Algemeen Brugklas Huiswerk maken Huiswerk plannen

Onderwijs op afstand tips, overwegingen en gratis dagplanner.

Onderwijs op afstand tips voor thuis.

Het is 17.30 uur en ik kom net terug van mijn wandeling. De pan soep staat op het vuur, mijn puber zit achter zijn laptop en mijn man komt terug van zijn werk. Op het oog, niks vreemds aan, maar het is ook dag #4. Dag #4 van de periode waarin de scholen op slot zijn, wel te verstaan.

Sinds een dikke week zit echt iedereen in een onvoorstelbare rollercoaster. Van de eerst nog voorzichtige waarschuwingen tot de afgekondigde maatregelen en op maandagavond die indringende toespraak van Mark Rutte. We hebben binnen onze gezinnen, in onze hoofden en binnen SKUR ons moeten hergroeperen. Opnieuw de regels samen bepalen, wat willen we, wat kunnen we en hoe gaan we deze crisis situatie te lijf.

In dit blog delen we graag onze overwegingen, tips én een handige dagplanners met je! Want wat ga je doen nu je kind onderwijs op afstand volgt, je op elkaars lip zit, sociale contacten voor 99% online zijn en hobby’s en sport eventjes niet meer in clubverband kunnen worden gedaan. Onderaan dit blog ook alvast een aantal ‘good practices’ van een weekje crisis 🙂

Onderwijs op afstand: een aantal overwegingen.

  • Geef ze even de tijd: elke school heeft inmiddels wel haar online-programma klaarstaan, leerlingen en ouders zijn geinstrueerd en het onderwijs op afstand is vormgegeven. Maar kom op zeg, geef die kids even de tijd. We zitten in een uitzonderlijke situatie die innerlijke onrust met zich meebrengt. Geef ze wat ruimte om te morren, om zich misschien wel af te zetten tegen alles wat ze nu zouden moeten doen volgens school. Ze moeten even wennen aan het feit dat ze zelf actie moeten nemen. Dat duurt eventjes maar dat komt goed. Gelukkig zijn kinderen flexibel van geest.
  • Afspraken: Na een paar dagen is het goed om even te evalueren. Hoe ging het, heb je hulp nodig, maar ook: wat spreken we af. Over b.v. schermtijd voor gamen en Netflix, Welk moment zit je kind achter de laptop om online school te volgen, probeer een nieuwe set van ‘afspraken’ te maken die werkt en past bij deze nieuwe situatie.
  • Kijk even vooruit: De tijd die ze kwijt zijn aan school en huiswerk zal stukken minder zijn dan bij een reguliere schoolweek. Een mooie tijd dus om eens wat verder vooruit te kijken. Zijn er boeken die gelezen moeten worden, filmverslagen die gemaakt moeten worden, werkstukken die zijn blijven liggen. Gewoon 1x even b.v. Magister, Zermelo en/of agenda erbij nemen en een maand vooruit kijken (en een maand terug misschien ook). Maak een lijstje van klusjes en spreek af hoe jullie deze gaan klaren.
  • Take it easy: En deze tijd is natuurlijk bij uitstek geschikt om de zgn ‘how-to’ en uitlegfilmpjes op Youtube te bekijken of boeken te luisteren ipv te lezen (in b.v. de LuisterBieb).

Sociale isolatie & zinvol bezig zijn: een aantal tips.

