Algemeen Brugklas Groep 8

Naar de brugklas? 5 tips om goed voorbereid naar de middelbare school te gaan

De brugklas, het grootste avontuur van de middelbare school

En daar gaat ie dan, je brugpiepertje, op de naar de brugklas. Van de vertrouwde basisschool stapt ie zomaar de grote middelbare school in. En die stap naar de brugklas is voor elke puber en elke ouder groot. Heel groot. Maar om deze grote stap minder groot te maken hak je ‘m gewoon in stukjes en zorg je dat jullie goed voorbereid zijn op de middelbare school.

Dit artikel over “Goed voorbereid naar de brugklas” is geschreven op 6 februari 2018 en in januari 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

5 tips om je kind – en jezelf – voor te bereiden op de brugklas

We delen graag onze 5 survival tips met je. Niet alleen omdat we zelf pubermoeders zijn en weten welke impact de puberteit en middelbare school op ons leven had toen onze jongens naar de brugklas gingen. Maar ook omdat we ontdekt hebben wat je kunt doen om te zorgen voor een goede start in de brugklas. Beproefde tips zullen we maar zeggen! Bereid je kind voor op de brugklas met de volgende 5 tips.

 

TIP 1: Naar de brugklas – kies samen die middelbare school

Het zou natuurlijk hartstikke hip zijn om te zeggen “laat je kind lekker  zelf aangeven op welke middelbare school hij/zij zich ziet zitten”. Maar daar denken wij toch iets anders over. Een middelbare school kiezen doe je samen. Misschien niet hip, maar wel onze mening!

Want natuurlijk is het heel belangrijk of je kind zich op z’n gemak voelt op de middelbare school. En wil je weten of het hem/haar daar leuk lijkt. Daar heeft je kind ook best wel kijk op en gevoel voor. En als je kind puur op zijn eigen intuïtie kon afgaan, dan zou het ook heel goed zijn om naar hem/haar te luisteren. Maar tegelijkertijd zijn er zo veel zaken die invloed hebben op de gedachtes van jouw tiener en die intuïtie een beetje vertroebelen. Ik noem maar de vriendjes, neefjes, nichtjes en verhalen van anderen over verschillende middelbare scholen. Voor je kind is naar de middelbare school gaan een grote stap en als ie ervoor kan zorgen dat deze stap iets minder eng is, dan zal ie dat niet nalaten. Dus de keuze voor de school waar ook die ‘best friend’ naar toe gaat, is dan snel gemaakt.

Intuïtie volgen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarvan middelbare scholen haarfijn aanvoelen dat tieners dit leuk vinden en zich er dan ook graag mee profileren: buitenlandse reisjes, toffe workshops, en niet te vergeten de kluisjes! Whaa. Mijn zoon wilde eerlijk waar naar de school waar ze de kluisjes hadden laten zien tijdens de open dag, ik bedoel maar.

IK: “Wat vond je van de school jongen”

HIJ: “COOL, ze hadden er kluisjes…… “

Dan lig je toch in een deuk :). Kinderen kiezen op die leeftijd vaak op basis van hun emoties. En tuurlijk zijn reisjes en workshops hartstikke leuke extra’s maar daar gaat het niet om. Het gaat om een middelbare school die bij jouw kind past! NB: mijn zoon is inmiddels 16 jaar en toen we hem laatst vroegen wat er volgens hem niet mocht ontbreken aan de volgende auto die we zouden kopen zei hij: stoelverwarming, aux-aansluiting en ……. goed voor het milieu. Ik bedoel maar, verstand komt echt met de jaren!

PS: ga je nog open dagen bezoeken, neem dan ook deze tips & trucs mee!

De stap van basisschool naar brugklas is huge. Bereid je daarom goed voor en kijk wat voor jullie beiden goed voelt.

 

TIP 2: Verdiep je in de brugklasser – ontdek wat er allemaal gebeurt in dat brein.

Het gedrag van je kind zal in de brugklas stevig gaan veranderen. Ze gaan groeien, zowel fysiek als emotioneel. Ze willen meer afstand, liever geen hulp meer en alles gewoon zelf bepalen. Dat geldt natuurlijk ook bij het huiswerk maken; help je dan wel nog of bemoei je je er niet meer mee en laat je je kind het allemaal lekker zelf uitzoeken in de brugklas.

En kende je je kind eerst nog van binnen en van buiten, nu lijken ze af en toe een vreemde voor je. Je gaat je je onzeker voelen over hoe je moet reageren, wat nu goed is en of je juist strenger moet worden of de teugels wat moet laten vieren.

In ons boek ‘Plannen met Pubers’ vertellen we over al deze veranderingen in de puberteit en de brugklas, hoe je jouw kind kunt begeleiden bij het maken van huiswerk en een huiswerkplanning en wat te doen als het botst. Maar we geven ook allerlei handige tools voor het maken van b.v. een boekverslag (want weet jij nog hoe dat ook alweer moest ??) en andere belangrijke brugklas zaken.

