Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken

Motiveren om huiswerk te maken – Met deze 4 tips wordt leren leuk!

Motiveren om huiswerk te maken

Je kind kan nog zo gemotiveerd het schooljaar begonnen zijn (of niet), maar voor de meeste kids komt er een moment waarop dat huiswerk maken niet langer wordt toe gejuicht; die taak is nu aan jou. Het motiveren om huiswerk te maken komt op je dagelijkse to-do lijstje te staan. Om strijd om huiswerk te voorkomen, is het wel zo handig om een paar goede motivatie tips achter de hand te hebben. SKUR helpt natuurlijk graag!

Motivatie tips om huiswerk te maken

Jij kan dagelijks als de meest enthousiaste cheerleader je kind toejuichen en motiveren huiswerk te maken, maar het is natuurlijk veel fijner – en een stuk minder vermoeiend – als je kind zichzelf weet te motiveren om in de boeken te kruipen. Voorkom strijd om huiswerk met onze handige tips voor meer motivatie voor school.

Dit blog over “Motiveren om huiswerk te maken” van januari 2018, is op 23 juni 2020 helemaal ge-updated.

1. Luister en kijk naar je kind

Ten eerste is het belangrijk te luisteren en te kijken naar je kind. Als je kind weigert huiswerk te maken of uren lang om dat economieboek heen draait, dan bestaat er een kans dat economie niet zijn/haar meest favoriete vak is. Wanneer er dan flink wat leerwerk voor economie op de planning staat, dan kan dit de hele motivatie om aan het huiswerk te beginnen wegnemen. Vraag je kind welke vakken hij/zij leuk vindt of met welke vakken hij/zij wat extra hulp kan gebruiken. Richt je op de vakken die goed gaan en biedt hulp aan bij de vakken waar tegenop wordt gezien of die als moeilijk worden ervaren. Zo haal je de beren van de weg en wordt dat huiswerk maken een stuk laagdrempeliger.

2. Huiswerk als gezonde uitdaging

Ten tweede is het goed om van dat huiswerk maken een gezonde uitdaging te maken; benader huiswerk maken niet als iets wat ‘moet’, maar als iets wat leuk en belangrijk is om te doen. Voor veel leerlingen ontbreekt de motivatie om huiswerk te maken omdat zij niet goed inzien wat het huiswerk maken oplevert. Zij zien zelf niet direct hun vooruitgang of wat goed of fout gaat. Dat ‘nut’ van het huiswerk maken, wat jij wel inziet, is voor je kind dus vaak helemaal niet zo duidelijk. Door zowel positieve als negatieve feedback te geven, help je je kind zijn/haar eigen vooruitgang te herkennen. Daarbij geef je je kind, door ook aan te geven wat er beter kan, een gezonde uitdaging om bepaalde vaardigheden te verbeteren. Op deze manier leert je kind zichzelf uit te dagen en ook trots te zijn op de door hem/haar geboekte vooruitgang.

weetjes over de brugklas

3. Het nut van huiswerk maken

Om je kind blijvend te motiveren om huiswerk te maken, is het belangrijk dat je kind het nut van huiswerk ‘inziet’. Dat is voor een puber heel lastig om dat die nog erg in het hier en nu leeft en nog helemaal niet met later bezig is. Daarbij komt dat het nut van huiswerk verschillende lagen kent. Het is belangrijk dat je kind deze lagen begrijpt.

  • Ten eerste, om astronaut, filmregisseur of modeontwerper te worden, is er toch echt een diploma nodig. Kijk of je kunt ontdekken waar jouw kind over droomt.
  • Ten tweede, die dingen die je leert op school zijn écht wel nuttig om te weten. Leg uit waarom. Noem een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk b.v. taart bakken met zoveel gram van dit en 2 onsjes van dat. Die taart lukt echt alleen als je bepaalde kennis hebt over maten en gewichten! En natuurlijk zijn er vakken die je niet interessant vindt en waar je nooit iets mee gaat doen later. Jammer, die horen erbij en kun je over een paar jaar laten vallen!
  • En last but zeker niet least – voor je kind; nadat het huiswerk af is er tijd voor die activiteiten die voor hem/haar op deze leeftijd écht van belang zijn. Koppel geen beloningsysteem aan het huiswerk maken en gooi het ook niet te veel op het belang van goede cijfers. Huiswerk maken doet je kind voor zichzelf. Beloon de inzet, niet het resultaat.

BONUSTIP

voor meer motivatie voor school: Het hebben van een doel, werkt super motiverend. In het blog “Geen motivatie om huiswerk te maken, ga dan op zoek naar een doel  vind je 3 leuke manier om een doel te vinden en naar dat doel toe te werken! 

4. Leerlingen helpen met plannen

Maak van de huiswerk planning een leuke aangelegenheid. Kinderen kunnen vaak nog niet goed plannen; dit komt simpelweg doordat hun brein hier nog niet klaar voor is. De planning is echter wel van enorm groot belang. Help je kind met het maken van een planning. Doe dit het liefst elke week op een vast moment; de zondag is een hiervoor een goede dag.

Gebruik een speciale huiswerkplanner om optimaal overzicht te creëren en haalbare doelen te stellen. Haal de nodige gekleurde gelpennen uit de kast om van de planning een écht feestelijk geheel te maken. Over feestelijk gesproken; het is ook van groot belang de leuke activiteiten en vrije tijd in te plannen. Zo krijgt die huiswerkplanning ineens wel een heel positieve invulling.

Motiveren om huiswerk te maken

Als je je kind of je leerlingen wil motiveren om huiswerk te maken, dan helpt het enorm als je handige planners hebt. Planners, die gemakkelijk te gebruiken zijn, b.v. met een stappenplan. De 5 stappen om huiswerk te plannen in de planmethode van SKUR werken heel simpel. Stap voor stap creëer je overzicht en plan je je huiswerk. Lees hier hoe het 5 stappenplan werkt.

Liever direct het ideale plan-pakket bestellen?

Kijk dan in onze shop voor jouw beste brugklasproduct voor je tiener.

Laat hieronder je reactie achter op dit blog.