Fysiek

Liegen herkennen aan lichaamstaal: 9 tips!

Liegen herkennen op het moment dat het gebeurt kan je op het zakelijke vlak veel voordelen opleveren. We kennen allemaal wel de autoverkopers die alleen maar auto’s van oude vrouwtjes verkopen, bijvoorbeeld. Soms wéét je gewoon dat iemand niet helemaal de waarheid vertelt, of helemaal niet zelfs, maar er wordt vaker tegen je gelogen dan je denkt. Sterker nog, in het grootste deel van de zakelijke gesprekken komen leugens voor. Hoe handig zou het dan zijn als je dit liegen kunt herkennen?

Liegen herkennen is makkelijker dan je denkt!

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om liegen te herkennen. Je moet alleen even weten waar je op moet letten. Het is namelijk zo dat mensen onbewust seintjes geven als zij liegen. Robert Feldman, een Amerikaanse psycholoog, deed ruim tien jaar lang onderzoek naar alles wat met liegen te maken heeft.

Zo ontdekte hij dat 3 op de 5 personen binnen een gesprek van slechts 10 minuten maar liefst 2 tot 3 leugens produceren. Hierbij gaat het wel vaak om kleine (onbewuste) leugentjes, maar het blijft natuurlijk liegen. Wij geven je 9 tips over hoe je liegen kunt herkennen door te kijken naar lichaamstaal en door goed te luisteren.

1. Liegen tot in het detail

Mensen die liegen vertellen vaak te veel onnodige details. Ze breiden het verhaal steeds verder uit met kleinigheden om er maar voor te zorgen dat er geen stilte valt. Door details te verzinnen denken zij dat ze geloofwaardiger overkomen.

2. Feiten worden herhaald

Mensen die liegen herhalen zichzelf. Door zaken te herhalen koopt de persoon als het ware tijd om het verhaal in gedachten verder te ordenen tot een goed verhaal.

3. De mond afschermen

Op het moment dat een leugen wordt uitgesproken wordt er vaak een hand naar de mond gebracht. De vingers kunnen de lippen of de neus aantikken of er kan achter de hand gesproken worden. Hiermee laat men onbewust zien dat de leugen eigenlijk niet verteld mag worden.

4. Lichaamsdelen bedekken

Niet alleen het afschermen van de mond kan wijzen op een leugen, maar ook het bedekken van de maag kan een teken zijn dat iemand liegt. De persoon weet dat hij of zij iets verkeerd doet en beschermt kwetsbare lichaamsdelen voor het geval er een aanval volgt. Ook het hoofd en de nek worden vaak beschermd.

5. Lichaamstaal en taal verschillen

Je kunt liegen herkennen aan een verschil tussen lichaamstaal en gesproken taal. Wanneer iemand een heel verdrietig verhaal vertelt en hierbij lacht en uitbundig met de armen zwaait, dan is het droevige verhaal niet helemaal waar. Het lichaam vertelt je namelijk dat de persoon enthousiast is.

6. De ontsnappingshouding

Als er gevaar dreigt, dan wend je je van dit gevaar af. Wanneer iemand liegt, dan is er altijd het gevaar dat men hierop wordt betrapt. Dit is vergelijkbaar met gevaar. Je kunt liegen herkennen aan de ontsnappingshouding. Iemand die liegt staat een beetje van je af gedraaid om snel weg te kunnen lopen of zit met één been naar buiten gekeerd, klaar om op te staan.

7. Een snelle ademhaling

Vaak worden de ademhalingen sneller, korter en zwaarder wanneer iemand liegt. Door het snellere ademhalen wordt de mond droger en soms krijgen mensen er zelfs een kleur van. Dit wordt mede veroorzaakt door het sneller pompen van het hart wanneer er een leugen wordt verteld.

8. Onophoudelijk friemelen

Je kunt iemand die staat te liegen herkennen aan het onophoudelijk friemelen aan bijvoorbeeld de eigen vingers, het puntje van de trui, een zakdoek of wellicht een pen. Mensen bewegen de handen vaak overmatig wanneer zij een leugen vertellen.

9. De kijkrichting

Tot slot kunnen de ogen een aanwijzing geven dat iemand liegt. Hierbij kun je niet makkelijk vasthouden aan een bepaalde oogbeweging. Sommige mensen kijken naar het plafond wanneer zij iets moeten onthouden en naar de grond wanneer zij liegen, maar er zijn ook mensen die dit juist andersom doen. Let dus vooral op een wijziging in het normale ooggedrag. Ook komt het veel voor dat mensen die liegen naar de deur kijken. Zij zoeken dan onbewust naar een vluchtroute.

Let op: het gaat om veranderingen!

Mensen die standaard vrij nerveus zijn hebben de nijging om altijd ergens aan te friemelen. Personen die last hebben van COPD ademen altijd kort, snel en zwaar. Iemand met een slecht gebit zal al snel altijd met de hand voor de mond praten. Dit zijn dan ook niet per definitie tekenen dat iemand liegt. Laat iemand deze kenmerken gewoonlijk niet zien en tijdens een verhaal ineens wel, dan kun je hieraan wél vaak het liegen herkennen.