MAMA

Menuplanner

 Mijn menuplanner: ‘Plan jij dan al een week van tevoren wat je gaat eten die week?’ Vroeg een vriendin van me onlangs. Er klonk enige afschuw in haar stem en ik hoorde ook iets in de trant van ‘poeh wat saai’ en ‘wat een georganiseerde boel’. Ze kon het waarschijnlijk ook niet rijmen met mijn persoonlijkheid want ik ben flexibel, creatief, tamelijk ad hoc en spontaan.

Toen ik er zo over na ging denken realiseerde ik me dat organiseren en plannen heel vaak met saai wordt geassocieerd; saai en lastig. Terwijl ik denk dat ik allerminst saai en lastig ben 😉 en dat plannen al helemaal niet saai en lastig is. Het is gewoon een leidraad, een houvast dat voorkomt dat je veel onnodige tijd verspilt.

In het geval van de menuplanner scheelt het tijd aan boodschappen doen; tijd die JIJ dus aan leuke dingen kunt spenderen. Het scheelt je ook een hoop geld; je hoef immers bijna niets meer weg te gooien van etenswaar dat je kocht, maar oeps! niet hebt gebruikt voor de houdbaarheidsdatum. Dat geld kun JIJ dus weer aan leuke dingen besteden. Het scheelt je een hoop ergernis, want degene die moet koken weet wat hij moet maken en kan meteen van start; de ingrediënten zijn immers al in huis. En heb je op dinsdag geen zin in wat er op dinsdag op het menu staat, dan switch je toch gewoon met de woensdag of de donderdag…. Zo flexibel als wat! En het maakt het weer een stukje gezelliger in huis!

Als je dan even nadenkt over de TIJD, het GELD en de ENERGIE die je bespaart door een kwartiertje na te denken over wat je allemaal wilt en kunt gaan koken in een week, dan word je toch HAPPY!

Hoe doe ik dat dan?

Nou, dat is zoals je van SKUR mag verwachten, heel SIMPEL!

Ik haal altijd op vrijdag, meteen na mijn werk, de boodschappen (uitzonderingen daargelaten). Ik vul dus donderdagavond de menuplanner in. Dat kan natuurlijk voor iedereen een andere dag; het principe blijft het zelfde. Ter voorbereiding hiervan kijk ik wat er in de komende week allemaal op het programma staat: trainingstijden, vergaderingen, uitjes, bezoek. Aan de hand daarvan bepaal ik hoeveel tijd er is om te koken, hoeveel puf ik heb óm te koken, en hoeveel tijd we hebben om te eten, of ik het eten nog moet opwarmen voor een laatkomer etc.Ik vraag ook aan mijn man en kids eventjes ‘wat zal ik nog eens maken deze week’ en dan komt er meestal (na de frieten en pizza) ook wel iets van ‘oh ja mam, chili con carne, dat hebben we al lang niet meer gehad.

Dan neem ik de SKUR-Menuplanner erbij en vul in b.v.:

  • Vrijdag (iets snels want ik ben moe, eind van de week, laat thuis met de boodschappen)
  • Zaterdag (samen koken als het effe kan, want dan is er tijd voor. Als het niet samen kan dan in ieder geval iets lekkers of een nieuw recept!)
  • Zondag (idem). Ik maak wel alvast soep voor maandag of voor de snelle trek!
  • Maandag: oeps, maar 3 kwartier om te koken en te eten… dat wordt soep met een broodje gezond, hotdog, uitsmijter of iets dergelijks.
  • Dinsdag: standaard in de winter en najaar: stamppot-dag. Lekker simpel (af en toe eens variëren als er iets nieuws in de Allerhande stat).
  • Woensdag: rijst, pasta, quinoa, couscous, met iets van vis of gegrild vlees en groente
  • Donderdag: verzoekplaatje: wat de kinderen lekker vinden of wat we al lang niet meer hebben gehad (draadjesvlees, loempia, family-favorites!)

Verder let ik nog op dat ik afwissel met aardappel, pasta, rijst maar ook vlees/vis/vegetarisch en voldoende groente.  Dan zit ik ook weer goed met de schijf-van-vijf 😉

Eventjes wat krapper bij kas

In tijden dat je financieel wat krapper zit kun je ook door je maaltijden te plannen budget-vriendelijk koken en toch lekker eten! Je kunt dan op het moment dat je de planner invult, eens kijken naar de seizoens-groentes en –fruit maar ook wat er in de aanbieding is!

Als ik dan alle maaltijden op de SKUR-Menuplanner heb gezet, voel ik me al een stukje lichter. Er is duidelijkheid! Dan neem ik mijn boodschappenlijstje erbij, evt. een kookboek/kookblad en noteer alle ingrediënten die ik die week nodig heb. Op vrijdag ga ik dan naar de groenteboer, scharrelslager en supermarkt et voila! alles is in huis voor een hele week. Dit kost me max. 1 uur en 15 minuten!

Er zijn overigens tal van leuke sites op het gebied van budget koken maar ook voor simpel, snel en toch gezond te koken.  Door de goede voorbereiding heb je doorgaans maar een half uur nodig voordat je maaltijd op tafel staat! Vergeet vooral niet de hulp in te roepen van je partner of de kinderen. Deze kun je ook op vaste momenten een taak geven b.v. bij het samen koken, maar ook als je iets als soep maakt, dan kunnen kinderen zeker hun steentje bijdragen.

Wat ik haast zou vergeten is het feit dat op het moment dat je ‘samen’ de SKUR-menuplanner invult, je ook draagvlak en betrokkenheid creëert. Iedereen weet wat er op het programma staat, ze kunnen zich al verheugen op iets dat ze lekker vinden en ze gaan onbewust meedenken.

Een dikke WIN-WIN wat mij betreft!

De SKUR menuplanner is te bestellen via onze SHOP. Dan krijg je een mooie A4-versie van de menuplanner op 350 grams FSC-papier. En zeg nou zelf, dat ziet er toch ook nog eens heel mooi uit.