Routine helpt je puber gemotiveerd te blijven.

helpen met plannen

Routine helpt bij motivatie

Hoe zorg je er nu voor dat je kind gemotiveerd blijft om met een huiswerk planning te werken. Om het vol te houden, de voordelen van een planning te ervaren en zijn doel te bereiken. Het gemakkelijkste om dit voor elkaar te krijgen is om een routine te vormen. We vertellen je graag hoe dat werkt.

Routine

Een routine helpt je om aan je plannen vast te houden, je doel te bereiken en de weerstand voor een bepaalde klus te beperken.

Vaste gewoontes zorgen ervoor dat je niet telkens hoeft na te denken over doe ik het wel of doe ik het niet. Je hebt eenmaal besloten dat je tandenpoetsen ’s morgens en ’s avonds een goed plan is. Vervolgens hoef je er niet meer over na te denken, je doet het gewoon. Dat is wat routine doet.

Routine wordt vaak geassocieerd met saai en met sleur. Maar routine zorgt eenvoudigweg voor een bepaalde vaste basis en daartussen kun je heerlijk freewheelen. Wij zeggen “planning equals freedom”. Want als je je huiswerk maakt aan de hand van een planning, dan zorgt dit juist voor voldoende vrije tijd.

Hoe creëert het brein nu zo’n routine?

Het is belangrijk dat we begrijpen hoe routinevorming werkt. Want de tiener die wij met een planning willen laten werken, heeft waarschijnlijk een ander plan. Die heeft een andere routine waar hij best gelukkig mee is.

Bijvoorbeeld: na school even afschakelen en chillen. Prima mood! Maar huiswerk dan?

Als we deze gewoonte van ‘afschakelen, chillen, plezier’ willen doorbreken en willen vervangen door een nieuwe gewoonte moeten we eerst weten hoe dat zit. Deze video legt snel en simpel uit hoe het brein een zgn. habit-loop creëert.

Comments

comments

De habit loop

De habit loop (ofwel de routine cirkel) werkt als volgt:
1. Eerst is er de trigger, moe / en of gestresst uit school komen
2. Dan het gedrag, iets lekkers nemen of chillen
3. Dit geeft afleiding
4. En de beloning is … hmmm prima mood, feels good

Deze habit loop is de gewoonte die menig scholier heeft en die we dus moeten doorbreken om een nieuwe betere routine in te bouwen.

Nieuwe routine

We willen dus een nieuwe routine vormen voor het plannen en organiseren van je huiswerk waarbij het gedrag is ‘werken volgens een planning’ en de beloning is ‘voldoende vrije tijd hebben en geen huiswerkstress’.

Er zijn een aantal kleine routines die je zou kunnen inbouwen waardoor het je gemakkelijker wordt gemaakt om je aan je planning te houden.
1. De 1e stap is elke dag als ik thuiskom vul ik mijn huiswerk in op mijn agenda, (alles op 1 plek).
2. De 2e stap is elke dag als ik thuiskom kijk ik wat er op de planning staat, van welke vakken ga ik huiswerk maken
3. Stap 3, Ik probeer vandaag te maken wat ik vandaag heb opgekregen en als dat niet lukt ga ik kijken hoe ik dat gestructureerd op een andere dag kan doen.

Omdat routine wat ons betreft een sleutelbegrip om het werken met een planning tot een succes te maken, hebben wij onze manier van plannen hierop ontwikkeld.

Huiswerk maken wordt snel een routine met de SKUR planners

In onze planmethode doen we dat zo:

  • Onze eerste stap is kijken hoeveel tijd we op een dag hebben om huiswerk te maken. We kijken vooraf dus of we het huiswerk voor alle vakken van die dag wel kunnen maken.
  • Maar lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld voetbaltraining hebt en dus weinig tijd die dag, dan gaan wij schuiven met vakken.
  • Je maakt die dag alleen het huiswerk voor de volgende dag.
  • De overige vakken ga je op andere momenten inplannen. Je weet waar dat kan, omdat je vooraf goed gekeken hebt naar je tijdsbesteding per dag. Wij gaan dus structureel schuiven.
  • Daardoor werk je het hele trimester met dezelfde huiswerkplanning. Dat zorgt namelijk voor veel rust, duidelijkheid en overzicht. En slijt er gemakkelijk in als dus routine.

Wil je aan de slag met onze huiswerkplanner? Bestel je planner of een mooi plan-pakket direct in de SHOP. De planners zijn datum-loos, dus je kunt elk gewenst moment van start.

 

Comments

comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *