MAMA

Het weekmenu plannen en organiseren? Mijn 5 basisprincipes

Plan het weekmenu met een menuplanner en voorkom stress en strijd!

Het weekmenu plannen en organiseren is voor mij niet hetzelfde als een controlfreak worden en geen ruimte meer laten voor beweging. Nee, mijn weekmenu en planning zijn een solide basis die me juist ruimte geeft om mee te bewegen, zonder dat ik er van uit balans raak, of de boel op z’n kop staat. Door het weekmenu te plannen voorkom ik stress en strijd in keuken; koken en eten wordt weer een gezellig samenzijn. Daarbij bespaar ik ook nog eens tijd en geld en eten we lekker gevarieerd.

Ik heb een bepaalde structuur die ons gezinsleven vergemakkelijkt en die voor ons allemaal duidelijkheid geeft. En als we daar zin in hebben, dan wijken we lekker van ons plan af. Ook als de situatie erom vraagt, doen we gewoon iets anders. Een planning is een houvast en geen keurslijf. Een goeie planning beweegt mee met wat er gebeurt in je leven.

Mijn geheim om het weekmenu te plannen? Ik deel het graag

In dit blog vertel ik over de menuplanner, een van de planners die ik steevast elke week invul en me telkens weer een goed gevoel geeft omdat hij me geld, tijd en ergernissen bespaart!

Als je echt handig wil omgaan met het plannen van je menu’s dan zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Het gaat niet alleen om het opsommen van wat je gaat eten, maar heeft vaak ook te maken met budget, dieetwensen en hoeveel tijd je op welke dag ter beschikking hebt etc. Met de menuplanner wordt het weekmenu plannen en organiseren ‘appeltje-eitje’ (of iets anders wat je op je weekmenu hebt staan ?)

Mijn 5 plan tips om rekening mee te houden als je de menuplanner invult.

  1. Stel je weekmenu samen met producten uit het seizoen

En dat betekent dus voor mij b.v. stamppot en linzensoep in de winter en aardbeien in de zomer. Zo zorg ik ervoor dat ik eet wat bij het seizoen past en wat er in dat seizoen het meest voorradig is en dus ook meestal het goedkoopst is. En, niet onbelangrijk, seizoensproducten smaken het beste als je het eet op het moment dat de natuur ze aanbiedt! Daarnaast draag ik op die manier ook mijn steentje bij aan het milieu; ik kan dan immers kopen wat van dichtbij komt en niet eerst een lange reis heeft moeten maken zoals asperges in de winter. En ik stimuleer de locale boeren / aanbieders.

Als je precies wil weten welke groente, fruit en kruiden je op welke momenten het beste kunt aanschaffen en op je weekmenu kunt zetten, dan heeft 24kitchen daar een handige tool voor =>> SEIZOENSKALENDER

  1. Hoeveel tijd heb je om te koken?

Hoe laat ben ik thuis, wat hebben de kinderen op hun (school)programma staan, wordt er gesport, zijn er clubjes en wat moet er in de avonduren nog gebeuren en wie is er thuis of op pad? Afhankelijk hiervan vul ik mijn menuplanner in.

Het heeft absoluut geen zin om een of ander ingewikkeld recept te maken op donderdag als ik laat thuis ben; mijn zoon moet trainen rond etenstijd en ik weer om 18.15 vertrek voor mijn wekelijkse flamenco-lessen. Dan moet ik iets hebben dat ik snel kan klaarmaken en dat mijn man en zoon kunnen opwarmen als ze terug zijn. Of iets dat ze gemakkelijk zelf kunnen maken.

En als ik helemaal geen tijd heb om te koken omdat ik b.v. een hele dag op pad ben of buitenshuis eet, dan wil ik graag iets van te voren klaar kunnen maken dat zij kunnen opwarmen of als basis kunnen gebruiken voor hun maaltijd.

Hoe mijn weekmenu eruit ziet hangt dus sterk af van wat er op de algehele planning staat. Ik neem dus bij het plannen van mijn maaltijden altijd de familieplanner erbij!

