Algemeen Groep 8

Open Dagen van het middelbare onderwijs? Vergeet deze 7 belangrijke vragen niet!

Open Dagen van het middelbaar onderwijs

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een enorme en spannende stap. Zo’n Open Dag van het middelbaar onderwijs is dan ook een belangrijk moment voor jou en je kind om kennis te maken met de middelbare school, leraren en andere werknemers. Al die nieuwe indrukken kunnen overweldigend zijn. We hebben daarom een lijstje met vragen voor je opgesteld die je kunt stellen tijdens de Open Dag . Zo weet je zeker dat je niks vergeet en alle informatie krijgt die je nodig hebt!

Belangrijke vragen voor op de Open Dagen van het middelbaar onderwijs

  • Vraag 1: Zijn er brugklassen die een combinatie zijn van b.v. mavo/havo of havo/vwo. Jouw kind van 12/13 jaar kan in dat eerste jaar nog een stevige verandering laten zien. Als er na het eerste jaar pas een ‘definitief’ niveau wordt gekozen geeft dat voor je kind niet zo’n prestatie-druk. Hij/zij hoeft immers niet perse b.v. havo te halen.
  • Vraag 2:Hoe worden de leerlingen in dat eerste jaar begeleid? Is er een gewenningsperiode, zijn er veel mentor-uren waarin vaardigheden als plannen of leren, leren centraal staan. Dit maakt de overstap van basis naar middelbare school vaal net iets gemakkelijker.
  • Vraag 3:Zijn er toetsen/toetsweken, krijgen de leerlingen het eerste jaar al punten, hoe wordt er getoetst?

Vergeet ook deze vragen niet te stellen!

  • Vraag 4:Welke profielen biedt deze school aan en zijn er extra (eindexamen) vakken zoals Spaans, versterkt Engels etc.
  • Vraag 5:Hoe is het ouderconctact? Verloopt dat via de mentor, zijn er zgn 10-minuten gesprekken (en zo ja, hoe gaat dat dan (met kind erbij of niet)).
  • Vraag 6:Hoe wordt er omgegaan met speciale (onderwijs) behoeftes / passend onderwijs en wat is het aanbod op het gebied van b.v. dyslexie, sociale vaardigheden training, faalangstreductie trainingen, counseling? Maar denk ook aan b.v. vrijstelling als je kind aan (top-)sport doet.
  • Vraag 7:En last but not least, gewoon een gekke vraag aan elke medewerker die je spreekt: wat vindt JIJ/U het leukste, gekste, meest bijzondere aan deze school (of aan uw manier van lesgeven).

Ik denk dat wanneer je deze vragen beantwoord krijgt, dat je dan een heel goed beeld krijgt van de school en vooral wat je wel en niet kunt verwachten! Een middelbare school is echt iets anders dan de basisschool. Er wordt van de kinderen én van de ouders iets anders verwacht dan op de lagere school en het is goed om dat helder te hebben.

Hoe kies je nou de beste school voor jouw kind?

Dat is natuurlijk een vraag die voor elk kind anders te beantwoorden is. En daarin ligt dan ook meteen het antwoord. Want als je kind naar de basisschool gaat, dan kies je dat vaak op basis van wat jij een leuke school vindt. Of wat er past bij jullie visie op opvoeding, of gewoon wat er in de buurt ligt. Maar als je kind ouder wordt dan wordt er steeds duidelijker, wat voor type kind, jouw kind is. Welke karakter hij/zij heeft, welke interesses en behoeftes.

In dit blog “een keuze maken voor een middelbare school” geven we ons advies over hoe je samen tot een goede keuze kunt komen.

Overzicht van de Open Dagen bij jou in de buurt

Corona of niet, alle scholen organiseren (online) open dagen, proeflessen en informatie-avonden. Het is een goed idee om even te kijken op deze pagina van de VO-gids, daar vind je een heel handig overzicht van alle open dagen van scholen bij jou in de buurt. Het is overigens ook een goed idee om de scholen die jullie op het oog hebben, eens te volgen op social media. De toon van de berichten, de foto’s en het nieuws geeft je ook een goed beeld van de sfeer op deze school.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je helemaal goed beslagen ten ijs verschijnen, lees dan ook nog even ons blog met tips over de voorbereiding van het bezoek aan zo’n open Dag. En ga aan de slag met onze handige Planpakketten en huiswerkplanners in de SKUR shop.