Recepten voor tieners

Snel en gezond koken – 5 recepten én 5 tips!

Snel én gezond koken

In het blog dat ik onlangs schreef over hoe ik tijd vrij maak voor de dingen die ik belangrijk vind, meldde ik al dat ik het heel belangrijk vind om elke dag gezond en lekker te eten. Ik trek daar dan ook elke dag tijd voor uit; natuurlijk niet altijd even veel tijd, maar m.n. in de weekenden wordt er gekokkereld! We eten gelukkig allemaal graag lekker en vooral mijn zoon vind koken erg leuk en is dan ook vaak mijn kookmaatje. Het koken gaat dan wel op z’n ‘pubers’ met de iphone en bluetooth box aan en tussendoor opruimen gebeurt onder dwang, maar ze helpen mee en we hebben lol!

Door de week vind ik het echter belangrijk en noodzakelijk om niet al te veel tijd te spenderen aan de maaltijd bereiding, maar het moet wel lekker zijn. Snel & gezond lijken vaak niet samen te gaan, maar dat kan absoluut wel hoor. Ik deel graag mijn Quick and Easy tips en recepten met je. Ik weet namelijk zeker dat jij ook liever lekker eet, dan een snelle of ongezonde hap op je bord hebt!

Wanneer is voor mij een maaltijd Quick & Easy?

1. Het gerecht moeten snel gaar / klaar zijn.
2. De bereiding moet eenvoudig zijn en niet té bewerkelijk; ik moet tussendoor wel tijd hebben om even naar de kinderen te kijken, of iets in de kelder te gaan halen.
3. Het moet redelijk gezond zijn d.w.z. het mag niet té vet zijn en er moet groente bij zitten.
4. De ingrediënten moeten niet perse dagvers zijn; ik haal immers 1x per week mijn boodschappen en ik moet ook op dag 5 nog een gezonde maaltijd kunnen bereiden.

Onze top 5!

We hebben inmiddels een heel aantal recepten waar ik graag gebruik van maak als ik mijn maaltijden voor de hele week plan. Wanneer ik zie dat er dagen zijn dat we max. 30 minuten hebben om iets op tafel te toveren, zet ik ze graag op onze menukaart die week. Ik deel ze graag met je! En….. ze zijn allemaal kidsproof want getest en goed bevonden door onze gezinnen en alle mee-etende vriendjes en vriendinnetjes!

1. SPAGHETTI MET KIP, ARTISJOK EN ZONGEDROOGDE TOMATEN
2. ‘ZELFGEMAAKTE’ PIZZA DE LA MAMA
3. RIJST VAN JAMIE MET KIP EN KOMKOMMER
4. VERUKKELIJKE OVENSCHOTEL MET KIP

Naast het maken van deze Quick & Easy maaltijden waarmee je in een half uur iets lekkers op tafel hebt staan, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je snel aan tafel kunt. Ze vragen misschien op een ander moment wat tijd, maar de tijdwinst die je boekt is fenomenaal! Dat moment dat je je realiseert dat je “shit geen tijd” hebt en dan kunt denken “maar ik heb gelukkig nog …..” , dat moment is heerlijk! Het zorgt voor zoveel rust en een tevreden gevoel, het reduceert je stress-momenten, want hé die zijn er al genoeg toch!

De 5 beste tijdsbeparende tips!

TIP 1: PLAN JE MAALTIJD

Ja plannen; niet saai maar wel simpel! Als je voordat je je boodschappen gaat doen, even de tijd neemt om te kijken naar de planning van de komende week, zie je meteen op welke dagen er weinig tijd is om te koken. Je ziet ook of er misschien bezoek is dat wil mee-eten of dat er misschien een eter minder is. Daar kun je dan je boodschappen op afstemmen en op de dagen dat het snel moet, kies je voor een snelle maaltijd!

TIP 2: WISSEL JE MAALTIJDEN AF

Als ik de menuplanner maak voor een week, dan kijk ik uiteraard naar wanneer het snel moet en wanneer er tijd is, maar ik zorg ook voor de broodnodige variatie. De ene dag pasta, de andere dag aardappelen of rijst, de ene dag wat calorierijker, de andere dag wat slanker, puree vs aardappelen of zelfs opgebakken aardappelen, eenpansgerechten en ovenschotels vs iets exotisch. Kortom, maak je menu interessant dan heb je ook meer zin om te koken!

TIP 3: MEAL-PREPPING = KOOK GROTERE HOEVEELHEDEN VOOR DRUKKE DAGEN

Da’s natuurlijk een inkopper maar hij blijft handig! Als je pastasaus maakt, doe dat dan voor 2x en vries er een portie in. Ook als ik paella maak, of nasi, bami e.d. dan is dat voor mij een mogelijkheid om ‘groot te koken’. Het is zo heerlijk wanneer je in geval van nood terug kunt grijpen naar je vriezer in plaats van naar kant-en-klaar!

TIP 4: SOEP = SNEL = GEZOND = LEKKER

Ik ben echt een soep liefhebber. Zo heb ik afgelopen zondag een heerlijk aspergemaaltje bereid. Van de aspergeschillen kookte ik ondertussen alvast een bouillon en na het eten maakte ik de soep af met een roux etc. Dat pannetje staat vast klaar voor vandaag en samen met tosti’s is dat ons snelle maaltje. Hebben we toch weer wat groentjes binnen. Maar ook maaltijdsoep is echt een uitkomst; met een pannenkoek erbij, zelfgemaakte croutons of een broodje gezond ernaast vind ik dit een prima alternatief op momenten dat er niet veel tijd is. Denk bij soep ook aan dubbele porties maken want ik vind persoonlijk dat het invriezen niets aan de smaak afdoet!

TIP 5: ZORG VOOR VOORRAAD

Ik heb altijd een basisvoorraad waar ik alle kanten mee op kan. Naast boter, melk, pasta/rijst e.d. is dat ook standaard: blikjes tonijn, pakjes hamblokjes of spekblokjes, olijven, zongedroogde tomaten, blik gepelde tomaten, kappertjes, artisjok, room culinair o.i.d. Qua groente haal ik ook altijd iets van tomaat, komkommer en mais in huis. De eerste twee kun je gemakkelijk langer bewaren en het zijn alleskunners en met mais kun je zoveel gerechten opleuken!

Het vergt een klein beetje aanpassing in je kook-gewoontes, maar je zult er enorm veel plezier aan beleven! Alles beter dan het zoveelste bezoek aan de plaatselijke fastfoodkeet, wat jij?

We zijn benieuwd naar jouw tips om snel & gezond te koken! Wil je ze met ons delen, laat dan hieronder een berichtje achter. Merci.