Algemeen Huiswerk plannen

Plannen, daar word je beter van!

Onder een van onze facebook-posts over het leren plannen van huiswerk, reageerde Joanna van den Bos en zette haar gedachtes op papier met daaronder de vraag “benieuwd wat jullie ervan vinden”. Verderop kun je Joanna’s verhaal helemaal lezen maar ik vat haar, overigens zeer terechte, vragen kort samen:

  • Overvragen we, met het huidige onderwijs- en huiswerksysteem, onze kinderen niet?
  • Als 70% van de kinderen nog niet kan plannen waarom willen we het ze dan NU leren?
  • En tot slot, waarom zouden ze dan buiten school moeten leren plannen?

 

Plannen maakt het leven minder complex

Stuk voor stuk heel interessante vragen waar wij zeker onze mening over hebben. Want als je ons naar onze missie vraagt dan is dat “het leven minder complex maken door te plannen en daardoor de druk van de ketel halen bij zowel pubers als hun ouders!” Wij hopen met onze producten dus in de huidige situatie lucht te brengen. Omdat ook wij van mening zijn dat:

  • er vaak (te) veel van die kids wordt gevraagd,
  • dat veel van de onderwijsmethodes niet aansluiten bij de kinderen van nu,
  • dat we juist meer vrije tijd en ruimte voor creativiteit en beweging wensen voor alle kids.

En daarin zijn we echt niet de enigen. We horen het vaak van ouders en van de kinderen zelf. En ook zien we dat scholen, docenten, mentoren hier (zeker de laatste jaren) mee worstelen.

 

De ideale school ziet er in onze dromen zo uit!

Oh we dromen vaak zat over de ideale school, over het Scandinavische onderwijssysteem waar kids pas met 16 jaar naar de middelbare gaan, waar veel minder huiswerk is. Of over hoe het zou zijn als elk kind het soort onderwijs en ondersteuning zou kunnen krijgen waar hij/zij bij floreert. Of misschien wel per vak op een ander niveau z’n diploma kan halen en kan kiezen voor een docent die een onderwijs-stijl heeft die bij hem/haar past.

Maar tegelijkertijd is er de realiteit. En die is op dit moment op veel scholen nog zo dat er veel van de kinderen wordt gevraagd. En wat te denken van de sport- en hobbyclubs, zodra de kinderen ouder worden mag je niet meer iets ‘voor de leuk’ doen! Nee er komt dan ambitie en prestatie om de hoek kijken. En laten we onszelf als ouders ook niet wegvlakken; we hopen allemaal dat onze kinderen met een mooi diploma slagen en ons een reden geven om trots op ze te zijn!

 

Dit is de werkelijkheid!

Dus dachten wij, praktisch ingesteld als we zijn, laten we eens kijken wat er nodig is om wat ruimte te creëren in die koppies! Want ook met al die druk en alles wat moet, is het goed om keuzes te maken en niet in alles mee te gaan. Te veel hobby’s, schrap er een. Te veel huiswerk denk dan na of dit wel haalbaar is voor je kind. Te veel chaos, creëer overzicht. Dat is wat plannen doet. Het geeft je inzicht in waar je tijd aan besteed en zo kun je weloverwogen keuzes maken.

 

We kunnen de wereld niet veranderen, maar we kunnen wel de manier waarop we met alles omgaan veranderen!

 

Waarom moet jouw kind nu leren plannen?

En dan nog de vraag die we vaker krijgen: als mijn kind het nu nog niet kan omdat z’n hersens er nog niet klaar voor zijn? Waarom moet ik het hem/haar dan nu al leren? Kijk, vanaf het moment dat je kind wordt geboren, ben jij zijn personal organiser! Jij regelt alles om zijn/haar leventje zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat er rust en regelmaat ontstaat (remember de 3 R’s). Een kind vindt het heerlijk om regelmaat en terugkerende routines te hebben (denk maar aan tig keer hetzelfde verhaaltje voor het slapen gaan). Jij maakt de grote wereld behapbaar en inzichtelijk voor je kind. En dat is precies wat je voor hem/haar doet als ie naar de middelbare gaat.

 

De middelbare school is een grote stap

De middelbare school is een grote stap! Alles is anders, nieuw en groot. Wat je doet bij het helpen met plannen is wederom houvast bieden en overzicht creëren. Die puberteit is al verwarrend genoeg! De hormonen gieren door hun lijf, ze gaan op ontdekkingsreis naar zichzelf en naar de ander. Een onzekere periode waarin regels, afspraken, waarden en normen van thuis onder de loep worden genomen. Maar diezelfde regels en afspraken zullen hen het houvast geven dat ze nodig hebben. En daar hoort huiswerkplanning ook bij. Je creëert hiermee een routine die zal zorgen voor rust in hun koppie, voor zelfvertrouwen en overzicht. En dat is iets dat ze nu heel goed kunnen gebruiken. Je kneedt die hersens een beetje, maar je overvraagt ze echt niet! En je kneedt ze nu ze nog soepel zijn en je traint de vaardigheid zonder dat er sprake is van forceren.

 

Is dit iets voor de middelbare school of voor ons als ouders?

En ja, dit is iets, wat wij adviseren, dat je als ouder met ze moet doen. Zeker om rust en  overzicht bij je kind te creëren. Het maakt de middelbare school zo veel gemakkelijker voor ze. Oh zeker, op school zal er in de brugklas wel een les over plannen zijn. En er wordt ze ook op het hart gedrukt dat ze ‘op tijd moeten beginnen met leren voor een toets’, maar echt leren plannen? Nee, dat gebeurt niet op school. Zou het wel moeten? Misschien wel en in die ideale school van ons, zou ‘leren plannen’ zeker een plek krijgen. Voor nu helpen wij ouders en pubers om hun leven wat relaxter te maken met onze planners. En ondertussen, dromen we verder, werken we met steeds meer scholen samen en blijven we onze missie uitdragen!

 

Get organized & feel good!

 

Joanna, heel hartelijk dank voor je openhartige reactie!

 

Volledige reactie van Joanna op facebook:

“Sorry hoor, maar misschien is dit een gekke gedachte. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Maar als verdraaid uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 kinderen niet kan plannen en ander onderzoek ondersteunt dit: hun prefrontale cortex groeit tot hun 23e…. OVERVRAGEN en overschatten we kinderen (pubers) dan door het huiswerk- en schoolsysteem dan niet gewoon structureel? Zijn de methoden dan niet gewoon te ingewikkeld (kijk hier, doe op die en die pagina die opdracht, check magister ook nog even op eventuele wijzigingen, bekijk ook nog even het filmpje op de link die je kan vinden in je tekstboek en vergeet niet dat je in je werkschrift nog blablabla)? Dit is een serieuze vraag. Als we dit op een werkvloer zouden vragen van mensen, dan komt de bond erbij of gaan ze staken. 

Kinderen/jongeren, MOETEN met de mallemolen mee, zelfs TEGEN de uitkomsten van allerlei onderzoek in. Ik snap het gewoon niet. Misschien maak ik een denkfout? Tuurlijk moeten ze het leren. Maar tegen een kind van vijf zeggen we ook niet “lees dit” omdat 30% van zijn leeftijdsgenoten dat al blijken te kunnen. Sinds wanneer is 30% de norm? En dan, als het een LEERpunt is, waarom moeten ze het dan vooral BUITEN school van ouders en gespecialiseerde bureaus leren en zich noob voelen, in plaats van “lerende” en competent? (zucht)” – Joanna Van Den Bos-Pike