MAMA

Volgeboekt? 7 manieren om weer grip te krijgen op je dag

Een van de dingen die werkende moeders het liefst zouden willen is meer grip op hun tijd.

We verzuchten vaak:

• Mijn dagen zijn zo vol, ik ren van de ene afspraak naar de andere !
• Aan het eind van de dag ben ik zó uitgeput
• Ik kom gewoon niet meer aan mezelf toe!

Achter deze kreten schuilen vaker grotere problemen:

 • Je dag is niet meer van jou en daarmee bedoel ik, dat anderen blijkbaar denken dat ze jouw tijd kunnen claimen en plannen en dat ook doen!
 • Je bent jezelf kwijt geraakt in alle drukte zodat je geen tijd hebt om reëel te kijken naar wat je nodig hebt en wat jouw aandacht verdient.
 • Je bent zo snel en hard gaan werken en functioneren dat je grenzen zijn vervaagd. Dat heeft invloed heeft op je visie, je geduld en het vermogen om stress en frustratie te controleren.
 • Je bent zo van je pad af gebracht dat je alleen nog maar de aller-dringendste zaken afhandelt en verder geen tijd meer hebt om na te denken; je bent aan het overleven!
 • Je komt niet toe aan het realiseren van je échte doel in het leven, want daar is absoluut geen tijd.

Hoe krijg je nu weer grip op op je tijd, op je dag, op je leven?

Ik geef je hieronder 7 tips die mij ontzettend hebben geholpen, om stap voor stap weer ‘in control’ te komen.

 1. Je meest waardevolle bezit, hét middel om jouw droomleven te realiseren is JOUW TIJD! Sta dan ook niet toe dat andere hier constant gebruik van maken zonder dat jij dat écht wil. Vraag je steeds af moet ik dit wel doen? Kan het wachten tot volgende week? Kan ik dit efficienter aanpakken? Kan iemand dit van mij overnemen? Bescherm je tijd en je agenda als een leeuwin!
 2. Blok je tijd. Toen je moeder werd en daarnaast wilde blijven werken, zei je ja tegen TWEE jobs! Belangrijk is om voor jezelf te bepalen wanneer je bezig bent met je werk, wanneer je moeder bent én (en die moet je niet vergeten!!!) wanneer je gewoon jezelf bent. Tuurlijk je hebt dit leven zelf gekozen en als het goed is doe je beide jobs met plezier maar een beetje tijd voor jezelf heeft iedereen nodig. Bepaal dus goed voor jezelf hoeveel van je tijd, je aan welke rol wil spenderen en blok die tijd in je agenda; daarmee zorg je goed voor jezelf en voor de anderen.
 3. Neem eens wat vaker door de dag een break. Dit lijkt misschien contra-productief of tijdverspilling maar je hersens hebben gewoon tijd nodig om op te laden. Maak tussen de middag even een ommetje, sta even op van achter die computer en haal een frisse neus . Of doe gewoon die kop koffie niet snel snel, maar ga even in een luie stoel zitten, en geniet van je bakkie en de rust. Ik ga wel vaker even de stad in voor n kop koffie, gewoon om even af te schakelen. Kost me een half uurtje maar levert zó veel op! |
 4. Plan per week minimaal een uur om je week door te nemen! Even stil staan en kijken wat er op het programma staat, wat belangrijk is, wat voorbereiding nodig heeft en wat eventueel kan schuiven, wat er nog geregeld moet worden voor de kinderen, of er nog ergens hulp nodig is van anderen (en dan bedoel ik van oppas tot strijkhulp). Zo voorkom je dat je in stress-situaties verzeild raakt, het geeft je overzicht en rust.
 5. Plan je tijd BRUTO. En daarmee bedoel ik dat je niet van de ene naar de andere afspraak moet hoppen en niet de ene klus aan de andere klus moet plakken. Nee, elke afspraak, elke klus heeft voorbereiding nodig als is het maar 1 minuut. Zorg dat er in jouw ‘agenda’ hiervoor ook tijd is. Vooral dingen waar je tegenop kijkt of die moeilijker zijn, vallen meestal mee als je ze voorbereid en er rustig aan kunt starten. Dat geldt voor je werk maar ook voor zaken thuis.
 6. De TO-DO lijst. Veel over geschreven en de meningen zijn verdeeld. Ik vind een TO-DO lijst heerlijk. Niet alleen omdat die er voor zorgt dat ik niets vergeet maar zeker ook om lekker naar te kijken en te concluderen wat ik al allemaal heb gedaan. Het is naast een TO-DO lijst ook een HEB-IK-LEKKER-AF-lijst! En dat geeft een goed gevoel aan het end van de dag.
 7. Beweeg. We weten het allemaal, bewegen heeft een positief effect op stress, spanning en emoties. Maar bewegen vraagt tijd en die is schaars. Ik ben zelf ook intrinsiek geen sporter, maar ik weet, voel en ervaar steeds wat het me oplevert als ik ben gaan hardlopen, dat ik er toch telkens weer de motivatie voor heb om de tijd ervoor vrij te maken. Ik heb ook wel eens geen zin om te sporten, zeker als het slecht weer is, of als me niet lekker voel, maar de gedachte aan het gevoel ná het sporten is wat me over de streep trekt!

Tijd, en de manier waarop we deze tijd gebruiken is de grootste sleutel tot voldoening, innerlijke rust en succes. Behandel de uren op je dag dus met groot respect en vergeet niet dat minder doen soms meer oplevert!

NB: In ons Simpel-Samen-Plannen Doeboek staan handige checklists om je gezinsleven een stuk efficiënter en dus METEEN TIJDWINST te boeken. Je kunt het boek helemaal GRATIS downloaden door hieronder even te klikken!