Een goede huiswerkplanning maken
Op de middelbare school werk je met een agenda. Hier noteer je je huiswerk. Maar je kunt soms overvallen worden door de hoeveelheid huiswerk wat er gemaakt moet worden voor al die diverse vakken.
Wanneer je moeite hebt om het overzicht te houden kun je een planner gebruiken. Verwar een planner niet met een agenda. Dit zijn twee heel verschillende dingen. In een agenda noteer je WAT je moet maken/leren en in een planner plan je de momenten WANNEER je het huiswerk gaat maken/leren.
Plannen geeft je rust (in je hoofd) én overzicht. En wat is er nu fijner dan wanneer je én je huiswerk af hebt én ook nog tijd overhoudt om af te spreken met vrienden, potje te gamen of lekker te gaan sporten. Want vrije tijd vul je namelijk óók in op een planning; sterker nog je begint ermee wanneer je een planning gaat maken. Door te plannen ga je ondanks je drukke leven, genoeg tijd overhouden voor de leuke dingen; echt waar!
Wat levert een huiswerkplanning je op?
Meer vrije tijd: je werkt gerichter en efficiënter
Je maakt keuzes: je gaat kritisch kijken naar welke zaken voorrang hebben. Welke prioriteiten moet ik stellen om bepaalde opdrachten tijdig af te krijgen. Én kun je alles in het tijdsbestek doen dat je ervoor wilt uittrekken?
Je leert tijd in te schatten: je leert inschatten wat er de komende tijd op de planning staat en je leert hoeveel tijd je aan een opdracht kunt besteden.
Je krijgt inzicht in je tijd: en vooral in je taken en de hoeveelheid huiswerk / opdrachten / werkstukken die je moet maken. Je krijgt inzicht in wát je per dag moet doen. Maar ook hoe je om gaat met de zwaarte van de stof. Het ene vak ligt je beter dan het andere. Daar zul je dan ook minder of meer tijd voor nodig hebben.
Je krijgt overzicht: in één overzicht zie je welke activiteiten er gepland staan. Je ziet ook meteen op welke momenten van de dag of van de week je tijd hebt voor leuke activiteiten zoals sporten, gamen, met vrienden omgaan of gewoon niks doen.
Goede concentratie: doordat je een planning maakt ben je heel gericht met één taak bezig. Hierdoor word je niet afgeleid.
En tot slot, levert het je rust op. ‘Rust in het koppie’, want jij hebt het heel druk op de middelbare school. Als je dan het overzicht kwijt bent kun je heel onrustig worden in je hoofd van alles dat je moet doen. Je raakt het overzicht kwijt, vergeet dat je toetsen hebt of het huiswerk te maken. Door alles te noteren op een planning hou je overzicht en dat zorgt ervoor dat jij op tijd aan je huiswerk begint. Daardoor is er rust in je hoofd.
Hoe maak je een goede huiswerkplanning?
Maak een overzicht per week. Dit houdt het overzichtelijk en duidelijk. Vermeld ook de weekenden op de planning. Begin als volgt:
- Noteer je vrije tijd die je per dag wilt hebben
- Geef per dag de tijden aan die je aan huiswerk kunt besteden
- Noteer de vakken waarvoor je huiswerk wilt maken op de dag zelf
- Vermeld de leermomenten voor je toetsen op je planner
- Plan ook overhoor-momenten in
Zo ziet bijvoorbeeld een dag eruit:
16:00 Je komt thuis uit school en neemt iets te drinken/eten
16:15 Huiswerk maken
16:45 Hond uitlaten
17:15 Avondeten
17:45 Huiswerk maken (taal)
18:15 Huiswerk maken (geschiedenis)
18:45 Naar de training
Denk aan:
- Wissel maak- en leerwerk af
- Herhaal je lesstof of overhoor jezelf of laat je overhoren
- Wissel talen en andere vakken af
- Neem pauzes van 5 à 10 minuten
- Maak het huiswerk in gedeeltes, dus bijvoorbeeld 3x 20 minuten, 4x 30 minuten, net wat jij fijn vindt!
Download dit gratis ebook en vul de dagplanner in. Dan heb je direct een goed overzicht van alle dagen van de week.
Zo plan je voor je toetsweken
Wanneer jouw school proefwerkweken heeft dan heb je in die week geen lessen, maar kom je alleen naar school om je proefwerken te maken. De week voorafgaand aan de proefwerkweek noemt men vaak de ‘blauwe zone’. Dit betekent dat er die week wel huiswerk gegeven wordt, maar geen toetsen.
Een proefwerkweek moet je goed voorbereiden. Dit doe je het beste door een planning te maken voor het leerwerk van al je toetsen. Maar hoe doe je dat nu?
- Begin met het maken van een planning/tijdschema. Maak een schema met de dagen van de week. Vermeld hier op wanneer je begint met het leren voor de proefwerkweek. Wij adviseren om dit te doen 2 à 3 weken voordat de proefwerkweek begint.
- Verdeel de leerstof in min of meer gelijke delen*
- Vul je planning in met afwisselend taal en andere vakken
- Hou voldoende tijd over voor pauzes en je gewone huiswerk
- In de proefwerkweek zelf heb je meer tijd om te leren, omdat je dan geen huiswerk hoeft te maken. Dan kun je meer tijd besteden per vak aan het leerwerk.
*Hoe verdeel je de leerstof? Tel het aantal paragrafen waarin de proefwerk-stof is verdeeld en deel dit door 6. Heeft het boek geen paragrafen, verdeel dan het aantal bladzijden per hoofdstuk en deel dit door 6.
Hoe leer ik voor de proefwerkweek?
Als je de leerstof verdeeld hebt, zoals hierboven beschreven, ga je de planning invullen. Vul steeds per half uur een vak + leerstof in. Zorg dat je genoeg afwisseling tussen de vakken hebt. Wanneer je volgens het schema gaat leren start je op de eerste dag van je planning. Begin de 2e dag kort met het herhalen van de leerstof van de vorige keer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de samenvatting van het boek (als die er is). Dit is een handige toetsplanner.
TIP: maak samenvattingen gedurende de schoolweken! Deze zijn heel handig om te gebruiken tijdens (het leren) voor de proefwerkweek.
Heel veel succes!
Wij wensen jou heel veel succes met de grote stap naar de middelbare school!
Geniet vooral ook van deze leuke nieuwe fase. Op onze website vind je veel informatie over:
Liever direct het ideale plan-pakket bestellen?
Kijk dan in onze shop voor jouw beste brugklasproduct voor je tiener.
Laat hieronder je reactie achter op dit blog.