MAMA

Nieuwe Gewoonte Aanleren

In al onze blogs en al onze tips drukken we je op het hart: organiseren kun je leren! Je moet het alleen doen en volhouden. Dat volhouden is best moeilijk omdat een mens vol zit met: gewoontes. Gewoontes zijn heel handig, het zijn vaste routines en rituelen die je gewoon doet. Je denkt er verder niet bij na, maar op een X-moment in je leven voer je een bepaalde gewoonte in omdat je dat zo wordt aangeleerd of omdat je dat handig lijkt. Gewoontes kunnen ook soms lastig zijn, vooral als je er vanaf wil!

Het is dan ook goed om je bewust te zijn van een aantal valkuilen die je tegenkomt als je je gewoontes wil veranderen:

1. ALLES TEGELIJK AANPAKKEN

Ik denk dat we dit allemaal wel eens doen. We zijn enthousiast, willen van start en gaan het helemaal anders doen. Logisch, zo deed ik het ook, en nog soms hoor! maar mijn ervaring heeft me geleerd dat dit niet de manier is. Je houdt het namelijk op die manier niet vol. Het veranderen van een gewoonte, is niet niks. Je moet het echt stapje voor stapje doen. Bekijk voor jezelf wat je wil veranderen in je leven en welke stappen je daar voor moet zetten. Begin bij stap 1! en hou die focus vast. Het lijkt misschien een beetje saai, maar hou gewoon je einddoel in gedachte. Hang bijvoorbeeld een foto op van de nieuwe situatie ter bevestiging van waar je naar toe wil.

 

2. NEEM ER DE TIJD VOOR

Een gewoonte heeft zo’n 40 tot 60 dagen nodig om een beetje ingebed te raken, dus neem zeker een maand de tijd om die nieuwe gewoonte te integreren in jouw leven, in jouw lijf. Want dat is namelijk de plek waar gewoontes zitten. Een verandering van je gewoonte of ritueel is een verandering in je ritme en ritme zit in je lijf. Denk maar aan dansen, dan voel je ook het ritme met je hele lichaam en voordat je zo’n ritme te pakken hebt, moet je een poosje gedanst hebben.

Het veranderen van een gewoonte geeft ook een soort van ontwenningsverschijnselen, kleine ongemakken die gepaard gaan bij dit nieuwe ritme. Als je bijvoorbeeld ‘s ochtends meer tijd wil hebben en minder stress, moet je misschien eerder opstaan. De eerste keren dat die wekker eerder gaat, zijn echt niet leuk. Je lijf wil nog slapen, klaar. Daar moet je dus doorheen en daar is tijd voor nodig! Geef jezelf die tijd en hou vol.

 

3. ONTDEK WAT JOUW WEG IS

Ik borduur maar even voort op mijn vorige voorbeeld: je wil af van die stress in de ochtend. De eerste gewoonte die je wil doorbreken is het tijdstip van opstaan. Je zet je wekker niet om 7.00 uur maar om 6.30 uur. Klinkt heel logisch, je hebt zo een half uurtje extra, dat moet toch lukken. Je gaat voortvarend van start maar na een week of twee blijkt dat het gewoon niet lukt. Kijk dan of dit wel een reële nieuwe routine is. Misschien is het beter als je partner, die toch een ochtendmens is, een half uur eerder opstaat om de kinderen wakker te maken en te zorgen dat ze onder de douche komen. In ruil daarvoor doe jij dan bijvoorbeeld ‘s avonds de tafel dekken en alles klaarzetten, want een kwartier later naar bed is voor jou geen probleem.

Zoek dus een manier die bij jou past en ga niet te zeer tegen je natuur in, dat veroorzaakt namelijk weer extra stress, en daar zit niemand op te wachten.

 

4. STEL EEN REËEL DOEL!

Kijk, een ochtend zonder stress is natuurlijk heerlijk, en ook het streven, maar realiseer je dat we mensen zijn en geen halfgoden. Imperfectie hoort dus bij het leven; je scoort echt niet elke dag een 10! En je brein valt maar wat graag terug in die oude routine omdat dat minder energie kost!

Lach als er een keer iets mis gaat, en ga gewoon weer verder met wat je doel is. Morgen is een nieuwe dag, een nieuwe kans om het goed te doen.

Geef jezelf een beetje ruimte en realiseer je dat Aken en Rome ook niet op 1 dag zijn gebouwd! Gewoon volhouden.