MAMA

Meer balans in je leven, hoe vind je het terug? 5 effectieve tips!

Meer balans in je leven?

Meer in balans zijn was jarenlang mijn wens. Ik leefde nogal in uitersten en had weinig rust. Ik ren of ik sta stil, superblij of een flinke dip, druk en vaak te overprikkeld. Ik deed zo veel dat ik er zelf soms tureluur van werd. Hoe vind je balans in je leven? Nou, in ieder geval met vallen en opstaan. En er zijn 5 effectieve tips, die ik graag met je wil delen.

Dit artikel over meer balans in je leven is geschreven op 11 januari 2016 en op 8 april 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Maar eerst antwoord op de vraag: waaraan merk je dat lichaam en geest uit balans zijn. Want als je weet wat jouw signalen zijn, dan kun je ook ingrijpen voor het te laat is:

Mijn lichaam en geest uit balans symptomen

  • SLAAP: Ik val moeilijker in slaap en word letterlijk ‘strak’ wakker. Mijn brein is al startklaar voordat ik mijn ogen open heb. Dat lijkt de eerste paar keren want het voelt als ‘yes!’ een nieuwe dag we mogen weer. Maar ook tricky, want te veel van deze nachten en ochtenden, zorgen uiteindelijk ervoor dat ik uit balans raak.
  • ONRUST: Ik hou van druk zijn. Dat voelt eerst lekker en fijn. Maar op een gegeven moment komt er zo’n omslagpunt en ben ik eigenlijk alleen maar mijn actielijst aan het afwerken en zijn zelfs de leuke dingen alleen maar moetjes. De ontspanning geeft me dus geen ontspanning maar druk. En doordat ik dus niet kan ontspannen word ik onrustig in mijn hoofd, maar ook in mijn lijf. Dan ga ik snoepen, ben ik sneller geprikkeld en voel ik me langzaam ongelukkig worden.
  • ERGERNISSEN: En dan is het plaatje compleet. Te weinig goede nachtrust, te veel onrust in mijn hoofd en dan ga ik daar iedereen lekker de schuld van geven. Het begint klein, met “waarom heeft ie nou niet even het aanrecht opgeruimd” en dan een stuk of 5 van deze dingetjes. In plaats van het bespreekbaar te maken, ga ik lopen klieren en vitten op alles en iedereen. Totdat …. de bom barst en ik moet concluderen:
IK BEN MIJN BALANS KWIJT

Maar wat dan wel? Is minder doen dan de oplossing?

Mijn eerste gedachte als ik weer eens helemaal van het padje was, was: okay, ik doe ook te veel, ik ga stoppen met x, y, z. Om dan vervolgens ongelukkig te wezen dat ik dus x, y, z niet meer kon doen. Ik wil zo veel en naast alles wat ik wil, heb ik ook nog honderdduizend dingen die me afleiden, verleiden en ook belangrijk lijken.

En bovendien krijg ik het van tijd tot tijd in mijn hoofd om uitdagingen aan te gaan, die nogal wat voorbereidingen vergen. Dat kan een opleiding volgen zijn, een vakantie of sportieve uitdaging. Ik hou ervan. Zo ga ik dit jaar 6 weken de Camino de Santiago lopen.

Dat betekende dus dat ik tijd moest maken om me voor te bereiden. Ik wilde graag twee keer per week wandelen en dat langzaam qua kilometers uitbouwen. Maar ik wilde ook graag zorgen dat mijn lichaam sterker werd, zodat ik de reis redelijk kon volbrengen inclusief rugzak!

En als ik dan zoiets wil, dat voel ik dan tot in mijn tenen. Ik MOET dit doen. Maar dat betekent dat ik tijd moet gaan creëren, want ik kan dat wel allemaal willen…. the show must go on. En dan bedoel ik werk, gezin, familie, etc.

Op momenten dat ik mijn balans kwijt ben, of mijn balans opnieuw moet vinden, zijn er een aantal stap, die zeer effectief zijn. Die ik altijd doorloop of in gedachte hou als ik mijn dagen indeel en mijn tijd plan.

meer balans in je leven

Mijn 5 effectieve tips voor meer balans in je leven

TIP 1: Ik heb een doel!