  • Verveling: met zoveel vrije tijd en zo weinig mogelijkheden om eropuit te trekken, ligt verveling op de loer. Maar dat hoeft geen ramp te zijn! Als je kind roept: ik verveel me, ga je vaak allerlei ideeën aandragen. Da’s prima, maar vervelen is niet verkeerd. Uiteindelijk komen er hartstikke mooie ideeën boven drijven in dat puberhoofd. Ik heb het aan den lijve mogen ervaren toen we een jaar in Zweden woonden met onze 16-jarige puber; geen vriend in de buurt en activiteiten in een straal van 10km waren er amper. Uiteindelijk ging hij vloggen, zelf trainingsschema’s maken om te werken aan zijn conditie en online de Zweedse taal oefenen.
  • Contact: het contact met je kinderen zal ook veranderen. Werd je misschien (in sociaal opzicht) nog aan de kant geschoven en als ‘oud’ weggezet. Nu wordt je interessant! Vrienden zijn er nl. niet met jou kunnen ze toch kletsen, een potje kaarten, en ruzie maken! En het is ook zo dat je mooie discussies zult krijgen en je zult verbazen wat er allemaal in dat hoofd omgaat. Mooi om te zien hoe creatief kinderen met nieuwe situaties om kunnen gaan en hoe ze oplossingen bedenken voor hun eigen en voor jullie uitdagingen. Geniet daar van.
  • Sociaal: Als je zo opgehokt zit, is sociaal zijn niet zo voordehandliggend. Terwijl er in deze crisis-tijd juist wel heel veel behoefte aan sociaal gedrag en hulp. Op dat vlak wordt het dus even omdenken. Je hoeft natuurlijk niet meteen grootscheepse hulpacties op touw te zetten,  maar kleine gebaren helpen en geven het gevoel van zingeving. Want als je niet veel kunt door een bijna lock down, dan is zinvol bezig zijn hartstikke belangrijk; zo hou je nl. de moed erin! Voor je kind zou dat b.v. kunnen zijn:
    • boodschappen doen voor ouderen / oma&opa,
    • ook eens appen of facetimen met vrienden/klasgenoten die het thuis niet zo fijn hebben
    • in een groep facetimen waarbij je ook de minder populaire kinderen betrekt
    • meer helpen thuis omdat jullie misschien juist zwaar belast zijn door je job in de zorg of hulpverlening
    • de hond uitlaten voor mensen in de risicogroep, die dus nu beter niet hun huis verlaten
    • check ook de site READY2HELP van het rodekruis

Structuur & houvast : zo lukt het!

  • Werkplek: nu je kind thuis werkt en jij wellicht ook, is het goed om een aantal routines vast te houden. Dit gaat je houvast geven. Bepaal dus samen wie waar gaat zitten.
  • Pyama: Hoe verleidelijk het ook is om in je pyama rond te blijven lopen de hele dag (er komt toch niemand langs) kleed je aan!
  • Werk in blokken: Oké, het is een uitzonderlijke tijd, je bent thuis en het voelt een beetje als ‘vrij’. Maar, probeer toch met jezelf of met je kinderen af te spreken van hoe laat tot hoe laat er gewerkt wordt en werk in blokken van b.v. 25 minuten, dan even pauze.
  • Sla het ontbijt niet over. Kan natuurlijk nu wat later, en er is ook wat meer tijd voor, maar eet gewoon voordat je aan de dag begint.
  • Neem nu het kan een echte pauze! Ga lekker een wandelingetje maken (nu het nog mag) adem frissen lucht in, wentel je in de warme voorjaarszon en orden je gedachtes.
  • Een planning is altijd een goed idee! Ook nu er minder tijdsdruk is, is er juist meer behoefte aan houvast. Want ‘vrijheid’ kan ook juist onrust veroorzaken. Breng je activiteiten eens in kaart met deze handige SKUR-dagplanner.

adsfsadf

GOOD PRACTICES

Ok, we zitten pas een week in deze corona-crisis, maar ik wil toch al een paar good practices delen:

  • We hebben nog even wat postzegels gekocht om de jarigen de komende tijd een echt kaartje te sturen. Online is leuk, maar echt post zorgtin deze tijd voor wat afwisselin
  • We treffen onze buren nu op de stoep, oprit of drinken ‘samen’ koffie vanaf het terras. Hartstikke leuk!
  • Ik heb met mijn zoon een yoga-app gedownload en doen ’s avonds voordat we naar bed gaan samen yoga! Lachen gieren brullen!
  • Voor deze zondag hebben we een visite georganiseerd: mijn zus bakt wafels, brengt ze tot bij onze ouders en nichtje voor de deur, dan snel terug om vervolgens om 2 uur achter de groeps-skype te kruipen met de hele familie. Allemaal samen met koffie, wafels en kletsen maar. Volgende week ben ik aan de beurt om te bakken
  • Mijn schoonmoeder en haar kleinzoon hebben beiden hetzelfde boek, en lezen om beurten voor via de Skype. Elke avond, na het eten, vaste prik! Wat een geweldig idee.
  • Ikzelf lees sinds gisteren, om de dag, mijn kleine neefjes voor uit “Nils Holgersson”. Zij hebben het prentenboek en ik het ebook, en zitten dan ’s avonds gewassen en gestreken met een iPad in hun bed. Rode wangetjes, oren gespitst, genieten!
  • Wij, Angelique & Petra, Skypen op onze vaste werkdagen om 9.00 uur met koffie, net alsof we samenzitten in ons SKUR-kantoor.

Laten we samen de moed erin houden lieve mensen! En deel vooral tips met ons (hieronder in een reactie), met elkaar en blijf gezond!

Hulp nodig bij je dagplanning? Download dan helemaal gratis onze SKUR-dagplanners.