Algemeen Brugklas Huiswerk plannen

Mijn kind wil het huiswerk niet plannen! Wat nu?

Mijn kind wil het huiswerk niet plannen!

Beste SKUR, ík weet wel dat plannen een MUST is, maar mijn kind wil het huiswerk niet plannen ?! Komt dit je bekend voor? Lees dan even verder want we delen graag een drietal handige inzichten waarmee je elke situatie moeiteloos tackelt.

Stel je ziet je puber worstelen met zijn/haar huiswerk en denkt: die moet nodig plannen! Je gaat op zoek naar een huiswerkplanner, komt bij SKUR uit, en schaft de allerbeste huiswerkplanner aan die er is 🙂 En dan, een paar dagen later, ligt het door jou bestelde pakket in de bus en je denkt, nou pubertje kom maar op, dat varkentje gaan wij eens effe wassen.

Vol goede moed stap je die puberkamer binnen (als je dat al durft) of je tackelt je puber, vlak voordat ie zijn kamer weer op wil duiken en zegt vol goede moed: “Zo, kijk eens hier wat ik voor je heb.” Je puber kijkt naar het pakketje in je handen en blik vervolgens vol afgrijzen naar jouw gezicht. Je weet het direct, dit gaat ‘m niet worden.

En je had er nog wel zo goed over nagedacht en wist uit ervaring dat plannen gewoon dé oplossing is als je de klussen die er op je bord liggen, niet geklaard krijgt. Maar die puber die weet dat niet, snapt het niet en wil er niet an. Het begin van de strijd om huiswerk is gestart.

Ik vertel je in dit blog graag wat je kunt doen om het gesprek aan te gaan met je kind en wat je in de diverse situaties zou kunnen doen:

SITUATIE #1: JIJ WIL DAT JE KIND GAAT PLANNEN

  • Jij wil gaan plannen maar er is nog niet echt een probleem. En dan bedoel ik, huiswerkstress, slechte cijfers, onderpresteren, gemopper van de mentor/school dat het huiswerk te vaak niet af is of een slecht rapport. Tja, dan kun je nog zo overtuigd zijn, dat plannen handig en goed is, je hebt geen enkel argument dat aansluit bij een eventueel motief van je kind! Jouw kind ervaart namelijk geen probleem en heeft nergens last van.
    • Ons advies: spreek een evaluatieperiode af, van b.v. een maand, 6 weken of een trimester en kijk hoe het gaat. Als je kind alles geregeld krijgt en prima cijfers haalt zonder stress, hobbelen laten.
  • Jij wil plannen want er is een huiswerkprobleem. Pak dan door, want het loopt niet en jullie hebben er beiden last van.
    • Ons advies: Vraag het kind of het zelf een idee heeft, hoe hij/zij het ervaart. Of het enig idee heeft hoe die slechte cijfers of stress er zijn gekomen. Is het lastig? Heb je het druk? Vind je het te veel? Ben je moe? Bevraag je kind en doe dan een voorstel: laten we het 6 weken op mijn manier proberen. Dan kijken we dan hoe het gaat met de stress, de cijfers, de druk. Deal?

SITUATIE #2: ER IS ACTIE NODIG

  • Er zijn al slechte cijfers, slecht rapport, huiswerkstress en er is actie nodig. Tja, dan heb je een punt te pakken toch? Alle reden om iets anders te proberen dat dat jullie tot nu toe hebben gedaan.
    • Ons advies:
      • Ga in gesprek en kijk of je de pijn/frustratie bij je kind kunt achterhalen.
      • Als dat lukt, stel dan voor om met een planner aan de slag te gaan. Zijn/haar aanpak werkte immers niet (voldoende), dus waarom niet eens iets ander proberen.
      • Als dat niet lukt, zeg dan wat jij ziet, voelt en ervaart. En geef aan dat je graag iets wil uitproberen. Spreek een proefperiode af (als het niet werkt voor jou, dan stoppen we ermee).
      • Als je kind dan nog weerstand vertoont, ga dan om de emotie heen en spreek hem/haar zonder afkeuren. Meldt dat er vanaf nu 6 weken met een planner wordt gewerkt en dat jullie na die tijd gaan kijken wat daar de opbrengst van is geweest.
      • Leef het ook voor! Dus plan zelf ook, overleg je acties met het gezin, hou rekening met elkaar.

Ook pubers hebben nog steeds structuur, sturing en steun nodig.

SITUATIE #3: JE KIND WIL HET HUISWERK NIET PLANNEN (en dus écht niet)

  • Je kind wil echt niet? Ja, dat kan, want sommige pubers zijn zo ‘dwars’ dat er geen beweging mogelijk is en je het gevoel hebt dat je tegen een muur praat, en je je kind niet bereikt. Dat is ontzettend vervelend voor je kind en voor jou. Want je wil zo graag helpen, maar jouw kind wil dat niet, of ziet het allemaal heel anders.
    • Ons advies:
      • Ga dan voor jezelf na, of er andere zaken spelen
      • Spreek er eens over met de mentor of vakdocent
      • Laat het los.

CONCLUSIE:

Onze conclusie is: jij kunt nog zo enthousiast zijn, als je puber het nut er niet van in ziet, of geen reden heeft (of ziet) om te leren plannen of met een planner aan de slag te gaan, dan moet je  samen op zoek naar dat motief! Eenmaal gemotiveerd aan de slag, zal het nut en voordeel van plannen snel merkbaar worden en gaat je kind er echt het nut van inzien.

SAMEN AAN DE SLAG?

Wil jij je puber leren plannen, of wil je samen met je kind aan de slag met een huiswerkplanner, kijk dan in onze SHOP welk pakket of product het beste bij jullie past!