Ik heb ontdekt dat als je veel dingen wil doen in je leven,  het superbelangrijk is dat je trouw blijft aan je missie. Ik heb dus voor mezelf bepaald wat mijn missie is: als moeder, als partner, als werknemer, als dochter, als zus, als mezelf. Telkens als er een keuze gemaakt moet worden, dan hou ik de opties langs mijn eigen meetlat.

Het is een trucje dat mij ontzettend helpt om dicht bij mezelf te blijven en het gevoel te houden dat ik de baas ben van mijn leven en dat ik dat leven zelf vormgeef.

Soms moet ik dan nee zeggen tegen dingen die eigenlijk wel zou willen doen, en soms zeg ik ook ja tegen dingen die ik niet zo fijn vindt. Soms moeilijke beslissingen maar ze zijn gemakkelijker met een duidelijk doel voor ogen. Het is een eerste stap naar meer balans in je leven.

TIP 2: Afspraak is afspraak

Als je veel wil doen dan is tijd je kostbaarste bezit. Mijn planning is dan ook mijn houvast. Ik plan al mijn activiteiten zorgvuldig en ik hou me dan ook aan wat in de agenda staat. Of dat nu geldt voor werk of voor privé, afspraak is afspraak. En afspraken met mezelf tellen ook mee!

Tuurlijk switch ik wel eens met activiteiten of geef ik iets voorrang omdat het belangrijk en dringend is, maar doorgaans is het gewoon: stick to the plan! Zo weet ik zeker dat mijn aandacht goed verdeeld is en ik me dus niet schuldig hoef te voelen als ik werk en niet met mijn kind bezig ben, en andersom.

Mijn planning zorgt er ook voor dat ik overzicht hou. Ik kan dingen doen zonder na te denken. Ik weet immers dat als ik me gewoon aan de planning hou, de was zich niet opstapelt, er altijd genoeg beleg in huis is, de rekeningen op tijd worden betaald en de taken in huis goed verdeeld worden. Zo hou ik balans tussen werk en privé en zo maak ik tijd voor b.v. hardlopen.

TIP 3: Lichaam en geest in balans brengen door beweging

Believe me, ik ben intrensiek geen sporter hoor! Ik had er vroeger een broertje aan dood maar ik ben het gaan waarderen. Ik ben het zelfs gaan integreren in mijn dagelijkse bestaan en kan er nu niet meer zonder. Het levert me zo veel op! Maar goed, als je een beetje conditie wil krijgen dan moet je er toch op rekenen dat je zo’n 3x per week op pad moet.

Vroeger dacht ik: oh nee, en dan nog omkleden, douchen, haren drogen etc. Te veel gedoe, dat red ik nooit 3x per week. Nu heb ik deze sportmomenten gewoon ingebouwd in mijn routines. Ik ga 1x per week met een paar vriendinnen op een moment dat er nog niemand thuis is. Dan loop ik op zaterdagochtend en ben dan om 9.30 uur weer terug voor het ontbijt. Dan even snel douchen, kleren aan en de dag gaat goed van start.

De derde keer is dan meestal op zondagochtend. Dan gaan we met z’n drietjes op pad. Soms lopen we allemaal, een andere keer gaat er eentje op de fiets mee. Ook als vriendjes blijven slapen gaan ze gewoon mee. We rennen dan in België op de hei, drinken na afloop een kop koffie in ons favoriete kroegje (ja, gewoon bezweet en wel!) en nemen op de terugweg broodjes mee voor een laat ontbijtje. Heerlijk.

Sommige mensen zeggen wel es “jij bent zo gedisciplineerd” maar zo ervaar ik dat totaal niet. Ik heb gewoon mijn doel en dat is gezond en fit blijven en ook mijn zoon tonen dat sporten er gewoon bijhoort! Het is onderdeel van mijn dag net als tanden poetsen of koken.

TIP 4: Balans in leven kwijt? Maak keuzes!

Ook al heb je een doel, tijd is altijd gelimiteerd. Het betekent dus dat ook ik niet alles kan doen. Nee, ik heb niet altijd tijd om te beppen aan de telefoon en stuur dan in plaats maar een appje. Ik kan niet naar elke wedstrijd gaan kijken, maar zorg wel dat alles klaarstaat op het moment van vertrek.

