Algemeen

Rechtenvrije foto’s voor je blogs

Rechtenvrije foto’s zijn tegenwoordig onmisbaar. Steeds meer bedrijven gaan blogs publiceren en een blog is natuurlijk pas af wanneer er een goede, treffende en mooie foto bij staat. Soms is het goed mogelijk om deze foto zelf te maken, maar dit kan lang niet altijd. Dan is het toch nodig om op internet op zoek te gaan naar een passende foto. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor een rechtenvrije foto. Wij geven je enkele tips voor het vinden van de beste rechtenvrije foto’s.

Waarom heb je rechtenvrije foto’s nodig?

Natuurlijk kun je prima via Google zoeken naar een passende afbeelding voor bij je blog. Er staan miljoenen foto’s op internet! Helaas is het zo dat het grootste deel van dit beeldmateriaal is beschermd. Dit betekent dat er auteursrecht op zit. Je mag de betreffende foto dat alleen gebruiken als je hiervoor toestemming hebt van de eigenaar / maker van de foto.

Je kunt wel via Google op zoek gaan naar rechtenvrije foto’s. Je moet dan bij ‘tools’ naar de ‘gebruiksrechten’ gaan. Hier kun je vervolgens selecteren dat een foto gelabeld moet zijn voor hergebruik, eventueel inclusief aanpassing. Je zal dan zien dat de beste foto’s uit de resultaten verdwijnen.

Gebruik altijd rechtenvrije foto’s voor je blogs. Het is namelijk zo dat er hoge boetes staan op het schenden van het auteursrecht. Als je een foto plaatst waar auteursrecht op zit, en je hebt geen toestemming, dan kun je flink in de problemen komen.

Gratis rechtenvrije foto’s downloaden

Je hebt diverse mogelijkheden om gratis rechtenvrije foto’s te downloaden voor je blogs. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Compfight, Morguefile, Free Digital Photos of Pexels. Wij schrijven natuurlijk ook veel blogs in de meeste gevallen gebruiken wij hiervoor de service van Pexels.com. Deze kunnen we dan ook zeker aanraden, vooral omdat je gemakkelijk kunt zoeken in het Nederlands.

De rechtenvrije foto even checken

Wanneer je een rechtenvrije foto gratis wilt downloaden, dan is het vaak wel de moeite waard om even te checken of de foto al niet erg veel gebruikt wordt door anderen. Met goed zoeken kun je er zeker foto’s uit halen die nog niet veel gezien worden op internet. Houd er rekening mee dat de meeste foto’s wel al meerdere keren zijn gebruikt.

Betalen voor een rechtenvrije foto

Rechtenvrije foto’s waar je voor moet betalen zijn in de meeste gevallen natuurlijk wel unieker op internet. Lang niet iedereen is bereid om te betalen voor een rechtenvrije foto. Zeker wanneer je veel blogs plaatst als bedrijf kan het wel de moeite waard zijn om een abonnement te nemen. Shutterstock en Dreamstime zijn erg populair, maar ook ThinkStock en iStockPhoto zijn het overwegen zeker waard.