Algemeen Brugklas

De papieren SCHOOLAGENDA blijft populair!

DE SCHOOLAGENDA 2022

De schoolagenda; de ultieme aankoop voor het nieuwe schooljaar. Althans, dat was ‘in onze tijd’ zo. Herinner jij het je ook nog? Dat je dan met je moeder of beter nog met vriendinnen de stad in mocht. Met 20 gulden op zak mocht je dan een agenda, kaftpapier, schriftjes en zo kopen. En dat moesten natuurlijk de aller tofste spullen en schoolagenda aller tijden worden. Want hé, je wilde wel even laten zien wie je was en waar je voor stond.

En guess what, van alle dingen die nu totaal anders gaan, is deze topper overeind gebleven. De schoolagenda staat nog steeds op nummer 1 van favoriete aankopen voor het nieuwe schooljaar. Hema heeft er recentelijk nog een onderzoek naar gedaan.

EIGEN IDENTITEIT MET MOOIE SCHOOLAGENDA

En de belangrijkste reden voor de populariteit van de schoolagenda is (net zoals vroeger) de identiteit die de jongeren zichzelf aanmeten met de schoolagenda. Zij willen met hun papieren agenda zichzelf onderscheiden van de rest. En dat doet dus 88% van deze ondervraagde jongeren.

school agenda

LEKKER PIMPEN DIE SCHOOLAGENDA 2022!

Met de agenda kiest de leerling ervoor om zijn eigen stijl neer te zetten. De behoefte om zichzelf te onderscheiden door enerzijds wel of juist niet voor een merkagenda te kiezen en anderzijds, de schoolagenda die ze kiezen, te personaliseren is sterk aanwezig. Het personaliseren van de school agenda gebeurt bijvoorbeeld met stickers, stiften, washi-tape en stempels. En het zijn echt niet alleen de meisjes die dit doen!!

De kids in het onderzoek geven de voorkeur aan papier in plaats van digitaal ondanks de digitale agenda van systemen zoals  b.v. Magister (een leerlingvolgsysteem voor leerlingen in het voortgezet onderwijs). Het motto ‘wie schrijft die blijft’ blijft dus overeind. En daar zijn wij ook van overtuigd. Als je iets opschrijft, dan blijft het gewoonweg beter hangen.

DE PLANAGENDA

Ook wordt er op sommige scholen met planagenda’s gewerkt. En ook bij de back-to-school afdeling van menig warenhuis vind je deze planagenda; een combi van een planner en een schoolagenda. Maar is zo’n planagenda nou wel zo handig?

VOORDELEN:

  • Alles ineen.
  • Als je het huiswerk opschrijft, plan je het ook meteen
  • Je kind plant zelfstandig het huiswerk

NADELEN:

  • Alles ineen; het is een klein (half A4) formaat waarop zowel het huiswerk als de planning staat. Dit komt het overzicht niet ten goede.
  • De planning wordt (te) snel aan het eind van de les ingevuld tegelijk met het huiswerk en is daardoor wellicht minder reëel / haalbaar.
  • Je kind plant alleen; en er is geen overleg met het thuisfront (denk aan overhoren, gezinsafspraken).
  • Afspraken buiten school (zoals gym, klusjes) worden gemakkelijk vergeten.
  • En die eigen agenda waarmee je kind zich kan onderscheiden, dat wordt met de planagenda wel heel lastig.

CONCLUSIE:

Gebruik een simpele maar wel leuke agenda, want het belangrijkste is: overzicht! Laat je kind lekker die eigen agenda zoveel pimpen als hij/zij wil (lang leve de creativiteit !) en maak van huiswerk plannen een gezamenlijke activiteit die in alle rust thuis wordt uitgevoerd. De praktische schoolagenda SMART NOTES van SKUR is beide: leuk en overzichtelijk en nog genoeg ruimte om te pimpen en er een eigen touch aan te geven. Bovendien heeft ie een ‘anders-dan-anders- layout waarmee je extra veel plaats hebt om het huiswerk te noteren (en dus niet zo hoeft te priegelen om alles op een klein regeltje te krijgen.

de beste agenda voor elke middelbare scholier
schoolagenda om al je huiswerk in te noteren

Wil je een handige huiswerkplanner voor je kind;  kijk dan even onze online shop en maak van je puber een Pro in plannen!