Vriendinnen moeten soms ’n poos zonder me, maar ik noteer hun verjaardagen of andere belangrijke gebeurtenissen en laat dan hoe dan ook iets van me horen. En als ik onverwacht even tijd heb, dan wip ik ff aan, of als ik soep over heb, dan breng ik dat vlug langs.

Ik kijk ook niet naar series op TV, lees geen krant (sorry! Ik weet het) en heb ook geen abonnement op een of ander vrouwenblad. In vakanties vind ik het heerlijk om goeie films te kijken of gericht een blad te kopen en me ’n uurtje op de bank neer te vleien met een kop koffie erbij.

Maar deze dingen doe ik niet dagelijks of wekelijks en dat levert een hoop tijd op. Tijd waarin ik kan sporten, bloggen of met mijn gezin bezig kan zijn. En volgens mij mis ik niks 😉

Keuzes maken is niet altijd leuk, maar met een doel is het wel gemakkelijker

TIP 5: Wij doen het samen

Ik realiseer me heel goed dat ik dit niet alleen kan. Nee, dit doen we samen. Mijn manier van leven wordt mede mogelijk gemaakt door mijn gezin, want iedereen draagt z’n steentje bij. Mijn partner en mijn kind helpen met het huishouden, ieder heeft vaste taken en ik kan erop rekenen dat ze hun aandeel voor hun rekening nemen. Zij kunnen op hun beurt er ook op rekenen dat ik me aan mijn afspraken hou!

Omdat we onze wensen en doelen met elkaar delen, respecteren zij mijn keuzes en ik die van hun. Ook al betekent dit dat dit soms iets van mij of van hen vraagt. Mijn man is een sporter in hart en nieren dus hij vindt het nooit een probleem als ik mijn rondje maak en is altijd enthousiast en geïnteresseerd in mijn ‘prestaties’. Het is een geven en nemen en als ieder op z’n beurt mag nemen dan gaat geven ook van harte!

Wat extra houvast nodig bij het samen doen? De lijstjes uit ons ebook: Plannen met KIDS zijn superhandig! Van sportplanner, tot dagplanner van vakantie-paklijst, tot boodschappenlijstje. Het zit er allemaal in.

plannen met kids planners

Ik ben echt niet perfect hoor!

Echt niet! Verre van zelfs. Maar ik doe mijn best. Soms ben ik laat met mails beantwoorden of met mijn reactie op een facebookpost. Soms vergeet ik een verjaardag, branden mijn aardappels aan of bel ik niet meteen terug. Ik weet het, maar ook aan mijn tijd zit een grens helaas……

Ik heb wel het gevoel dat ik door mijn planning en organisatie steeds meer grip krijg op mijn leven en op mijn tijd. Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik geleefd werd en liet ik me leiden door de waan van de dag om vervolgens aan het eind van de dag uitgeteld en onvoldaan op de bank neer te strijken. Nu ben ik ook moe ’s avonds, maar ik ben voldaan!

Ik bereid de dag van morgen voor en ga op tijd mijn nestje in om weer fit te zijn voor alle uitdagingen van de dag van morgen. Ik heb de meeste van onze routines in een schema gegoten en weet dat ik op die manier de basis binnen ons gezin op orde heb; van koken tot strijken, van huiswerk maken tot boodschappen doen, voor alles wordt gezorgd.

En weet je wat: ik vind het mijn plicht of recht, om goed voor mezelf te zorgen. Pas als ik goed voor mezelf zorg, kan ik goed voor mijn gezin zorgen. Dan kan ik vrij van schuldgevoel geven en nemen. Meer balans in je leven hebben en houden, is soms niet zo eenvoudig, maar zoooo de moeite waard!

BONUSTIP:

Wil je meer balans in je leven maar benen je moe. Te moe om wat dan ook aan te pakken of deze tips door te nemen en toe te passen, lees dan even ons blog “Mentale moeheid en de 5 beste manieren om je brein te ontlasten“. Gewoon eerst even wat ruimte creëren en dan pas in actie komen!

https://www.skur.eu/mentale-moeheid-en-de-5-beste-manieren-om-je-brein-te-ontlasten/