Motivatie om te leren
Motivatie om te leren heeft elk kind. Waar of niet waar? Nou ik kan je zeggen, wij hebben in de loop der jaren heel wat tieners begeleid met hun huiswerk maar een kind dat echt super gemotiveerd is om te leren, zat er maar zelden bij. En dat is ook logisch. Waar moeten ze die motivatie om te leren ook vandaan halen? Ze hebben immers geen idee waarom ze het doen.
Waarom moet ik leren?
Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een kind geen motivatie om te leren heeft. Dit zijn de drie voornaamste:
- Voor kinderen betekent huiswerk maken dat er minder tijd is voor leuke dingen. Minder tijd om te chillen, met vrienden rondhangen of sporten. Dus bij voorbaat hebben ze al het gevoel dat ze iets missen wanneer ze huiswerk maken. Ze leveren iets in wat ze graag doen, dus huiswerk maken is STOM.
- Daar komt nog eens bij dat je net een hele dag op school hebt gezeten, waarom dan in godsnaam ook nog na school leren? Een knapperd die dat kan uitleggen!
- Er is geen helder doel! Waarom moet je leren, waarom moet je huiswerk maken, waarom moet je überhaupt naar school? Nobody knows, althans het kind heeft geen idee.
Ad 1. Minder vrije tijd
VRAAG: Heeft de puber weinig vrije tijd? We gaan eens kijken:
- Slapen (en alles wat daarbij hoort) 9 à 10 uur
- Ontbijten, douchen en naar school fietsen 1 uur
- Avondeten en de dag voorbereiden (tas pakken, gymspullen klaarleggen, telefoon aan de oplader) 1 uur
- Als een kind op de middelbare school zit, heeft het is het doorgaans zo’n 8 à 9 uur (inclusief reistijd) van huis.
- Bijft over: 3 uur minimaal, 5 uur maximaal!
ANTWOORD: Ja, een middelare scholier heeft per dag echt heel weinig vrij te besteden tijd! Kinderen hebben dus gelijk als ze zeggen dat er minder tijd is om te doen wat je leuk vindt. Zeker als ze net op de middelbare school zitten en alles nieuw is. Dan kost alles meer energie en tijd en blijft er minder tijd over voor ontspanning
Ad 2. Na school ook nog met school bezig zijn, da’s too much!
Ook hier moeten we de puber gelijk geven. Een gemiddelde werkdag van een volwassene duurt 8 uur, inclusief lunch en pauzes misschien 9. Gelijk aan die van een puber. Maar als wij thuiskomen zijn we weliswaar niet klaar met ‘werken’ maar wel klaar met onze baan. We koken, helpen, taxi-en, maar zijn niet meer met onze job bezig. Er is dus meer afwisseling in onze activiteiten en bovendien hebben we zelf gekozen voor onze bezigheden. Dat voelt toch anders!
Wij hebben dus meer afwisseling en de dingen die we doen, zijn onze eigen keuze. Voor scholieren is dat anders. Zij ‘moeten’ naar school en na school ‘moeten’ ze ook nog met school bezig zijn. Erg eenzijdig niet? Niet gek als ze dan de motivatie voor school kwijt zijn.
Ad 3. Waar doe ik het voor?
Ook hier begrijp ik de puber. Naar mate je ouder wordt, ontdek je steeds meer wie je bent en wat je wil in het leven. Je gaat een bepaalde richting in, je merkt wat je wil en wat niet en bovendien heb je voor ogen wat je wil bereiken in het leven. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om jezelf te motiveren om de dingen te doen die je doet. Je moet immers waarom je ze doet en gelooft dat als je maar hard genoeg werkt, je dat doel ook zult bereiken.
Voor kinderen is dit totaal anders. Ze hebben geen idee waar al deze kennis en vaardigheden die ze op school leren, toe leiden. Ok, een enkeling daargelaten die al heel gericht met z’n toekomst bezig is. Maar het merendeel van de kinderen is dat niet. Ze leven nog dag voor dag en zijn vooral bezig met te ontdekken wie ze zijn, wie hun vriendjes zijn en hoe ze eruit zien. Logisch, daar is de puberteit ook voor bedoeld. En in deze roerige tijd vragen wij van ze om zo’n 10-12 uur per dag bezig te zijn met iets waar ze het nut niet van zien.
De oplossing voor meer motivatie voor school en leren
Ik chargeer, dat begrijp ik, maar als je het een puber zou vragen, dan zit mijn uitleg er niet ver naast. Gelukkig zit in dit derde punt ook meteen een deel van de oplossing om kinderen te helpen met motivatie om naar school te gaan en te leren. Namelijk samen een doel bepalen en dan zorgen dat je dit doel ook bereikt.
In ons blog “Doel stellen en vasthouden” staan 5 leuke vragen waarmee je kind aan de slag zou kunnen gaan (alleen of met jou samen) om dat doel bovenwater te krijgen.
En als jullie dan dat doel hebt gevonden, dat kan een doel op korte of lange termijn zijn, dan vind je hieronder een strategie om je doel te bereiken. Het is de ladder-strategie, bekend van Dr. Ben Tiggelaar, expert in o.a. gedrag en verandering.