TIP 3: Geef je kind vertrouwen

JIJ miniposter

En da’s natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen zijn vaak kleine dingetjes die een groot verschil maken:

  • Schrijf je kind in voor de meeloopdag op de middelbare school
  • Laat je kind met oudere kinderen van die middelbare school praten.
  • Neem al eens door hoe zo’n schooldag eruit zou komen te zien. Is er iemand thuis na school, hoe gaat het in combinatie met hobby’s, en wanneer wordt er huiswerk gemaakt.
  • Bekijk de route naar school; gaat je kind met de fiets, fiets de route dan samen een aantal keren. Gaat je kind met de trein, oefen dan een keer, of spreek af dat je de eerste dag misschien wel meereist.
  • Kijk naar je kind en vraag wat hij/zij leuk vindt aan de nieuwe middelbare school maar ook wat er spannend is, of waar het tegenop kijkt. Kijk of je er een oplossing voor kunt vinden, of iets kleiner kunt maken.

Ik weet dat mijn kind b.v. erg bang was om geplaagd te worden door grotere kinderen als hij naar de brugklas ging. Hij is een lieverd en kon erg moeilijk zijn omgaan met plagerijen. Hij voelde zich niet opgewassen tegen anderen. We zijn toen samen een Krav Maga training gaan volgen. Niet om vechten te stimuleren, maar puur om hem te laten voelen dat er kracht in hem zat en dat hij echt wel iets in zijn mars had om zich te weren, mocht dat nodig zijn. Het gaf hem rust en vertrouwen. (en heeft overigens nooit gemept!)

TIP 4: This is the moment – de stap naar de brugklas maakt ie maar één keer

Oh zeker, die overstap van de basis school naar de middelbare is spannend. Maar maak het ook leuk en memorabel. Knoop er voor mijn part een soort ritueel aan vast, of vier het!

  • Een dagje shoppen voor alle back-to-school spullen is natuurlijk super. Zo zorg je ervoor dat je kind met trots en goed voorbereid de brugklas binnenstapt.
  • Doe iets ‘volwassens’ een ‘grote jongens-meisjes’-ding, dagje motorcross met papa of naar een ‘spa’ met mama.
  • Knap die slaapkamer op; baby-spul eruit en hip bureau erin, ander dekbed, fotolijstje of een mooie poster. Een fris begin voor een nieuwe fase! Helemaal cool, helemaal brugklas proof!

Wij waren bv in de zomer voordat onze zoon naar de middelbare school ging, in de gelegenheid om naar Brazilië te gaan. Nog nooit eerder maakten we zo’n verre reis. We bezochten een land waar alles anders was, waar de zon aan de andere kant opkomt, de mensen een andere taal spreken en je met Engels echt niet ver komt. Waar alles anders smaakt, ruikt en klinkt dan in Nederland. Dit was een prachtige metafoor voor de periode die eraan kwam; de middelbare school, de puberteit. En als je dan kunt ervaren dat, ook als alles anders is, je jezelf prima kunt redden en vermaken, dan geeft dat het zelfvertrouwen van je kind een enorme boost! Zo voelt hij of zij zich een stuk beter voorbereid op de middelbare school!

TIP 5: Volgend jaar naar de brugklas? Begin al met plannen

Jouw kind gaat vanaf nu zijn/haar eigen weg. Het maakt nieuwe vrienden, gaat op zoek naar een eigen identiteit en de hormonen springen van hot naar her. De puberteit breekt aan. En in deze heftige tijd is er dan ook nog die nieuwe middelbare school.  Nieuwe docenten, veel vakken en in de ogen van je kind: bergen huiswerk! Zo veel zelfs, dat 7 op de 10 brugpiepers erover struikelt of zelfs vastloopt.

Ze hebben immers niet of nauwelijks geleerd om te plannen en hun huiswerk te verdelen. Oh zeker, in groep 8 maken ze kennis met de agenda. Ze snuffelen misschien ook al aan een soort van huiswerkplanning. Maar op de middelbare school is dat toch andere koek. Na de introductieperiode aan het begin van het schooljaar, wordt er in de brugklas gas gegeven. Dan komt er voor elk vak huiswerk, toetsen en werkstukken op hun bordje. Een flinke klus voor je kind!

Plannen met Pubers

Een klus die hij/zij niet alleen kan klaren, maar waarbij jouw hulp absoluut nog nodig is! Als je nu al aan de slag gaat met een huiswerkplanning, dan is je kind er al aan gewend om te plannen als het straks echt nodig is in de brugklas.

Met de SKUR-planners kun je b.v. in kaart brengen op welke dagen er training is, of repetitie of andere vast afspraken in het leven van je kind. Je kunt vaste momenten voor het huiswerk inplannen en maakt ook de vrije tijd zichtbaar. Op die manier zorg je dat je kind van plannen al een routine heeft gemaakt, voordat de brugklas van start gaat.

Vol vertrouwen van start!

Je kind start zo vol vertrouwen op de middelbare en giet de hoeveelheid huiswerk moeiteloos in een planning. En jij  houdt die vrolijke tiener waar je zo dol op bent en voorkomt huiswerkstress! Klinken die planners je als muziek in de oren? Bekijk dan de planners en schoolagenda in onze SHOP

Wil je meer lezen over hoe je jouw kind kunt helpen met plannen? Lees dan verder onze blogs, zoals  ‘Plannen met Pubers’ of bestel het boek!