Routines helpen je vasthouden aan wat jij belangrijk vindt

Deze crisis tijd heeft onze wereld op z’n kop gezet en een berg routines doorbroken. En daar houden wij niet van! Wij mensen leven bij de gratie van gewoontes en routines. Da’s soms saai, maar het maakt het leven ook gemakkelijk. Want over routines hoef je namelijk niet meer na te denken. Een gewoonte heb je ooit gevormd omdat je dacht dat het iets was dat je altijd moest of wilde doen. Of het nou tanden poetsen is, of ‘s avonds je wekker zetten. Je denkt er niet bij na, je doet het gewoon.

Nu veel van onze routines weg zijn gevallen, niet meer nodig of mogelijk zijn, zie ik ook weer nieuwe routines ontstaan. En hoewel ik een gewoontedier ben, vind ik het fijn. Het is verfrissend.

NIEUWE ROUTINES

Want na 4 weken ‘thuis’ zitten zie ik ook verandering in ons gezin en de mensen in onze omgeving ontstaan. Hebben jullie dat ook?

  • Dat je ineens andere dingen wil?
  • Dat je je bij dingen die moeten, gaat afvragen of ze wel écht moeten en belangrijk zijn.
  • Dat je aan nieuwe dingen begint omdat je die ruimte in je hoofd voelt.
  • Dat een dagschema zo fijn voelt, niet als iets dat je beknelt, maar juist iets dat je houvast geeft.
  • Dat je meer oog voor elkaar hebt en je meer dingen opvallen aan je gezinsleden.

Ik ervaar zelf na een aantal weken meer rust. Er begint zich een nieuw ritme af te tekenen in ons leven en in ons huis en dat is fijn. Ik voel ook ruimte voor nieuwe dingen. Ik wilde b.v. altijd al graag een ‘morning routine‘. Oké, die hebben we natuurlijk wel: opstaan, wassen, aankleden, ontbijten en hup naar school/werk. Maar ik wilde dat ‘mindfuller’. Ik heb de afgelopen weken wat lopen prutsen en heb nu dan een beginnetje gemaakt.

 

MY MORNING ROUTINE

Ik doe voortaan:

  • elke ochtend, met mijn yoga-app 10 minuten yoga, en dan 10 minuten oefeningen. Mijn zoon, een van de twee sporters in huis, heeft die voor mij bedacht: simpel, snel en effectief voor mijn ‘zones’ ?; sit-ups, push-ups, jumping jacks en lunges (klinkt goed hè)
  • En, ik drink ‘s ochtends een glas water met citroen.
  • ‘s avonds drink ik gemberthee en voor het slapen gaan weer 10 minuten bedtime-yoga, maar dat terzijde

De kneep zit ‘m niet zozeer in het feit dat ik beweeg (ook belangrijk) maar voor mij zit de meerwaarde vooral in dat ik kies voor wat ik echt, diep van binnen, belangrijk vind. Ik heb de tijd gehad om te zoeken naar een vorm die bij me past en in mijn weekplanning gekeken of het haalbaar is om deze routine in te voeren.

 

HOU VOL!

En nou snap ik heel goed dat een zwaluw nog geen zomer geeft, ik ben immers pas afgelopen (Paas-)maandag gestart, maar het is een begin. Om van iets een routine te maken zijn een paar zaken belangrijk:

⚠️ Je moet het herhalen

⚠️ Er moet ritme in zitten

⚠️ Je moet niet afwijken voordat de routine gevormd is.

Dat geldt voor mijn morning-routine, maar ook voor elke ander dingetje dat je tot een routine wil maken. Een routine zorgt ervoor dat je niet steeds hoeft te denken: “wat moet er nu weer gebeuren” of “vergeet ik niet iets?”.

 

MAAK VAN HUISWERK EEN ROUTINE

ROUTINE was dan ook voor ons het uitgangspunt toen we onze huiswerkmethode bedachten. We wilden dat huiswerk maken een patroon kon worden dat erin slijt, dat is één. Maar we wilden ook dat het maken van huiswerk niet zo veel weerstand oproept. En dat doet routine ook. Hoe vaker je iets doet, hoe minder je erover nadenkt dat je het doet en hoe minder je eraan denkt dat je dit misschien niet leuk vindt. Dat scheelt een hoop gedoe!

Als je met de SKUR huiswerkplanner start, maak je een een vaste planning voor elke week. Voor elke dag staat dus in de basis vast, voor welke vakken je huiswerk moet maken. Je brein weet dus op een gegeven moment dat maandag b.v.een korte schooldag is waarop je wiskunde, Nederlands en biologie maakt, maar dat er dinsdag met sportclubjes en een lange schooldag er maar 1 vak huiswerk gemaakt hoeft te worden. En dat elke week. Het voelt lichter, want je weet dat drukte en rust zich afwisselen. En je weet dat de dingen die voor jou belangrijk zijn, geborgd zijn!

En als er dan onverwacht iets tussenkomt (een onverwachte toets of oma’s verjaardag) dan weet je precies waar de ruimte zit om iets extra’s te doen aan huiswerk. Geen stress, geen paniek maar in 1 klap overzicht en de oplossing is duidelijk.

 

REACTIES OP DE SKUR PLANMETHODE

En ook nu weer in deze maffe corona-tijd krijgen we positieve reacties van klanten die met onze planmethode aan de slag zijn.

 “Blijer dan ooit ben ik met mijn zoons huiswerkplanner, het is zijn houvast en die van mij! Heb er stiekem een paar velletjes uitgescheurd, want mama kan ook wel wat planning gebruiken ?

“Jullie huiswerkoverzicht in de SMART NOTES is nu hartstikke handig. We verzamelen alle opdrachten op dat ene vel, want we werden knetter van alle digitale platformen!”

“Ik zit momenteel thuis en wilde mijn groep 8-er een beetje opbeuren. Ze zat een beetje in zak en as omdat van die laatste basisschool niet veel terecht komt. Vandaar dat ik jullie brugklas-pakket heb besteld. Geweldig! Ik ben meteen in het Plannen met Pubers boek gedoken en heb al allerlei ideetjes voor de vakantie. En zij is helemaal happy met haar Taalspellen; leuk voor de meivakantie” Thanx, Femke

Helpt plannen jou ook door deze crisistijd, of ben je ook een nieuwe routine of gewoonte gestart? Laat het ons weten in een reactie en inspireer zo anderen ?.

Comments

comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *