Algemeen Huiswerk plannen

Plannen in de 21e eeuw is een must

Plannen in de 21e eeuw

Plannen is een must voor kinderen. Maar als we op social media of in blogs het hebben over de noodzaak van plannen, dan is een van de meest gehoorde reactie of tegenwerpingen van ouders: Plannen? Daar deden wij vroeger toch ook niet aan? Er is vaak onbegrip en de grootste reden hiervoor is dat je in de opvoeding van je kinderen in deze 21e eeuw, terugdenkt aan je eigen jeugd. Je vraagt je dan af: hoe deed ik dat dan? Of hoe deden mijn ouders dat?

Dit bericht “Plannen in de 21e eeuw” uit 2019 is op 11 februari 2021 volledig bijgewerkt.

De 21e eeuw – versus ‘onze’ tijd

Tja, als we het over school, plannen en huiswerk hebben, dan was dat ‘in onze tijd’ inderdaad heel anders. Maar onze tijd wás ook heel anders. We hadden school, hobby, vrienden en TV. En dat was het. Het leven was een stuk simpeler, overzichtelijker en minder druk dan nu. En daarom kwam je een heel eind zonder planning.

Nu zijn al deze dingen er ook nog, maar ze zijn er ALTIJD.

  • VRIENDEN: Je vrienden zijn er ALTIJD, je draagt ze bij je op je telefoon en ze dringen zich aan je op waar en wanneer ze maar willen.
  • TV is er ook ALTIJD, je hebt Youtube, Ziggo Go of Netflix op je smartphone.
  • SCHOOL en OUDERS achtervolgen je ook want ze kunnen je traceren of informeren (via Magister) en bereiken via je telefoon.
  • En wat je in je vrije tijd doet, kun je met de hele wereld ALTIJD delen als je dat wil. Dat maakt deze tijd op de eerste plaats al heel erg anders.

In het GRATIS ebook “wervelend van start op de brugklas”, vind je meer PLAN-tips voor ouders en tips voor bruggers !

21st century skills

De maatschappij waarin we leven, de 21e eeuw wordt beheerst door de informatie- en communicatietechnologie en dat heeft een enorme invloed op de manier waarop we leven, leren en werken. In het onderwijs is “21 st century skills” een veelgehoorde kreet. Hiermee wordt bedoeld de vaardigheden die kinderen van nu, nodig hebben om met de juiste bagage deze informatie-economie in te kunnen stappen. Want als de maatschappij verandert, dan betekent het dat de arbeidsmarkt ook veranderd. In beroepen van nu en de toekomst wordt er meer een appèl gedaan op competenties als samenwerking, probleemoplossend vermogen, creativiteit en zelfsturing. En juist op dit laatste vlak (zelfsturing) is planmatig werken een must.

Plannen is een must

Leerlingen maar zeker ook werknemers worden niet alleen steeds vaker zelf verantwoordelijk gesteld voor hun planning maar ook voor de kwaliteit van hun werk. En dat kan alleen als er juiste keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld passend bij het doel.

Veel van dIe 21st century skills liggen pubers wel:

  • Creatief denken,
  • Oplossingen verzinnen (waar wij vaak nog blijven hangen in het probleem),
  • ICT,
  • en zeker ook kritisch denken (ze trekken graag alles in twijfel wat jij ze vertelt)

1-0 voor de puber

Dus dat is 1-0 voor de puber in deze 21e eeuw! Plannen, organiseren, vooruitkijken, lange termijn keuzes maken, zelfregulering, dat is echter een ander verhaal. Dat kan de puber nog niet goed, maar hij/zij kan het juist nu wel leren. Het brein is nl. nog plastisch en vormbaar. Vaardigheden kunnen dus heel goed geleerd worden. Zo ook PLANNEN. Een vaardigheid die je niet alleen nu maar zeker ook in de toekomst heel veel zal opleveren.

Kortom, het beheersen van de vaardigheid PLANNEN is een voorwaarde om goed te kunnen functioneren in deze 21eeuw. En op sommige scholen wordt hier zeker ook aandacht aan besteed. Het wordt ze in een mentorles uitgelegd of ze krijgen een A4-tje met een planning aangereikt bij studievaardigheden. Maar da’s pas een begin!

Train die plan-spier!

Want een planner alleen dat is het niet. Jouw kind moet de vaardigheid plannen nog leren.  En daar kom jij als ouder om de hoek kijken. Jij kunt ervoor zorgen dat je kind die vaardigheid ontwikkelt en het plannen onder de knie krijgt. Die planspier in de hersens moet nog getraind worden en dat lukt alleen maar door het vaak te doen! Net als met fietsen vroeger. Je gaf je kind immers ook niet gewoon een fietsje en zei: “Nou Jantje, fiets maar.” Nee, je hielp je kind door uit te leggen wat ie moest doen, door het voor te doen, door hem vast te houden bij het zadel en hem/haar aan te moedigen om het nog es te proberen als het niet meteen lukte. En dat zelfde geldt voor het leren plannen. Voordoen, uitleggen, vasthouden, bijsturen en blijven aanmoedigen om door te gaan! Misschien niet de meest dankbare taak, maar wel een vaardigheid waar je kind je heel dankbaar voor zal zijn….. in the end 🙂