ADD Tips kind en huiswerk – Van dromen naar doen
Dankjulliewel voor de vele reacties van m.n. herkenning op mijn blog over dromen: “een dromer is geen doener”. Na het schrijven van dit blog realiseerde ik me terdege dat veel ouders, moeders dan toch rond blijven lopen met de vraag: maar hoe dan? Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn kind in beweging krijg, zonder dat ik voorbij ga aan zijn/haar dromerige aard.
De visie die ik deelde in mijn blog was met name gericht op begrip voor het dromerige kind. Maar in dit blog wil ik vooral mijn ervaringstips delen. Concrete zaken waarmee je aan de slag kunt. Maar let wel: je kind veranderen gaat niet. Je kunt er wel voor zorgen dat er een zekere mate van alertheid, wakkerheid komt, zodat de dagelijkse dingen iets gemakkelijker gaan.
Dit blog over ADD tips kind en huiswerk van 20 februari 2017 is op 19 juli 2021 helemaal bijgewerkt.
Als je de hele dag met je hoofd in de wolken zit, komt er weinig uit je handen.
Hup uit die wolken dus en je lijf in, en wel met de volgende tips! Het begint met de ochtend, want wakker worden is voor een dromer al een hele klus. Ze slapen vaak diep en willen liever niet wakker worden. Dus hierbij al de eerst ADD tips voor je kind!
- Laat ze slapen met het raam open.
- Een wake-up light helpt ze om langzaam wakker te worden.
- Laat ze liefst elke ochtend douchen en tot slot hun (onder) benen koud afdouchen. Dit vinden ze écht niet leuk, maar is wel zeer effectief.
- Bij het ontbijt liefst geen suikers of te veel brood. Liever sinaasappelsap en/of water met evt. wat citroensap dan melk/ gezoete drinkyoghurt. Liever yoghurt met muesli/fruit dan brood met beleg. Je kind zal waarschijnlijk neigen naar zoete, zachte producten; dat houdt ze nl. lekker in die roes, maar ze moeten wakker worden. Prikkelen die hap! Die darmen en dat koppie moeten werken en niet in slaap gesust worden.
- Naar school fietsen is veel beter dan met de auto gebracht worden, of met trein of bus. Fysieke beweging zorgt ervoor dat het kind al voor een stuk in het doen/handelen zit als hij/zij op school aankomt.
Dan wat algemene ADD tips waar je op kunt letten:
- Over het algemeen zal een dromer neigen naar, zoals ik hierboven al beschrijf, zoete, zachte etenswaren. Maar ook vet en hartig. Alles waar je loom en lui van wordt zou ik bijna zeggen. Probeer dat dus te vermijden. Uitbannen kan echt niet, en dat moet je ook niet willen, maar even een frisse fruitsalade met een toefje yoghurt erop voordat ze aan het huiswerk beginnen is een stuk beter dan een wafel met een glas fris.
- Het is sowieso heel goed om routines in de te bouwen; bij een routine hoef je nl. niet meer echt na te denken. Die doe je automatisch. Hun wakkerheid kunnen ze dan gebruiken voor de dingen die belangrijk zijn.
- Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Zoals ik al zei, hup op de fiets naar school. Dat is een goed begin van de dag. Maar daarnaast ook sporten. Liefst elke dag! Hoeft niet lang, maar je moet dat systeem van ze op gang houden. Geef ze als taak om de hond uit te laten, desnoods die van de buren als je er zelf geen hebt. Even een boodschap doen op de fiets etc.
Hun eigen wereld
- Deze dromers vinden het ook vaak heerlijk om in hun eigen wereldje te vertoeven. Prima! Maar haal ze er ook af en toe liefdevol uit. Dus ‘n uurtje chillen op hun eigen kamer helemaal ok, maar spreek een tijd af dat ze weer beneden zijn en meedoen/deelnemen aan het gezin.
- Dromerigheid wordt vaak negatief uitgelegd; zeker bij kinderen. Ze letten niet op in de klas, hebben hun spullen maar weer eens niet bij zich, haken snel af etcetc. Het is daarom juist heel belangrijk dat ze ervaren dat ook zij heel belangrijke en waardevolle kwaliteiten hebben. Geef die dromerige kant ruimte en aandacht. Een creatieve hobby, het bedenken van een gezinsuitje, de kerstkaarten maken, gedichten of verhalen maken of voorlezen. Laat ze voelen dat ze met hun kwaliteiten ook kunnen bijdragen aan het gezin, de klas, de wereld.
- Maak ook niet een té groot drama van hun minpunten of missers. Ze doen hun best en weten vaak zelf maar al te goed hoe onhandig je als dromer soms kunt zijn.
En dan nog als laatste wat huiswerktips – ADD tips kind en school:
- Meisjes met lang haar, die huiswerk moeten maken, laat ze hun haren in een staart doen! Of een knot, maakt niet uit. In elk geval is het van belang dat de nek vrij is.
- Jongens hebben meestal al hun nek vrij i.v.m. hun korte coupe, maar anders ook een elastiek of de schaar erin (en ik hou zo van lang haar bij jongens …)
- Voor beiden geldt ook geen sjaal om en liefst ook geen koltrui. Daar wordt hun hoofd te warm van en duf.
- Zorg voor frisse lucht, raam open evt. en goed licht. (voor meer tips over een goede werkplek klik je even op deze link).
- Laat ze steeds kort en intensief leren, en dan ook weer korte pauzes. Tjak, tjak, want anders dutten ze in. In de pauzes, niet weg laten dromen voor de tv of pc, maar gewoon wat kletsen of een balletje trappen, touwtje springen, iets.
- Als ze in een flow zitten, haal ze er dan niet uit! De dip komt echt snel genoeg.
- Onder het huiswerk maken dus liever geen verzadigde zoetigheid, maar oppeppend eten en drinken (zie hierboven).
Meer ADD tips school, kind en huiswerk?
Ik heb nog een blog geschreven met tips over begeleiding ADD middelbare school. Het bevat maar liefst 15 tips voor huiswerk maken met een wiebelaar. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee. Vooral op tips nummer 9 en 10 over ritmisch bewegen tijdens het huiswerk maken en overhoren, krijgen we veel positieve reacties. Op onze kennisbank, vind je overigens ook een overzicht met blogs met info en tips voor het begeleiden van kinderen met ADD.
https://www.skur.eu/huiswerk-maken-met-een-wiebelaar/
Tot slot: Een dromer wil niet ontwaken
Realiseer je dus dat je wel wat tegengas zult krijgen als je met bovenstaande tips wil starten. Sommige zaken kun je gewoon zonder discussie invoeren, maar andere hebben wellicht wat meer tekst en uitleg nodig, of kun je na een tijdje uitproberen en dan samen kijken of het je wat opgeleverd heeft.
Je hoeft zeker niet alles tegelijk op te pakken, dat werkt ook niet. Probeer dingetjes uit, waarvan je het gevoel hebt dat het wel eens zou kunnen werken bij je kind. Of misschien wel bij jezelf. Want vaak valt de appel niet ver van de boom, right.
In mijn volgend blog zeker ook aandacht voor de dromerige mama’s, de ouder met ADD, die dan toch maar dat kind bij de les moeten houden terwijl ze al veel energie moeten stoppen in het reilen en zeilen van hun eigen leven!
Laat hieronder je reactie achter op dit blog.