MAMA

MENTALE MOEHEID en de 5 beste manieren om je brein te ontlasten

Mentale moeheid – een wolf in schaapskleren

Mentale moeheid, ik noem het ook wel eens fatale moeheid, is een wolf in schaapskleren. Hij vermomt zich namelijk als fysieke moeheid en hij leidt je hiermee om de tuin. Je denkt dat je moe bent van het harde werken, te weinig slaap en het rennen en draven (en dat kan ook) maar de nekslag wordt je gegeven door de mentale moeheid: moe van het piekeren, van het nadenken, van gedachtes over alle beslissingen die je moet nemen. Deze vermoeidheid in het hoofd, is de ware moeheid die jou uitput.

Fysieke moeheid kun je vrij eenvoudig oplossen. Je lijf heeft immers slaap en rust nodig. Op tijd naar bed, een paar keer uitslapen, een powernap tussendoor of andere gewoontes aannemen bieden dan soelaas. Het zijn oplossingen die voor de hand liggen en die je ook gemakkelijk kunt uitleggen aan je omgeving en als je zegt dat je moe bent dan zal ook iedereen beamen dat je een druk leven leidt en maar eens op tijd naar bed moet; problem solved!

Die mentale vermoeidheid is echter minder gemakkelijk aan te pakken en kun je alleen stapsgewijs verminderen en uiteindelijk voorkomen. Het zit ‘m naast mogelijke mentale overbelasting, vaak in een stukje mindset, negatieve gedachtepatroon of perfectionisme en vermoeidheid door stress. Vaak het gevolg van gewoontes die je niet helpen maar leegtrekken en die je stuk voor stuk moet doorbreken. Hoe je gewoontes kunt doorbreken en nieuwe kunt vormen lees je in ons blog hierover . Wil je 5 tips om de mentale moeheid te verhelpen, lees dan verder onder deze prachtige zonsopgang 😉

Dit artikel over mentale moeheid is geschreven op 13 oktober 2013 en in februari 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Mentale vermoeidheid oplossen

Voor nu willen we je onze 5 beste manieren geven om je brein te ontlasten en die mentale vermoeidheid op te lossen Naast de bekende 3 R’s (Ritme, Rust, Regelmaat) die een mooie basis vormen, zijn er de 5 B’s die je ontzettend helpen bij het bestrijden van jouw mentale moeheid.

  1. Bereid je dag voor: Vaak levert alleen al de gedachte aan de dag van morgen stress op. Je moet zo veel in zo weinig tijd dat het je benauwt, verlamt en dus spanning oplevert. Voorbereiding is een simpele truc om je dag overzichtelijk te maken en daar waar mogelijk een stukje tijd te besparen en rust te creëren. Lees de 10 manieren hoe je je dag kunt voorbereiden in ons blog “de 10 dingen die je ’s avonds kunt doen, waar je jezelf ’s ochtends heel dankbaar voor bent.
  2. Briefje naast je bed: Op het moment dat je eenmaal rustig in bed ligt, komen meestal allerlei gedachtes naar boven die je belemmeren slaap te vatten. “Morgen niet vergeten de tandarts te bellen”, “en de bieb, de boeken moeten terug”, “shit, vergeten mijn collega te informeren dat de afspraak verplaatst is” enz.enz. Het blijft door je hoofd spoken en geheid dat je het morgenvroeg niet meer allemaal weet. Leg dus een briefje naast je bed met een pen en neem gewoon 10 minuutjes de tijd om de dag van vandaag en morgen door te nemen en kijk wat je allemaal invalt en schrijf het op. Zo ben je ’s morgensvroeg startklaar met je to-do lijst.
  3. Breng in kaart waar je het meest over nadenkt en maak een prioriteiten lijst. Kijk of en hoe je de onderste 3 items van je lijstje kunt oplossen door b.v. iets uit te besteden, een stukje te plannen of organiseren, te delegeren of te accepteren. Ik benoem nu de onderste 3 omdat die meestal snel resultaat geven op korte termijn, maar kijk ook naar de bovenste 3. Dit zijn meestal grotere punten en vaak in de (werk) relationele sfeer. Bepaal jouw grenzen hierin en maak ze bespreekbaar met je partner/gezin/familie of werkgever. Dit is wat ons betreft een paardenmiddel tegen vermoeidheid!
  4. Beweeg: mentale moeheid komt voort uit een overbelasting van je hoofd en je zenuwstelsel. Deze vermoeidheid los je niet (alleen) op door te slapen maar juist door te bewegen. Door te wandelen, joggen of anderszins te sporten of bewegen, breng je je lichaam weer in balans. De spanning die in je hoofd en zenuwen zit, wordt hierdoor geactiveerd en krijgt de ruimte om weg te stromen. Ook creatief bezig zijn is bewegen dus als je niet zo’n heel actief type bent, kijk dan of er een creatieve bezigheid is, die je leuk vindt. Het zorgt ervoor dat je even kunt afschakelen en je geest vrij z’n gang kan gaan en dat ontspant.
  5. Bezoek mooie oorden; het is algemeen bekend dat schoonheid, voeding voor de geest is. Dat hoeft niet te betekenen dat je naar Spanje moet vliegen maar ook een bezoek aan het bos of een museum of andere inspirerende plek zorgt voor ontspanning, mooie indrukken en helpt je je zorgen te relativeren. Het laat je de mooie kant van het leven zien.

Deze tips zijn enorm effectief. Ze werken bij volwassenen maar zeker ook bij kinderen! Want kinderen in deze tijd hebben ook vaak last van oververmoeidheid en stress. Ze doen, willen en moeten zoveel, dat ze soms koppie ondergaan. Bovenstaande tips kun je ook op hen toepassen. Zeker zoiets eenvoudigs als die eerste stap, de dag voorbereiden, werkt heel goed en voorkomt een hoop stress.

Mentale moeheid bij pubers – Lees onze blogs en ontdek de beste tips

Wil je meer informatie over rust voor jezelf en je kind kijk dan eens bij de volgende blogs:

  1. De kracht van rust – 9 van de 10 tieners heeft een onrust en druk hoofd. Gedachtes schieten alle kanten op en focussen is enorm lastig. Met een moment van rust wordt alles weer helder en rustig in je hoofd. Je kunt je dan ook een stuk beter concentreren. Het doen van je huiswerk gaat dan gemakkelijk én sneller. Ervaar de kracht van rust!
  2. Tijd om te vertragen – We rennen onszelf vaak genoeg voorbij. En als je dan even rust hebt, bijvoorbeeld als het weekend of vakantie, dan kun je even de tijd nemen om te vertragen en naar binnen te keren. Kijk maar naar de natuur. Want of je nou een stadsmens of een buitenmens bent, en of je nou wil of niet, de natuur bepaalt gewoon het ritme van ons leven.
  3. Zo komt en blijft je kind dichter bij zichzelf. De puberteit is bij uitstek het moment om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Het is dan ook enorm belangrijk dat we kinderen NU aanleren hoe je keuzes kunt maken die bij je passen en waarmee je dichter bij jezelf komt en blijft.

We wensen je heel veel succes met onze tips en ik weet zeker dat ze bij zullen dragen aan een energieker bestaan, dichter bij jezelf om zo te worden wie je bent!