Algemeen Brugklas Middelbare school Proefwerk en toets tips

Slechte schoolresultaten, dan is er actie nodig, maar welke …

Slechte schoolresultaten? Voor elke schoolvakantie is er meestal een rapport. Dan wordt even de balans opgemaakt en zie je hoe je kind ervoor staat. Die schoolresultaten kunnen soms nog wel eens tegenvallen en zeker zo aan het eind van het jaar denk je dan al snel: niks meer aan te doen, dat redt ie nooit meer.
Maar is dat ook zo? en als het al zo is, waar ligt het dan aan? en kun je of wil je iets doen aan slechte schoolresultaten?

Hoe kan ik mijn kind helpen?

Om bij de eerste vraag te starten: ja, meestal is er nog wel iets aan te doen en kun je met een intensieve eindspurt, die punten echt nog wel omhoog krijgen zodat hij/zij overgaat. Interessanter vinden wij echter om te kijken naar waarom de punten minder goed zijn dan verwacht of gedacht.
  • Zit jouw kind wel op een niveau dat bij hem past?
  • Zijn er omstandigheden aan te wijzen die de resultaten negatief hebben beïnvloed?
  • Zit ie wel goed in zijn vel?
  • Krijgt hij/zij alles wat er op ‘m afkomt en van ‘m gevraagd wordt, wel verwerkt?
  • Is je kind misschien uit balans en loopt zijn ontwikkeling fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal even niet gelijk op?

Kijk naar je kind!

Kijken naar je kind is het allerbelangrijkste wat er is! Alleen jij als ouder ziet wat hij nodig heeft en hoe de vlag erbij hangt. Natuurlijk ben je door slechte schoolresultaten snel geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet goed is aan die puber van je. Maar zoek vooral ook naar mogelijke oorzaken en kijk hoe je je kind kunt helpen.

Wat zegt de puberexpert?

Wij waren onlangs weer bij een lezing van puberexpert Jelle Jolles. Hij benadrukte maar weer eens dat de puberteit gewoon een heftige tijd is voor je kind. En dat het allerbelangrijkste dat jij als ouder kunt doen is sturen en structuur bieden. Dus niet “laat maar los, laat het ze zelf maar doen” nee, juist structuur bieden zodat je kind zich verder kan ontwikkelen! Op de lagere school is er veel structuur en is alles nog overzichtelijk maar op de middelbare school is dit ver te zoeken. Deze structuur en houvast moet jij als ouder aanbieden en vooral je kind coachen, stimuleren en inspireren is het devies van Jolles. Als je dat doet, dan schep je de voorwaarden voor een optimale ontplooiing.

Wat is er aan de hand?

Oké, en dan nu terug naar die slechte schoolresultaten van je kind. Als je denkt dat ie goed in z’n vel zit en op het goede niveau functioneert, kijk dan waar je hem zou kunnen helpen op het gebied van coachen, stimuleren en structureren. Is ie overvraagt? Is hij/zij met heel andere dingen bezig dan met school? Vraag het je kind, ga in gesprek en geef hem feedback, dat zal hem/haar zelfinzicht geven en vooruit helpen. Corrigeer niet te veel en luister vooral (lastig voor jou, maar wel heel fijn voor je kind). Het gaat erom dat je in gesprek bent en niet om wie gelijk heeft.
Of misschien gaat het momenteel allemaal wat snel voor ‘m? Dan is zitten blijven misschien helemaal niet zo’n slecht optie hoor. Wat is nu een jaar? Een jaar waarin je kind het misschien even wat rustiger aan kan doen, en ruimte krijgt om te groeien en in balans te komen.
En als je denkt dat hij vooral slecht scoort vanwege het feit dat zijn planvaardigheden nog lang niet voldoende zijn om lekker te kunnen functioneren, help ‘m dan hierbij. Download de gratis planners van ons, of ga aan de slag met ons boek Plannen met Pubers. Kijk wat bij jullie past en kom in actie! En blijf vooral positief en zie de humor in van deze puber-tijd!
Jolles zei het heel mooi: “je  kind is nu een rups, maar met goede zorg en omhulling van jou wordt ie echt wel een vlinder!