MAMA

Samen slimmer thuis werken

Samen slimmer thuis werken

Kort gezegd: Deze bizarre tijd, waarin we veelal thuis werken met de kinderen, vraagt veel van ons! Waar eerst ieder zijn eigen ritme had en de planningen feilloos in elkaar pasten, is het nu vaak chaos en rumoer. Met een aantal slimme oplossingen, kun je er toch samen het beste maken in de huidige situatie.
Want, vergeet niet, je huis is nu ook de werkplek, de sportschool, de school, de verveelplek en de vergaderzaal. Iedereen in 1 huis, met soms te weinig computers en werkplekken, geen hobby- of sportclubjes om stoom af te blazen, geen vrienden om samen mee te chillen. Hoe kun je nu samen slimmer thuis werken?

Thuis met de kinderen, hoe pak je dat aan?

Om te overleven moeten we omdenken! Ons opnieuw organiseren en weer even terug naar de basis: wat zijn de nieuwe uitgangspunten en hoe kunnen we er dan het beste van maken samen.

Samen slimmer thuis werken – is er voldoende plek?

School gaat door, het werk gaat door, ook nu jullie allemaal  thuis zijn. Om dat goed te laten lopen moet je gaan afspreken wie waar gaat werken. Allemaal aan 1 tafel, of ieder op z’n eigen kamer. Misschien moet er een extra werkplek worden gecreëerd door b.v. de zolder in te richten of een laptop-ondersteuning voor op de bank aan te schaffen. Kijk wat er nodig is zodat ieder op een plek zit die past bij het werk dat hij/zij moet doen. En als je een werkplek moet delen, maak dan een roostertje. Je kunt hiervoor het SKUR-dagrooster gebruiken dat je hier GRATIS kunt downloaden.

Huiswerk en school – begin met overzicht creëren

School gaat door, ook nu de kinderen thuiszitten. En da’s maar goed ook, maar hoe ga je dat organiseren? Je bent immers ouder en geen juf of docent. Maak afspraken hierover. Gaan de kids b.v. ’s ochtends met huiswerk en school aan de slag en ’s middags vrij? Verdeel je het werk over de dag en heb je tussendoor de relaxmomentjes? Of misschien geeft de school hier al richting aan door b.v. van 10 tot 12 uur les te geven. Maar kijk ook: wat past er bij mij als werkende ouder! Ideaal is het niet, maar kijk naar het hoogst haalbare plan.
Met onze dagplanners kun je een overzicht maken, en weer bijstellen. Dat kan van uur tot uur zijn, maar ook globaal: ochtend, middag, avond. Wat voor jullie werkt.
Dagplanner uitgebreid optin

Samen eten – even gezamenlijk rust

Voor het ene gezin is het nu juist drukker, de ander heeft weer meer tijd. Samen ontbijten kan een goede start van de dag zijn, maar ook een tijd-vreter.
Feit is dat je nu allemaal samen bent, en dus voor het eerst in de gelegenheid bent om samen te eten of voor elkaar het eten klaar te maken. Kijk weer wat handig is en of iets bijdraagt aan de sfeer. Maar efficiënt boodschappen doen, is iets dat op dit moment voor iedereen van belang is, we mogen immers zo min mogelijk eropuit. Wat handig is, en waarvan ik uit ervaring ook kan zeggen dat het werkt is:
  1. Voor een hele week opschrijven wat je ’s avonds eet.
  2. Een boodschappenlijstje maken.

Noteer voor 7 dagen wat je kookt, dan weet je ook precies wat je in huis moet hebben! Als je dan een boodschappenlijstje maken, noteer je meteen de ingrediënten voor deze 7 maaltijden. Ons boodschappenlijstje is superhandig daarbij. Je hoeft het nl. maar aan te kruisen.

