MAMA

SAMEN maar toch niet echt samen….

In de krokusvakantie was ik met mijn gezin op wintersport. Het was heerlijk! Lekker samen ertussen uit, genieten van elkaar, samen in de buitenlucht, de kou in, maar toch met een heerlijk zonnetje op je snoet, lunchen, samen ’s avonds spelletjes doen….gewoonweg samen genieten! Wat een luxe die quality-time!

Als werkende ouders is dat zo’n relax moment, weer tijd hebben voor elkaar, écht heerlijk! Het geeft je nieuwe energie! Maar zo’n vakantie werkt ook heel goed als spiegel. En dan bedoel ik als spiegel die je je zelf voorhoudt en als spiegel als reflectie op de andere gezinnen om je heen.

Ieder gezin heeft zo zijn rituelen, gewoontes, omgangsvormen en afspraken. Dat zijn geschreven, maar natuurlijk ook ongeschreven regels. Het zijn de dingen die je doet omdat je er over nagedacht hebt, ze samen afgesproken hebt of gewoon omdat het zo gegroeid is.

Tijdens deze vakantie waren we samen met bevriende andere gezinnen. En als je dan zo samen bent met andere gezinnen, in een klein pension, vallen je dingen op.  Dingen die men in de andere gezinnen wel of niet doet en voor ons vanzelfsprekend zijn of juist helemaal niet. Erg grappig om te zien is dat en vooral om er samen bij stil te staan. Het zijn momenten waarop, ik in dit geval met mijn partner, benoem wat we zien. Nog weer eens overdenken hoe we vinden dat het er bij ons aan toe gaat, wat daar goed aan is of toch niet. Wat we anders zouden kunnen doen of gewoonweg even genieten van het moment waarop je samen constateert dat het allemaal op rolletjes loopt.

Wij tweetjes denken zelf dat het allemaal prima loopt, maar toch overleggen we ook regelmatig met de kids. Dan bespreken we hoe we met elkaar omgaan, hoe we dat als gezin vinden, wat we prettig vinden en wat niet. En wij denken dus vaak dat we, doordat we bepaalde dingen doen, de kids helpen. Maar tijdens die gesprekjes blijkt soms dat zij dat anders zien. Prima! Goed om het dan te bespreken en de juiste routes te kiezen.

REGEL JIJ ALLES VOOR JE KINDEREN, OF GEEF JE ZE EEN STUK VERANTWOORDELIJKHEID?

Neem nu bijvoorbeeld ook onze wintersport.  In ons gezin zijn de kinderen (12 en 13 jaar) erg zelfstandig en verantwoordelijk, altijd al geweest. Wij vinden dat onze kinderen zelf zaken moeten vragen (aan anderen), regelen en zelf voor hun spullen moeten zorgen.  Vanaf dat ze klein waren hebben we ze hierin gestimuleerd. Het voordeel daarvan is dat zij het als vanzelfsprekend beschouwen. Tijdens de vakantie zagen we hoe anders het kan zijn.

Ouders die alles voor hun kinderen doen, de gevaren willen wegnemen, alles voor ze vragen, bij voorbaat al aangeven (zonder aan het kind te vragen) ‘nee, dat wil hij/zij niet’ en dat allemaal uit goedheid natuurlijk en vanuit het gevoel er samen, en voor elkaar, te zijn.  Want alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Maar betekent het beste met je kinderen voorhebben ook dat je alles voor ze moet doen? Kinderen worden hierdoor misschien wel juist afwachtend, onzeker, gemakzuchtig. Al met al geen zaken waarvan ik vind dat ze een kind stimuleren. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat deze ouders denken het kind hiermee het beste te geven, te beschermen, er voor het kind te zijn.

Waarom niet je kind aanmoedigen om zelf zijn of haar zaakjes te regelen. Ook thuis zoals bijvoorbeeld  wasgoed in de machine stoppen, kamer opruimen, jassen ophangen, eigen drinken pakken, tafel dekken, afruimen….een kind wordt gelukkig door een bijdrage te leveren, ergens bij te horen en zelfstandig te zijn.

WANNEER BEN JE ECHT SAMEN?

Als ik nog even terug ga naar ‘samen, maar toch weer niet samen’  dan viel me vooral op dat je denkt samen op vakantie te gaan. Maar samen kan zo veel verschillende dimensies hebben. Je kunt écht samen zijn door samen iets te ondernemen, te praten, spelletjes te doen, écht tijd samen doorbrengen, maar je kunt ook samen zijn (door op vakantie te gaan) en vervolgens: besteden de volwassenen tijd aan elkaar en de kinderen zijn samen. Maar als gezin ben je dan niet écht samen, maar vind je wel dat je samen weg bent geweest. Dat was een bijzondere constatering kan ik je zeggen.

Vooral omdat het verschil voor ons dit jaar zo duidelijk zichtbaar was. Wij gaan al jaren met vier andere gezinnen met kids op wintersport. Echt super gezellig met een grote groep! De kinderen hebben allemaal samen skiles als groep, wij als ouders gaan samen skiën en tussen de middag ontmoeten we de kids voor de lunch. Daarna gaan de kids verder met de les en zien we elkaar bij ofwel het hotel ofwel bij de apres ski. En ’s avonds douchen we en gaan we eten en nog iets drinken/lezen/spelletje. Omdat er dan zoveel kinderen zijn, 9 in totaal, zoeken die elkaar op. Dat zorgt ervoor dat de volwassenen samen zijn en de kinderen samen zijn.

Dit jaar waren we dus met 2 andere stellen, in totaal met 5 kinderen in de leeftijd van 5-13 jaar.  Het was een klein pension in een klein skigebied. Apres-ski kenden ze niet, alleen aan de bar in ons pension, waar de rest van het dorp kwam. ’s Avonds brachten we de tijd door, samen met de kinderen, door spelletjes te doen of een boekje te lezen. Onze zoon vond het dit jaar een heerlijke vakantie. Waar we normaal naar een groot skigebied gaan met alle vriendjes bij zich, in een mooi hotel, met mooie kamers vond hij dit knusse dorpspensionnetje in het, voor ons veel te, kleine skigebied heerlijk! En waarom?

Omdat we hier samen skieden, samen spelletjes deden en de kinderen samen met ons waren. Terwijl we voorgaande jaren dachten altijd alles voor de kinderen te doen, het ontbrak ze aan niets, was dit het wat hij zo gezellig vond. En ik kan je vertellen “wij ook”! We hebben echt genoten, en écht goed het verschil gemerkt van hoe je samen op vakantie kunt gaan.

SKURREN DOE JE SAMEN!

Al met al SAMEN is een woordje dat vaak gebruikt wordt, maar misschien wel een hele andere invulling heeft voor ieder afzonderlijk, als individu. SAMEN is ook waar Petra en ik voor staan met SKUR. Wij zijn samen SKUR. Simpel, Samen, Plannen. Dat dragen we uit naar jullie als ouders, als methode om toe te passen binnen je eigen gezin, én  we voeren het uit in onze SKUR-activiteiten.

Wil jij ook meer écht SAMEN zijn met je gezin? Écht samen overleggen, écht samen tijd doorbrengen, écht weten van elkaar wat er in jullie koppies omgaat? Ga dan SKURREN! Wij kunnen jullie écht garanderen, en we krijgen de bevestigingen telkens weer om ons heen dat het wérkt!
Wil je weten of SKUR iets voor jou is? Download dan nu geheel GRATIS ons Simpel Samen Plannen Doeboek. Vul je naam en emailadres is en ontvang binnen 5 tellen dit toffe ebook !