Algemeen Groep 8

Van groep 8 naar de brugklas

Van groep 8 naar de brugklas tips

Van groep 8 naar de brugklas is voor kinderen een flinke stap. En voor jou als ouder ook. Het afscheid staat je vast nog in je geheugen gegrift. Wat was dat leuk. Eindelijk waren zij de oudsten, mochten zij optreden, misschien nog wel op kamp, de schoolverlatersdag stond in het teken van de groep 8 kinderen. Vast en zeker heb je een traantje gelaten.

Ik weet het nog zo goed

Vorig jaar nam mijn jongste zoon afscheid van groep 8. Ik weet het zelf nog heel goed: het kamp en eindfeest groep 8 en natuurlijk de musical.  Afscheid van de basisschooltijd waar hij zoveel leuke, gezellige, leerzame jaren heeft doorgebracht. Voor mij als moeder was het ook echt afscheid nemen van een mooie periode. Jaren waarin ik heb geleerd mijn kinderen los te laten en fouten te laten maken.

Poeh dat was niet altijd even gemakkelijk. Broodtrommel vergeten, nee ik ga ‘m niet nabrengen (hoewel het zo had gekund op weg naar mijn werk) maar hij moet het zelf doen, want dan vergeet hij het nooit meer (en het werkt nog ook). Och en zo veel andere leuke en soms ook minder leuke momenten.

Wat ik vooral heel fijn vind is dat het voor mijn kinderen een periode was waarin ze zich zelf hebben ontdekt, ervaringen hebben opgedaan en vooral mooie mensen zijn geworden.

En dan is er die laatste schooldag

En dan sta je daar op de laatste schooldag, op de eindejaarsviering. De laatste keer met een kraampje lekkers te verkopen, voorbereid met moeders en kinderen. En dan het laatste optreden. Van mijn zoon die helemaal niet graag op de voorgrond treed. Ineens staat hij daar met zijn vriendjes, is hij groot, treed ineens wel op de voorgrond en dan zie je dat de tijd voor hem gekomen is om verder te groeien. Met tranen in mijn ogen maak ik filmpjes en foto’s en ben ik apetrots op hem.

We blijven zo lang mogelijk op school, nemen afscheid van vriendjes, ouders en leraren. Tranen wellen op. En dan doet iedereen de groep achters uitgeleide van het schoolplein onder luid applaus en tromgeroffel. Het zit er nu echt op. Ook mijn jongste menneke gaat van groep 8 naar de brugklas.

Gratis Ebook:

  • De beste tips om huiswerkstress te voorkomen.
  • Zo plan je al dat huiswerk (en hou je vrije tijd over!).
  • Voorkom dat je kind verzuipt die eerste weken brugklas.
  • Dit is de ideale proefwerkweek planning.
  • Zo ga je soepel van ‘vasthouden’ naar ‘loslaten’.

Op naar de brugklas

De brugklas. Ik was er al wat op voorbereid. Onze oudste is twee jaar ouder dus ik wist wat me te wachten stond. Bij hem heb ik ervaren wat er voor mij als moeder op me afkwam toen hij naar de brugklas ging. Misschien naïef maar ik dacht een beetje dat het wel vanzelf zou gaan. Op de brugklas kreeg je als ouder een korte uitleg, en kregen de kinderen mentorlessen met uitleg over leren leren. Ik dacht nou, dat komt wel goed.

Maar dat viel even tegen. Die stap van groep 8 naar de brugklas betekent zoveel meer dan een andere school en andere vakken. Hij kreeg ook 10 verschillende docenten, alle informatie via de schoolapp, groepsopdrachten en boekverslagen. Ik stond langs de zijlijn en wist absoluut niet wat er op school van hem gevraagd werd.

Dat viel effe tegen!

Ik weet nog goed hoe het mij tegenviel hoeveel tijd ik eraan besteedde om mijn zoon te helpen. Hem te helpen om te leren zijn huiswerk te organiseren, het op tijd af te hebben, en daarom dus vooral op tijd te beginnen. In diezelfde periode was hij ook zichzelf aan het ontdekken.

Pubergedrag, vriendjes, plezier maken, wie ben ik. Er kwam enorm veel op mij af. Het werd een enorme zoektocht. Een werkboekje voorbereiding voortgezet onderwijs was wel op z’n plek geweest. Of in elk geval wat meer groep 8 naar de middelbare school tips.

Ik had me dat niet zo gerealiseerd. Eerlijk gezegd omdat ik er vanuit ging dat alles wel via school geregeld zou worden. Hij zou aan de hand genomen worden, dacht ik. Dat was dus niet zo. Vooral de periode tot aan de kerstvakantie hebben we samen veel tijd besteed aan leren leren, leren huiswerk maken, leren plannen.

Want plannen is iets dat ze zeker moeten doen, maar wat ze niet geleerd wordt. Hoewel het een vaardigheid is die je zeker kunt leren en waar je je hele leven profijt van hebt.

Meer lezen?

Nog even dan is het voor jullie ook zover, dan gaat jouw kind van groep 8 naar de brugklas. Een flink stap! Pittig maar ook hartstikke leuk! Lees in dit blog verder over wat er verandert voor jou en je kind.

Ook ik moest aan de bak

Gelukkig was ik dus bij mijn tweede zoon voorbereid. Ik wist dat ik het eerste half jaar op de brugklas flink zou moeten helpen, hem zou moeten ondersteunen. Doordat ik daar al rekening mee had gehouden, kwam ik zelf niet zo in een squeeze terecht met alle zaken die voor mij door liepen zoals mijn werk, gezin, huishouden en vrije tijd. Mijn rol als moeder veranderde ook. Ik moest mijn kind wat meer ruimte geven en ook erop gaan vertrouwen dat hij heel wat dingen alleen kon klaren.

Slimme planners en lijstjes gaven houvast

Ik had slimme dingen bedacht zodat het leren voor hem, én ook voor mijn oudste, gemakkelijker zou worden. Dingen waarmee ze leerden plannen, waarmee ze kennis konden verankeren. En het resultaat was fantastisch! Mijn jongste zoon heb ik als brugklasser nooit achter zijn vodden hoeven zitten, hij plant vanzelf alle huiswerk, begint uit zichzelf na school aan zijn opdrachten én is tijdens de proefwerkweken voorbereid. Deze tools zijn de basis geweest voor de SKUR-planners die we in de loop der jaren hebben bijgeschaafd en geoptimaliseerd. Voor meer dan 10.000 scholieren al niet meer weg te denken uit hun schoolspullen, en een houvast die hen door de middelbare school leidt.

Vol vertrouwen zie ik het tegemoet

Dit tweede schooljaar van hem op de middelbare school zie ik dan ook vol vertrouwen tegemoet. En mijn oudste, die gaat alweer naar de vierde klas, doet het op zijn manier, maar met de bagage die ik hem gelukkig heb meegegeven over plannen en organiseren.

Nog twee weken en dan is het voor ons weer zover. Ik kijk er naar uit, om de volgende fase van groei te zien. Weer een beetje meer loslaten. Inmiddels weet ik uit eigen ervaring “wat je vasthoudt raak je kwijt, wat je loslaat blijft bij je, wat je vrijlaat komt naar je toe”.

De beste planners voor jouw (pre-) brugklasser vind je hier: