MAMA

Samen ontbijten? Het kan!

Samen ontbijten is voor mij een must

Ik kan me nog wel de tijd herinneren dat ik snel, snel een bammetje at, geen tijd nam voor de krant en dan maar op kantoor die eerste kop koffie. Ook allemaal geen ramp, je zit samen met je partner in die race en je werkt lange dagen dus waar tijdwinst te behalen is, daar doe je dat.

Met schoolgaande kinderen is dat toch wat anders

Maar met schoolgaande kids gaat dat echt wel anders. Ik ben dus mijn routines in de ochtend gaan aanpassen. Ik ging eerst nog gewoon erbij zitten als zij zaten te eten maar na een poosje zag ik in dat het ook voor mij beter was om een gezond ontbijtje te nuttigen. Beter voor de stoelgang, beter voor de lijn en beter voor het humeur en veel gezelliger bovendien! Maar het moet natuurlijk wel allemaal en beetje snel gaan. Geduld is niet mijn sterkste kant en ik zet dan ook de vaart erin als het effe kan. Beetje bij beetje heb ik zo onze routines aangepast dat we gezond, ‘snel’ en samen ontbijten en ook nog zorgen voor een lekker lunchpakket voor elk van ons.

Hoe ik dat doe?

Je begint de avond ervoor of beter nog, voordat je de boodschappen doet.

  • Inventariseer eerst wie wat wil eten ’s ochtends, yoghurt met muesli, melk met cornflakes, gewoon een boterham met een glas jus of melk. Kijk even wie wat wil en pas daar je boodschappen op aan. Ikzelf kwam er bijvoorbeeld achter dat ik met 4 broden, 3 liter yoghurt, 2 pakken melk en 4 ons beleg en een pot pindakaas, de hele week toekom. Dat staat dus standaard op mijn boodschappenlijstje.
  • Zorg dat je altijd beleg of alternatieven achter de hand hebt, mocht er onverhoopt iets op zijn. B.v. confituur, pindakaas of sandwichspread als beleg, crackers of pap als alternatief voor de boterham.
  • Dek ’s avonds al zo ver als mogelijk de tafel. Borden, kommetjes, glazen, brood, bestek en boterhamzakjes. Zet je koffiezetapparaat klaar zodat je ’s ochtends met 1 druk op de knop hoeft te volstaan.

Voorbereiden is het toverwoord….

  • Spreek af, welke tijdstip iedereen schikt voor een gezamenlijk ontbijt. Plan dit ruim in, want dan is er ook tijd voor ’n praatje, ’n tweede kop koffie (mocht dat nodig zijn), en een eventuele misser of tafel-ongelukje zonder dat iedereen in de stress schiet. Ook wanneer er verschillende vertrektijden zijn, is er een moment waarop je samen wakker bent. Misschien moeten er dan concessies worden gedaan, maar waar een wil is, is een weg 🙂 (uitzonderingen daargelaten).
  • Inventariseer, wie hoeveel sneetjes brood mee wil naar school/werk en deel aan het ontbijt al de sneetjes uit. Een andere optie voor het lunchpakket is om ze de avond ervoor te maken of zelfs voor een hele week pakketjes klaarmaken en dan in de vriezer te stoppen inclusief naamstickertje. Het is maar wat jij wil en wat jij handig vindt (en hoe groot je vriezer is)!
  • Ruim voor jezelf en je gezin ook 5 minuten extra in om de tafel af te ruimen, de vaatwasser in te ruimen en evt. dingen die op zijn, op het boodschappenlijstje te schrijven.

Zoals elke nieuwe gewoonte duurt het een poosje voordat die gewoonte in je lijf zit en je gezin op elkaar ingespeeld is, maar het loont absoluut de moeite! Misschien ook handig om er niet midden in een drukke periode mee te beginnen maar te wachten tot er een vakantie is. En dan eens te kijken waar loopt het stroef, wat kan er anders, wat kan er beter, waar is er tijd te winnen. En niet om iedereen in het gareel te krijgen en een strakke planning te hebben, maar gewoon om wat relaxter de dag te starten. Voor iedereen beter 🙂

PS: wil jij ook zo’n sneetje brood met overheerlijke confituur? Check dan het blog van mijn vriendinnetje Katrien: madamconfituur!