MAMA

Verdelen Huishoudelijke Taken

“Mijn man komt uit een gezin waar de rollen traditioneel verdeeld waren; moeder zorgde voor het huishouden en de kinderen, vader zorgde voor de inkomsten”. Toen we pas getrouwd waren vond ik het heerlijk om het huishouden te regelen en mijn partner te verzorgen. Er bleef immers nog genoeg tijd over voor mezelf. Nu de kinderen er zijn, ligt dat toch iets anders.

Met een baan (weliswaar part-time), de kinderen en het huishouden, verzuip ik gewoon in het werk. Ik vind ook eigenlijk dat mijn man zijn steentje moet bijdragen maar hoe pak ik dat aan? Wat is een goede verdeling?”

Interessante kwestie niet waar? Het was onlangs een stukje van een discussie/gesprek bij een talkshow. Ik vond het interessant omdat ik de situatie zo goed herkende. Mijn partner wilde met alle plezier helpen in het huishouden en bood ook wel zijn hulp aan maar ……  hij zag gewoon niet wat er gebeuren moest. Gelukkig hebben we hier stapje voor stapje samen verandering in gebracht en heeft hij nu zijn vaste routines en taakjes.

Mijn 5 tips om je partner meer te betrekken bij het huishouden  :

Zoals ik al schreef, het heeft een poosje geduurd en het vraagt volharding maar uiteindelijk lukt het. We hebben een vorm van werkverdeling gevonden waar we beiden happy mee zijn. Zoals bij alle oude gewoontes, komt ook deze oude gewoonte wel weer eens om de hoek kijken. Op zijn tijd een goed gesprek maar ook het even aankaarten als je met je gezinnetje bij elkaar zit om de week door te nemen doet dan weer wonderen.

  • Als eerste tip zou ik willen zeggen: verwacht niet te te veel in een keer. Accepteer dat het stapje voor stapje gaat en soms ook niet van harte (niets doen is ook heerlijk J)
  • Kijk samen naar zijn/haar kwaliteiten en laat je partner een klus doen die bij hem/haar past. Als je man graag klust, nou laat hem dan lekker de wekelijkse klusjes doen. Kookt hij graag of leest hij graag voor, laat hem/haar dat dan doen.
  • Bespreek ook met elkaar wat je verwacht buiten de klussen en taken. Misschien is het voor jou wel heel belangrijk dat hij op z’n minst 1 dag in de week ’s avonds thuis is zodat jij naar de yoga-les kunt gaan.
  • Realiseer je dat hij/zij vaak het werk gewoonweg niet ziet en dat het niet perse onwil is!
  • Geef niet op. Realiseer je dat een verandering gewoonweg veel tijd vergt en vooral herhaling! Gaat het 4 keer goed en de 5e keer weer mis, gewoon weer even de afspraken herhalen en naar elkaars wensen kijken.

Hoe verdeel jij de werklast?

Misschien goed om hier eens over na te denken en wanneer je niet tevreden bent over de verdeling van de taken in jouw gezin, zorg dan dat daar verandering in komt. Breng alles wat jij doet of wat er gedaan moet worden eens in kaart. Bespreek dit met jouw partner en de kinderen en kijk in hoeverre je stap voor stap hier iets in kunt veranderen.

PS: Download één van onze GRATIS SKUR-tools en ga meteen aan de slag en maak van jouw huishouden een georganiseerde chaos!