MAMA

Stress tegengaan

Stress tegengaan – begin bij het begin.

Op het schoolplein zie ik het vaak gebeuren. Kids die te laat aankomen met de fiets. Ze komen het schoolplein opgevlogen, plaatsen snel de fiets in het rek, rennen naar de deur, hangen de jas al rennend op en spurten de klas in.

Als moeders onder elkaar hebben we het daar vaak over. De stress die we ervaren om elke ochtend ervoor te zorgen dat iedereen op tijd, zonder iets te vergeten, van huis gat. De ochtendspits.

Wij doen ons best, maar toch is er in menig huisgezin stress in de ochtend. De redenen waarom kinderen ’s ochtends stress hebben, zijn divers: soms omdat ze thuis nog hun huiswerk/boeken aan het zoeken zijn, er ergernis thuis was, ruzie met broertje of zusje, of gewoon geen zin en dus te laat is opgestaan, nog snel even naar het toilet maar dat ging toch minder snel dan gedacht. Al met al allerlei kleine dingetjes waardoor de start van de dag voor zo’n kind alles behalve relaxt is.

Vaak zeggen ze tegen mij ‘maar bij jou gaat dat ook gewoon allemaal vanzelf’ of ‘jij hebt gemakkelijke kinderen’. Toch is dat natuurlijk niet de reden dat het gezinsleven bij ons vlotjes verloopt. Het vergt duidelijkheid, structuur en samenwerking om een smooth gezin te krijgen en stress tegen te gaan.

Dit artikel over “stress tegengaan” van 4 november 2013 is ge-update in september 2019

Hoe kun je nou die stress tegengaan

Ook wij hebben het geleerd met vallen en opstaan. Bij ons ging het er in de beginjaren ook héél hectisch aan toe. We waren zelf heel druk met van alles en nog wat, renden van hot naar her, de kids ‘deden we erbij’. Ook wij hebben momenten gehad dat we uit frustratie schreeuwden in plaats van praatten tegen de kids, de deur achter ons dicht trokken en een heel rommelig huis achterlieten, of heel gestrest aan de dag begonnen en bij moesten komen op het werk.

Alleen werd ik dát echt helemaal zat. “Je hebt toch geen kinderen om een strijd mee aan te gaan”, dacht ik bij mezelf. En zo ben ik andere manieren gaan toepassen. Ik volgde trainingen, las boeken, sprak met mijn man over hoe ik het anders zou willen en samen besloten we onze manier van opvoeden te wijzigen.

Plannen met Kids

In die tijd hebben we veel gehad aan de boeken van Theo Schoenaker over bemoediging en positief opvoeden. Wat ons ook enorm heeft geholpen, zijn afspraken maken, taken verdelen en de weekplanning met elkaar bespreken. Al mijn ervaringen zijn de basis geweest voor het e-book Plannen met Kids. Een boek boordevol tips en planners om samen te komen tot een gezin dat op rolletjes loopt.

Herken jij deze stress situaties?

Loop jij hier ook tegen aan:

  • Ochtenden die altijd net ff anders lopen dan je je had voorgesteld
  • Je laat een puinhoop omdat je anders te laat op school of op je werk komt
  • Je bent geïrriteerd  en hebt vanochtend al geschreeuwd tegen man en kinderen
  • Je kinderen weten niet wat van hen verwacht wordt vandaag
  • De schooltassen moesten nog ingepakt en oh ja, zaten de boterhammen er wel in?
  • Er is chaos, elke ochtend weer en je weet niet waar te beginnen?

Samen goed van start

In ons blog over ochtendstress geven we je al een heleboel tips, hoe je echt beter aan de dag kunt beginnen. Want een relaxte dag, begint de avond van te voren!

Wil je nog meer info, download dan hier het ebook “Plannen met kids” Hierin staan praktische tips maar vooral ook handige planners en lijstjes om je gezin te helpen meer structuur aan te brengen. Voortaan rustig de dag starten en dan iedereen met een smile én op tijd de deur uit! Da’s pas een goeie start van de dag en dé manier van stress tegengaan.

En als je je kind wil helpen met plannen en organiseren en de huiswerkstress wil aanpakken, ga dan aan de slag met een van de handige SKUR huiswerk- en toetsplanners.