Algemeen Huiswerk plannen en ADD

Plannen met ADD

Plannen met ADD

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet hou van stickertjes plakken. Ik hou er namelijk van om elk kind gewoon te zien zoals hij is. Met zijn positieve en negatieve kanten net zoals iedereen.

Ik hou er ook van om te kijken naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden. Naar de talenten en niet naar de niet aanwezige kwaliteiten. En ik hou er niet van om in hokjes te stoppen. Al is dat soms wel gemakkelijk. Hokjes geven ons duidelijkheid en stickers geven houvast.

Dit artikel over Plannen met ADD van november 2015 is in april 2021 bijgewerkt.

Stickers plakken

Als ik dan ook met ouders spreek over hun kinderen en hun (vermeende stickers), ik noem ADHD, ADD, hoogbegaafd etc, dan is ongeveer het eerste wat ik dan vraag: waar is je kind goed in, welke kwaliteiten heeft hij of zij en welke eigenschap aan hem of haar is bijzonder.

Zo ook onlangs een lieve moeder die bij mij te rade kwam omdat ze vermoedde dat haar dochter ADD heeft en totaal vastloopt op school en met haar huiswerk.

Ik? ADD? Help!

Zodra ik ADD hoor, ben ik meteen wakker. Ik ben nl. zelf een ontzettende fladder en vroeger, heel lang geleden toen ik nog jong was (hahaha) was ik ontzettend vergeetachtig, ik had moeite met aandacht vasthouden, focussen was een hel, afspraken nakomen een hele klus en zowel mijn huishouden, financiën, administratie waren een grote puinhoop.

Het was zo erg dat ik er doodongelukkig van werd. Niet omdat ík het vervelend vond, maar omdat ik merkte dat ik zo niet in de maatschappij paste.

ADD – Attention Deficit Disorder

Het wordt namelijk niet gewaardeerd als je te laat komt, (met of zonder vloeiende smoes), je je rekeningen te laat betaald, of je huis één bende is als je bezoek krijgt. Dat wist ik, dat voelde ik, dat liet mijn omgeving mij merken en ik was er gevoelig voor.

Mijn god wat schaamde ik me vaak, had ik nachtmerries over ‘betrapt worden’ en dichtte ik vaak het ene gat met het andere. Vreemd genoeg, maar ook gelukkig genoeg, kwam ik nooit écht in de problemen of schulden en was alle ellende als je het goed bekijkt maar gerommel in de marge, maar toch. Genoeg om er last van te hebben en genoeg om me een weg te zoeken naar orde en routines.

Routines, ritme en regelmaat

Hoe zeer ik ritme en regelmaat ook verafschuwde, het betekende wel mijn verlossing. Het was dé oplossing voor veel van mijn problemen, en ik werd er een kei in. Ik plan en organiseer nu alles probleemloos, ik multi-task en ben super-efficiënt én ik tover met tijd.

En noem me geen ADD-er want dan ga ik gillen. Want ook stickers vervagen, gaan krullen en zijn soms niet meer nodig omdat je écht wel weet wat er in dat doosje zit!

Wat zit er in dat kind van mij?

En daar gaat het om: wat zit er in dat doosje oftewel wat zit er in dat kind van mij? Als jouw kind nou ADD heeft, of allerlei symptomen die wijzen op ADD zoals:

 • snel afgeleid,
 • moeilijk kunnen concentreren
 • focus moeilijk kunnen vasthouden
 • uitgeput van school komen
 • vaak huiswerk vergeten
 • niet kunnen plannen en organiseren
 • aanwijzingen niet opvolgen
 • spullen kwijt
 • dingen niet meekrijgen die op school worden gezegd
 • langzamere verwerkingssnelheid
 • weinig oog voor details
 • werkjes snel afraffelen
 • ook vaak in het sociale moeilijkheden ervaren (geplaagd worden)

Jij boft met zo’n kind

Probeer te kijken naar wat er wel inzit!

Kinderen met ADD zijn vaak kinderen die super creatief zijn, flexibel, bliksemsnel in het vinden van oplossingen en zeer doortastend zijn. Het zijn van die heerlijke dromers

Ze hebben een scherpe intuïtie, goed gevoel voor humor, hyperfocus en vaak een enorm doorzettingsvermogen.

En dan zou ik deze voordelen eigenlijk heel groot willen opschrijven; want het zijn warempel niet de minste kwaliteiten en eigenschappen.

Het is maar hoe je het bekijkt ? Met dank aan de positieve school, voor dit prachtige plaatje ?

Maar tegelijkertijd begrijp ik de zorg van elke ouder die een kind met ADD of een vergelijkbaar gedrag heeft. Ik weet als geen ander hoe onhandig het is om hier mee te leven en mee om te gaan. En toch is enerzijds compassie en anderzijds structuur wat deze kinderen van je vragen. Ik adviseerde deze moeder dan ook om te genieten van de voordelen en bij te sturen op de nadelen..

Niet simpel maar wel te doen. Door je kind te helpen met plannen van zijn huiswerk, taken en verantwoordelijkheden bewijs je hem/haar een grote dienst. Het inbedden van deze routine/structuur vergt echter engelengeduld. Dit is een kwestie van jaren; sorry leuker kan ik het niet maken 🙂 en ik vertelde haar ook mijn verhaal als troost.

Plannen en organiseren met ADD

ADD-ers hebben moeite met plannen en organiseren. Je zult ze bij de les moeten houden, elke dag weer. Agenda laten invullen, magister bekijken, huiswerk plannen, proefwerken en toetsen plannen, zorgen dat kwijtgeraakte stukken toch weer tevoorschijn komen of via via terecht komen. Jij bent hun vertaler van vage gedachte naar de concrete werkelijkheid.

Je zult ze moeten pushen, want geen druk betekent geen actie maar teveel druk maakt dat ze dichtklappen. Het vraagt ‘Fingerspitzengefuhl’ en uiteindelijk zullen er toch routines vormen! Realiseer je dat je er niet alleen voor staat en vraag hulp bij je partner maar zeker ook op school.

Leren plannen met ADD

Geen sticker plakken betekent niet dat jouw kind geen individu is met zijn eigen gebruiksaanwijzing. Het is de taak van docenten om uit jouw kind te halen wat er in zit; ze zijn er dus ontzettend bij gebaat als ze inzicht krijgen in wat voor jouw kind goed werkt: b.v. 3 kleine taken i.p.v. 1 grote, een deadline en nog een keer uitstel, een extra kopietje als hij het oefenvel kwijt is of na de les nog een keer de instructie herhalen.

Niet omdat je kind een luilak is, of ongeïnteresseerd, maar omdat jouw kind dat (nog) niet kan en het net als alle andere kinderen verdient dat er naar zijn mogelijkheden wordt gekeken zodat ook hij kan worden wie hij is.

Plannen voor ADD ers!

Ik steek dan ook met alle liefde en plezier alle ADD-ers all over the world een hart onder de riem! Je hoeft niet iemand anders te worden zodat je in de maatschappij past. Wat wel helpt is grip te krijgen op de realiteit en trots te zijn op al je goede eigenschappen. Dit is wat mij betreft de helende combinatie !

Hulp nodig om jouw puber te leren plannen? Lees er meer over in ons boek Plannen met Pubers.  of ga aan de slag met onze planners of die toffe schoolagenda. Flitsend van buiten, maar van binnen een zeer overzichtelijke en rustige layout. Daarom zijn de SKUR planners, ook wel ADD-planner genoemd, zeer geschikt voor alle AD(H)D-ers van Nederland en België ?