Denk ook even na over wat iedereen eet bij ontbijt en lunch, vermenigvuldig dat met 7 dagen en je hebt exact de hoeveelheden die je per week nodig hebt aan broden, beleg, yoghurt, fruit & cruesli 😉

Die leuke menuplanner vind je in het ebook “plannen met kids”, het boodschappenlijstje is nu voor een prikkie te krijgen in de SKUR-SHOP

menuplanner

Samen relaxen

Hoe je het ook went of keert, je bent op elkaar aangewezen. Dat geldt ook voor plezier en ontspanning. Probeer er het voordeel van de zien. Je krijgt nu echt quality-time met je kinderen en hebt de tijd om dingen samen te doen. Dingen waar je anders niet aan toe kwam door tijdsgebrek of dingen die je kinderen niet met jou wilden doen.

Let op: je wordt nu interessant! Vrienden zijn er nl. niet en met jou kunnen ze toch kletsen, een potje kaarten, en ruzie maken! En het is ook zo dat je mooie discussies zult krijgen en je zult verbazen wat er allemaal in dat hoofd omgaat. Mooi om te zien hoe creatief kinderen met nieuwe situaties om kunnen gaan en hoe ze oplossingen bedenken voor hun eigen en voor jullie uitdagingen. Geniet daar van.

En een avondje spellen of een uurtje kaarten, is gewoon ontzettend leuk!

Samen bewegen

André Kuipers, astronaut en gewend aan langere periodes in afzondering te leven gaf vorige week in het AD een aantal tips. Zijn belangrijkste raad was: doe er alles aan om fit te blijven en de sfeer goed te houden. En daar zijn het helemaal mee eens! Op z’n tijd bewegen is echt noodzakelijk! Zeker als je nu langere tijd in een minder ergonomische werkplek moet vertoeven, en minder eropuit kunt, is het zaak om fysiek fit te blijven. Check online workout-filmpjes, laat je sportieve puber een trainingsschema verzinnen, download een (gratis) yoga of mindulness-app, maak van de tafel dekken een spelletje, kortom blijf bezig!
Ikzelf zit op dansles, en mijn docente stuurt wekelijks nu warming-up video’s en online danslessen door. Mijn mannen zijn super sportief en zouden kapot gaan zonder fysieke actie. Ze hebben het oude basketbal-net weer in gebruik genomen, de tuintafel omgetoverd tot pingpongtafel (met zo’n Decathlon netje) , een workout-bankje via marktplaats aangeschaft, en de renfiets staat op de rollen. Samen hebben ze een schema bedacht en dagen elkaar uit met wc-rollen hooghouden. En met school doet mijn zoon mee aan een fietschallenge! Hoe leuk is dat.

Samen een nieuw ritme = samen slimmer thuis werken

Zoals ik al zei, ik zit op dansles, flamenco wel te verstaan. En als er een ding is dat ik van de flamenco heb geleerd is dat ritme in je lijf zit. En als je een ander ritme wil (in je dans of in het leven) dan moet je dus omschakelen. Een nieuw ritme aanleren vergt tijd. Je moet eerst het ‘oude’ ritme uit je lichaam werken, en zorgen dat het nieuwe ritme er voor in de plaats komt. Als ik een nieuw dansritme leer, dan moet ik dat eerst opschrijven. Hoeveel tellen zijn het, op welke tel ligt het accent. En als ik het dan heb opgeschreven, ga ik het hardop zeggen, klappen. En dat doe ik zolang totdat mijn lijf het weet.

Dat heb ik dus nu in deze krankzinnige tijd ook gedaan en dat raden we jullie ook aan: schrijf je nieuwe ritme op! Of dat nu het ritme van de gezinsdag is, of het ritme van je werkdag, schrijf het op! De gratis dagplanners kunnen je hier goed bij helpen. Het geeft je zo veel rust. En niet alleen aan jou, ook de andere gezinsleden weten waar ze aan toe zijn, en kunnen mee gaan deinen op nieuwe ritme!

Onze handige huiswerk planproducten vind je in de SHOP ⇓