DE LADDER-STRATEGIE en je doel bereiken in 3 stappen
Stel je een ladder voor met drie treden…
1. De bovenste tree is je doel.
2. De tweede trap is: wat moet ik doen/veranderen om dat doel te behalen of dichterbij te brengen.
3. De onderste tree is de support: doe je het alleen of vraag je hulp.
STAP 1: Vind een doel
Stel je hebt nog geen duidelijk doel, je weet eigenlijk nog niet waarom je naar school gaat, of wat huiswerk maken je oplevert. Dan heb ik hier een aantal vragen voor je:
1) Hoe zijn je cijfers op school
2) Heb je voldoende vrije tijd voor jouw gevoel
3) Weet je al wat je later wil worden
4) Vind je het moeilijk of makkelijk om aan je huiswerk te beginnen
5) Vergeet je wel eens iets te maken of te leren voor school
6) Levert huiswerk je stress op
7) Vind je dat je te veel moet
Vul deze vragen eens eerlijk voor jezelf in. Er zijn geen goede en geen foute antwoorden. De vragen zijn alleen bedoeld om helder te krijgen, wat JIJ anders zou willen. Wat JOUW doel is.
Doel helder formuleren
Misschien vind je wel dat je te weinig tijd hebt voor je vriendinnen, of ben je wel es verdrietig omdat die berg huiswerk te veel is. Of krijg je gewoonweg niet voor elkaar wat je wel best zou willen. Of denk je dat het je allemaal niet lukt of dat je het niet kan.
Maak helder wat je daar anders aan zou willen, en maak dat concreet. Dus niet ik wil wat meer vrije tijd, maar ik wil per week 1 dag helemaal niets doen wat met school te maken heeft. Of ik wil 3 dagen per week tijd hebben om te sporten. Of ik wil mijn werk niet meer afraffelen maar goed maken en tevreden zijn over mijn inzet.
Als jij zelf deze training wel een goed idee vond, dan weet je wel wat de reden is. Maar als je nog geen duidelijk doel hebt, dan is het goed om hier toch bij stil te staan. Zet dit doel boven aan de ‘TRAP’’.
Stap 2: Wat moet ik doen ?
Nu je je doel helder hebt, bedenk dan wat er allemaal voor nodig is om je doel te bereiken. Hoe kun je de weg naar je doel, opdelen in stukjes. Kleine klusjes die je 1 voor 1 afhandelt. Als je voor een toets moet leren, dan moet je je werk verdelen en verspreiden over meerdere dagen. Als je een van de zomer b.v. 10 kilometer wil kunnen rennen, dan moet je elke week een aantal keren trainen. Elke stap die je zet, brengt je dichter bij je doel.
Als je weet, wat je ervoor moet doen om je doel te bereiken, maak dan je plan. Een planning is niets meer dan een overzicht van WAT je WANNEER moet doen om je doel te bereiken.
A goal without a plan is just a WISH
Soms ben je zo gemotiveerd, dat je die stappen zonder moeite alleen kunt zetten. Het helpt als je de stappen die je moet zetten, leuk vindt. Dan doe je dat moeiteloos. Als jij geniet van elke keer dat je gaat trainen, dan wordt het een stuk gemakkelijker om je doel te bereiken. Maar als dat niet het geval is, je vindt b.v. leren voor een toets biologie echt niet leuk, dan kan het best lastig zijn om vol te houden. Denk dan eens na over de hulptroepen die je kunt inzetten. Je vindt ze hieronder bij stap 3.
STAP 3: Doe het alleen of vraag support
En zoals met elke uitdaging of nieuwe gewoonte is het heel fijn als je hulp krijgt. Een bergbeklimmer loopt ook niet op eigen kracht helemaal naar de top. Nee, die kijkt om zich heen of er strijken zijn waar hij/zij zich aan vast kan houden. Of er misschien uitstekende stenen zijn waar hij/zij zich aan kan afzetten. En tegelijkertijd houdt ie zijn doel voor ogen: ik wil de top bereiken.
Jij wil ook je doel bereiken en meer motivatie voor school hebben, dan is het dus heel slim om hulptroepen in te zetten. Dat kan van alles zijn:
- Een reminder op je telefoon
- De handige SKUR huiswerkplanner en andere overzichtjes
- Steun van je ouders
- Een fijne werkplek (lees hier 7 tips voor een fijne werkplek!)
- Een brief je met een herinnering aan je doel op je bureau
- Een beloning voor jezelf
- Een mindmovie die je helpt om door te zetten.
Maak daar gebruik van! Denk aan je doel en hoe graag je dit wil bereiken en zet alle hulptroepen die je kunt bedenken in. Ze zijn er, dus maak er gebruik van.
Verleidingen bij geconcentreerd leren
Zoals de roomsoes diegene probeert te verleiden, die niet wil snoepen. Zo zal ook bij jou, de verleiding elke dag op de loer liggen:
- Je vriendin belt of je mee gaat shoppen
- Je krijgt een whatsappje over een nieuwe Netflix-serie
- Dat half uur gamen wordt een uur want het is zo leuk
- Er is niemand die op je let, dus dat klusje skippen we gewoon
- Je moet eigenlijk trainen maar ja, met een bak popcorn op de bank is ook fijn…
- Je snapt niet wat het huiswerk precies is en geen idee waar je moet beginnen
In ons blog “Geconcentreerd leren” lees je zeer bruikbare tips om je concentratie te verhogen en interne en externe verleidingen te weerstaan.
Hou vol
Tja, of je nu een six-pack wil krijgen of een dansje wil beheersen. Trainen is een must! En zo ook met plannen. Om goed te kunnen plannen, moet je je plan-spier trainen. Dus niet 1 keer maar wel tientallen keren, plannen, bijstellen en herhalen maakt dat die plan-spier stevig wordt. En zorg je ervoor dat plannen een soort van tweede natuur wordt, een routine waar je straks niet meer zonder kunt! Echt waar!
Meer motivatie om te leren nodig?
Een goede en overzichtelijke planning van je huiswerk motiveert ook! Vooral als het een planning is die rekening houdt met je hobby’s en voldoende rekening biedt voor ontspanning. En precies dat is het uitgangspunt bij de planners van SKUR. Je vindt deze toffe planners in de shop!