Algemeen Brugklas Huiswerk plannen

Plan het huiswerk in de brugklas – tips van de docent BLOG #2

Plan huiswerk in brugklas; een duidelijk advies

Plan het huiswerk in de brugklas. Is dat nou wel of niet nodig? Dat is een vraag die menig ouder zich stelt als die brugklas begint. Want: is een agenda dan niet voldoende om huiswerk te plannen en leert mijn kind dan niet op school hoe hij/zij huiswerk moet maken in de brugklas.

Huiswerk plannen in de brugklas? Ja, dat is nodig!

Wij spreken natuurlijk regelmatig ouders over huiswerk maken in de brugklas en over het feit of in de brugklas een huiswerkplanning noodzakelijk is. Maar we zijn minstens zo benieuwd naar wat docenten hiervan vinden.We vroegen het vorige week aan Meester Jack (de docent aan het woord blog #1), docent Nederlands in de onderbouw. Deze week spraken we Barbara de Bruin-Karnekamp, biologie-docente op het Alfrink College te Zoetermeer.

Aanvankelijk liet Barbara een reactie achter op onze facebook-post “Huiswerk maken; help je nou wel of niet?” Barbara boogt op een jarenlange ervaring in zowel de onder- als bovenbouw op een middelbare school. En vanuit die ervaring reageerde zij als volgt op ons bericht:  “Please, help ze in de brugklas en  minder tot niet in de bovenbouw. Coaching en begeleiding door de ouders is echt nodig!”

huiswerkuurtje

De docent aan het woord over huiswerk plannen in de brugklas

Alle reden voor ons om Barbara te vragen hoe ze tot de mening was gekomen dat coaching en begeleiding bij het huiswerk plannen in de brugklas echt nodig is. Ze vertelt ons dat ze merkt dat ouders het vaak lastig hebben met hun nieuwe rol en de nieuwe fase waarin hun kind terecht komt als het naar de brugklas gaat. “Voor ouders is het een echte zoektocht; waar help ik nog en waar laat ik al los? Wat doen ze op school en wat wordt er van het thuisfront verwacht? Op de basisschool hebben kinderen altijd dezelfde juf of meester, die de kinderen door en door kent. Maar op de middelbare school zijn er meerdere docenten, elke 50 minuten een ander vak en is er (meer) huiswerk.”

De brugklas – een andere wereld

De biologie-docent vervolgt: “Voor ouders is het ook een heel nieuwe wereld. Vakken, docenten, de mentor en niet te vergeten Magister. Je ziet dan ook dat ouders vaak denken dat het kind het wel snapt en dat de leerling weet wat hem/haar te doen staat en dat school het wel oppikt. Met dat idee in gedachte haken ouders af en laten het kind zelfstandig handelen. Maar dat is niet terecht; een kind van die leeftijd kan het nog niet alleen. Het heeft de ouder echt nog nodig. Om te begeleiden,  samen een routine te creëren en een huiswerkplanning te maken.”

Helpen met plannen of loslaten?

Hoe kijkt Barbara aan tegen uitspraken zoals: Laat ze maar lekker op hun bek gaan, daar leren ze van? Of: Vroeger deed iedereen het toch ook zelf en had niemand hulp op huiswerkbegeleiding. Dat zijn de reacties die we regelmatig horen van ouders op de vraag of het goed is om te helpen met een huiswerkplanning.

“Tja” zegt Barbara, “dat wordt inderdaad wel vaker gezegd door ouders of soms zelfs door een docent. Maar die reactie komt meestal voort uit frustratie. Vaak hebben ouders dan al van alles geprobeerd en is er zo veel weerstand, dat het eindpunt is bereikt. Maar wanneer zeg je dat echt? Ik denk dat leerlingen zeker in de onderbouw nog geholpen moeten worden en je ze niet kunt laten worstelen met een vaardigheid die ze niet beheersen.”

“Het komt goed mevrouw!”

Barbara vervolgt: “Zeker, er zijn kinderen waarbij plannen een tweede natuur is, maar het overgrote deel krijgt geen overzicht. Al weten ze zelf niet dat het gebrek aan kunnen plannen de reden is dat de cijfers slecht zijn, of het werk niet af is. En ze zeggen dan (vooral ter bevestiging van zichzelf) tegen mij: “Komt goed mevrouw”. Dat is de categorie “onbewust onbekwaam”; ze kunnen niet plannen, maar hebben dus ook geen idee dat ‘m daar de kneep zit.

En voor sommigen komt het met wat mazzel ook wel goed. Althans dat eerste of tweede jaar, maar uiteindelijk gaan ze dan in een hogere klas toch onderuit. En dat is jammer. Want het gaat niet om een gebrek aan intelligentie, maar aan hun onbekwaamheid op het gebied van plannen. Gelukkig kun je plannen leren. Barbara de Bruin-Karnekamp somt de belangrijkste aandachtspunten op. Leerlingen..

  1. zouden zich bewust moeten worden van het feit dat gebrek aan planning de oorzaak is van hun probleem.
  2. moeten hulp krijgen bij het aanleren van deze vaardigheid.
  3. hebben begeleiding nodig bij het vormen van deze routine.

De docente licht verder toe: “En daarin zit ‘m nu de rol van de ouder. Ouders weten vaak niet dat ze nog enorm veel invloed hebben. Dat kan heel simpel, zonder dat je het initiatief of de zelfstandigheid bij het kind wegneemt. Vraag gewoon als er een toetsweek op komst is: Heb je al een plan? Hoe ga je het dan aanpakken? Vaak komt er dan geen concreet verhaal en kun je samen met je kind aan een planning gaan werken.”

Plan huiswerk in de brugklas – Tip van de docent

Welke tips wat betreft huiswerk plannen in de brugklas heeft Barbara verder nog voor pubers en puberouders?

  • Kijk eerst eens met je kind naar de momenten waarop er GEEN TIJD is om huiswerk te maken. Dan wordt de tijd voor huiswerk vanzelf zichtbaar en dat is vaak minder tijd dan je kind denkt; heel verhelderend.
  • Realiseer je dat een planning nooit af is. Er zullen altijd dingen tussenkomen of wijzigen. Maar als de basisplanning er is, dan is schuiven geen enkel probleem en voorkom je stress.
  • Schrijf op! Magister en computers zijn heel geduldig maar laten niet die werkdruk zien. Noteer wanneer je wat gaat doen. Pas dan wordt het werkelijkheid en kom je ook écht in actie.

Input = Output

Eindeloos veel interessante gesprekstof met Barbara over wat er beter en anders kan. En hoe heerlijk het zou zijn als er op de middelbare school, of in elk geval op de brugklas wekelijks meer tijd zou zijn om samen huiswerk te maken en te plannen. Of over hoe je als drukke (werkende) ouder toch kunt helpen bij het huiswerk maken of het huiswerk plannen in de brugklas, als je maar goed plant. In de basis komt het neer op één ding:  huiswerk plannen is een must. Huiswerk plannen kost tijd. Je aan de huiswerkplanning houden kost moeite. Maar als je bereid bent om hierin samen met je kind te investeren, dan levert dat niet alleen op school resultaat op, maar ook meer rust thuis.