  1. Restjes voor je lunch of een “kliekjesdag”

Ik ben altijd bezig met eten en probeer graag dingen uit. De laatste jaren heb ik ontdekt dat ik het fijn vind om minder koolhydraten te eten. Ik neem dan ook graag soep of salades mee naar mijn werk. Maar ik vind het ook belangrijk om respectvol met voedsel om te gaan en zo weinig mogelijk weg te gooien.

Het is dan ook hartstikke handig om wat extra boontjes te koken die de dag erna mee kunnen als salade of om van eenpansgerechten als nasi en stamppot net iets meer te maken zodat er over is voor een zgn. ‘kliekjesdag’. Dan warmen we gewoon de restjes op, bakken een eitje erbij en ik maak nog een kommetje pudding als ik denk dat het een beetje te weinig is (pff die mannen eten je de oren van het hoofd!).

  1. Wie kookt er vandaag ?

Ik vind koken absoluut geen straf en ik ben dan ook doorgaans diegene die onze maaltijden met veel plezier klaarmaakt. De mannen mogen dan opruimen en de vaatwasser inruimen. Maar het is ook wel eens fijn als er voor je wordt gekookt en jij mag aanschuiven! En dat vind ík niet alleen maar mijn mannen vinden het ook wel eens leuk om mij te verwennen.

Ik kies dan niks moeilijks uit voor ze, gewoon de standaard pastaatjes of andere simpele maar oh zo lekkere gerechten:

Maar ik laat ook ruimte voor verrassingen of we koken iets uitgebreids en dan samen. Dat is meestal op vrijdagavond. Dan is het bij ons om 18 uur weekend! En gaan we in de relax-stand. De boodschappen zijn in huis en we gaan samen aan de slag. Niemand hoeft op tijd weg dus we koken op ons gemak en kunnen daarna samen genieten van ons maaltje!

  1. We eten gezond en afwisselend.

Gezond eten en lekker eten gaat wat mij betreft hand in hand. Ik probeer dan ook te letten op voldoende verse groente. Ik wissel aardappelen, rijst, pasta maar ook vis, vlees, vegetarisch e.d. af en let er ook wel op dat er niet te veel calorierijke maaltijden op het menu staan. Het liefst maak ik alles zelf, dus voor mij geen kant-en-klaar dingetjes (alleen als het écht niet anders kan) en een snelle hap van de afhaalchinees of kebabzaak zijn uitzondering. Ook hou ook rekening met wat de rest van het gezin overdag eet. Als mijn zoon b.v. feest heeft op school of mijn man een zakenlunch, dan probeer ik ’s avonds iets lichts op het menu te zetten. En als ik een stevig weekend achter de rug heb, dan wil ik dat op maandag liefst een beetje recht trekken.

EXTRA TIP

En een laatste TIP die ik heb, naast het vooraf plannen van het weekmenu, is het gebruik van een boodschappenlijstje! Dat is zo handig voor je wekelijkse boodschappen. Op elke pagina van het SKUR-boodschappenlijstje staan de meest gangbare producten die je wekelijks nodig kunt hebben. Het enige dat jij nog hoeft te doen is aankruisen wat je nodig hebt; easy peasy!

Waarom dit boodschappenlijstje verder nog handig is:

  • Zodra een product op (of bijna op) is, kruis je het aan op je boodschappenlijst. Zo blijft je voorraad levensmiddelen lekker op peil.
  • Je koopt precies wat er nodig is en voorkomt dat je tussendoor nog even snel naar de winkel moet hollen.
  • Naast de standaard producten is er ook nog plek om de lijst aan te vullen met jullie eigen familie favorieten.
  • In plaats van zelf alle producten te noteren, hoef je hier alleen maar een kruisje te zetten. Heb jij mooi nog even tijd voor iets anders.
  • En met 52 vel kun je een heel jaar vooruit!

Zoek je naar een manier om je week goed te plannen en te organiseren? Begin met het invullen van onze menuplanner!

Met de SKUR menuplanner stel je eenvoudig het weekmenu samen en houd je rust en ruimte over voor ontspanning (zoals gezellig samen eten). Onze weekmenu planner komt gepaard met een handige boodschappenlijst, waarmee je zowel tijd, kosten als energie bespaart.

Ben je benieuwd naar meer handige planproducten? Bekijk ze in de SKUR shop!