Algemeen Huiswerk plannen Plannen

Plannen als één van de 5 belangrijke vaardigheden voor tieners op school

Vlak voordat ik, Petra, met mijn gezin naar Zweden vertrok kreeg ik de mogelijkheid een webinar te volgen dat georganiseerd werd door Harvard Business School. De webinar ging over “the 10 skills teens need to succeed” ; het ontwikkelen van zgn ‘soft skills’ (vaardigheden). Benodigde vaardigheden op de middelbare school die in deze eeuw belangrijker zijn dan kennis, zo vertelde Marie Schwartz, CEO en founder van Teenlife.com.

Met de komst van het internet is alle kennis in principe voorhanden, maar die belangrijke vaardigheden, zowel nodig voor nu op de middelbare school als later in hun werk,  plukken onze tieners niet van het internet. Deze belangrijke vaardigheden dienen zij zich toch echt eigen te maken, met onze hulp en steun.

Ik vertel jullie graag over die eerste 5 soft skills (vaardigheden) die belangrijk zijn voor de middelbare school. Vervolgens leg ik uit hoe jij als ouder je puber kunt helpen zich deze vaardigheden eigen te maken.

De 5, oh zo belangrijke, vaardigheden voor op de middelbare school

  1. Drive en passie
  2. Onafhankelijkheid en zelf-management
  3. Plannen en prioriteiten stellen
  4. Intermenselijke vaardigheden
  5. En zgn. ‘cultural awareness’.

Marie vertelde dat dit uiteraard zaken zijn die kinderen ook wel op school leren, maar die vooral voortvloeien uit het leven en de ervaringen die ze thuis opdoen, samen met jou als ouder. Toen ik haar dit hoorde zeggen dacht ik wel meteen van, ja en hoe dan? Waar en hoe kan ik hier aan bijdragen? Marie had die stem in mijn hoofd waarschijnlijk gehoord, want ze legde haarfijn uit wat je rol als ouder hierin kan zijn. En ook dat dit niet meteen afhankelijk is van je middelen of maatschappelijke status: “A lot of experiences are for free!”.

Zo help je jouw tiener belangrijke vaardigheden te ontwikkelen

  1. Ga samen op onderzoek uit

Kijk en onderzoek samen met je kind: waar word ik warm van, waar gaan die oogies van glinsteren. Bezoek diverse scholen, laat ze praten met vrienden/kennissen die een bepaald beroep/bedrijf hebben dat wellicht in hun richting ligt. Maar ga ook met ze naar het theater, musea, bezoek eens een TedX. Gewoon om ze een breed beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is; niet om ze te pushen!

  1. Laat ze meedraaien in het huishouden

Laat ze meedraaien in het huishouden, laat ze het weekmenu samenstellen (samen met jou), laat ze zelf bellen voor een tandartsafspraak. En betrek ze bijvoorbeeld ook bij jullie vakantieplannen, laat ze informatie opzoeken, met een budget aan de slag gaan en keuzes maken.

  1. Plannen en prioriteiten stellen.

Deze noemde Marie als de moeilijkste plannen in 5 stappen van de 5 soft skills uit dit rijtje. Ze gaf hierbij duidelijk aan dat JIJ als ouder hier de structuur moet aanbieden, ze moet begeleiden bij het werken met een planning en ze vervolgens hier zelf mee aan de slag moet laten gaan. Ter ondersteuning van haar verhaal toonde ze dit plaatje, waarbij ik zelf dacht dat hoe hoger het stapje, hoe moeilijker het wellicht is. Dus zeker ook bij stap 4 STICK TO IT is jouw hulp nog nodig. Genieten van het bereikte doel is het hoogtepunt lijkt mij! Voor je puber, maar ook voor jou. Het geeft een stimulans om vol te houden bij een volgend doel (ergo, jouw hulp kan ietsje minder de volgende keer). Van plannen en prioriteiten stellen een ‘party’  maken? Bekijk eens onze Puber Plan Pakketten.

  1. Laat ze oefenen met gesprekken voeren.

Zodat ze weten hoe ze een gesprek moeten voeren met een docent, een andere ouder, een stage-plek etc.). Tegenwoordig wordt er zo veel digitaal gecommuniceerd dat een écht gesprek voeren, niet zo vanzelfsprekend is. Oefenen kan b.v. door als jullie bezoek krijgen, ze te vertellen over deze persoon en ze iets te laten uitzoeken over het beroep of de hobby van deze man/vrouw. Ze kunnen er dan vragen over kunnen stellen en er  ontstaat interactie. Ik had er nooit aan gedacht om dat op deze manier te proberen, maar ik zie wel waar de winst zit. Je kunt op die manier tijdens een etentje met vrienden de kinderen ook laten deelnemen aan het gesprek, al is het maar voor eventjes.

  1. Vergroot de ‘cultural awareness’

En dan ‘cultural awareness’. Zoveel als, laat je kind ontdekken dat er meer is dan Nederland en boerenkool met worst. Dus eet eens Thais of Zweeds, doe mee aan een uitwisselingsprogramma of neem een buitenlandse exchange-student in huis voor een paar dagen. Reis met je kind als dat lukt of bezoek b.v. eens een asielzoekerscentrum in de buurt. Er zal een wereld voor ze open gaan.

 

‘Soft’ skills – vaardigheden – om ‘hard’ te groeien

En ineens ging me een lampje branden. Het jaar Zweden met ons gezin, was niet zomaar een wilde actie, of het volgen van de droom over een leven in een ander land. Nee, wij waren gewoon goed bezig met ons kind voor te bereiden op zijn toekomst! Want Marie had het gezegd, en als Marie het zegt….whaaaa.

Alle gekheid op een stokje, ik denk echt dat de vaardigheden zoals hierboven genoemd, ontzettend belangrijk zijn voor de kids voor nu en de banen van de toekomst. En dat plannen en prioriteiten stellen een van de moeilijkste vaardigheden is, dat is ook duidelijk. Maar het mooie aan al deze dingen is dat wij als ouders hier ons steentje aan kunnen bijdragen. En dat dat ook nog leuk is! Want samen een museum ontdekken, of het theater bezoeken, of een ijshockeyvriendje uit Tsjechië een paar dagen te logeren hebben en zien dat je kind leert, ervaart en groeit, da’s toch super! Opvoeden is zo simpel……………?

 

Plannen met pubers

Wil je meer lezen over hoe je jouw kind kunt helpen met plannen, lees dan verder in onze blogs b.v. ‘Plannen met Pubers’

Op zoek naar een leuke planmethode of planners om je kind EN te leren plannen EN om het oefenen van die andere 4 belangrijke vaardigheden in te plannen? Bekijk onze handige planners voor de middelbare school.