Algemeen Huiswerk plannen

Plannen met Pubers; is plannen voor een puber wel zo belangrijk?

Van jongelui krijg ik altijd energie! Zo ook vanochtend; we kregen bezoek van Jelle Gubbels. Jelle is 21 jaar. Hij is 4e jaars Pabo-student en is daarmee bezig aan zijn examenjaar en zijn scriptie gaat over plannen met pubers ….

21st century skills

Jelle loopt stage op een vmbo-school en moet naast zijn stage en tentamens ook een afstudeerscriptie maken. In eerste instantie was het Jelles idee om zijn onderzoek te richten op 21st century skills. Heel interessant want 21st century skills gaat over vraagstukken rondom de inrichting van het onderwijs. Sluit het voldoende aan op ontwikkelingen in de samenleving? Krijgen leerlingen voldoende ruimte om vaardigheden te ontwikkelen om in die veranderende samenleving goed te kunnen leven, leren en werken?

Uiteindelijk besloot Jelle om toch niet dit onderwerp te kiezen maar werd hij geïnspireerd door zijn moeder (die moeders toch :)) Zijn moeder is er namelijk eentje van de planning. Zij plant zelf graag en gemakkelijk en ook toen Jelle naar de middelbare school ging, was zij het die structuur aanbracht in de chaos in zijn hoofd, zo vertelt Jelle.

De overgang naar de middelbare is gigantisch!

Jelle Gubbels 1

“Die overgang van de basisschool was echt gigantisch. Doe het maar es! Van die vertrouwde dorpsschool naar de grote middelbare, met allemaal nieuwe vakken, nieuwe docenten, veel lokalen en leerlingen. Ik was die eerste weken helemaal in paniek en uit mijn huisje ervan. Mijn moeder zag waar het probleem zat en ging me helpen. Zij bracht structuur aan in de zo vele gedachtes in mijn hoofd. Ze zie: Jelle, we gaan er samen naar kijken!. “Alleen al dat: “WE gaan er naar kijken” van Jelles moeder, zorgde voor een veilig gevoel. “Ik werd gewoon rustig van die planning.

Als ik thuis kwam, keek ik op de planning en wist meteen wat ik moest én dan had ik mijn zaken op tijd af. Ik hoefde me niet druk te maken en hield zelfs meer vrije tijd over dan zónder planning. “ Jelle is van mening, dat elk kind die hulp zou moeten krijgen: “Je kind helpen met plannen is absoluut geen pamperen. Pubers kunnen nog niet plannen, maar je kunt het ze wel leren. Daar is toch niks mis mee?!”

Plannen met Pubers

Toen hij begin dit schooljaar een info-avond van zijn eigen vmbo-klas bezocht, vertelde de mentor dat plannen onderdeel is van alle vaardigheden die belangrijk zijn op school. Inmiddels had Jelles moeder ons boek Plannen met Pubers aangeschaft voor haar jongste zoon. Ze liet Jelle ons boek zien. Jelles eerste gedachte was “oh jee, daar heb je mam weer”, maar hij sloeg het boek open en begon te lezen.

“Dit boek is gewoon alles wat je als ouder moet weten als het gaat over je puber en school. Wat info over het puberbrein maar vooral veel praktische informatie over hoe je je kind kunt begeleiden. Én hoe je op een eenvoudige manier samen met plannen aan de slag kunt gaan.” Het boek “Plannen met Pubers” is niet kinderlijk, maar wel kinderlijk eenvoudig geschreven, zegt Jelle.

Onderzoek

Hij besloot om die 21st century skills te laten voor wat ze zijn, maar zich te gaan richten op het effect van plannen bij middelbare scholieren. Jelle gaat tot en met de kerst, twee klassen vergelijken. In een klas gaat hij tijdens het mentor-uur aan de slag met planvaardigheden en de huiswerkplanner en in de andere klas niet. In februari hoopt Jelle zijn onderzoek af te ronden en dan aan de hand van de studieresultaten de invloed van plannen (al dan niet) te kunnen bewijzen. We zijn uiteraard hartstikke benieuwd naar dit onderzoek en kijken uit naar zijn verslag.

Jelle zegt tot slot dat hij inmiddels al heel wat literatuur van de bekende puber-experts uitgeplozen en dat hij “Plannen met Pubers” dé vertaalslag naar een praktisch doeboek voor ouders vindt. Dat compliment nemen we uiteraard graag in ontvangst Meester Jelle 🙂

Aan de slag met onze handige planners? Je vindt ze in de shop!