Hoe voorkom je chaos als het leven je even meer biedt dan je lief is?
Mijn leven bevindt zich momenteel in een tamelijk rustige periode, althans, vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. En als ik dan zo terugkijk dan vraag ik me wel eens af, hoe heb ik ‘m dat toch gefliktt zonder al te veel stress en strijd.
Hoe heb ik kunnen voorkomen dat het chaos werd?
Als je me dit een jaar of 10-15 geleden had laten doen was ik gegarandeerd onderuit gegaan, had ik regelmatig angstaanvallen gehad en tig momenten dat ik echt niet meer wist hoe ik verder moest. Het zou één grote chaos zijn geworden, maar nu kan ik zeggen dat ik deze periode eigenlijk als heel fijn heb ervaren.
Wat stond er dan allemaal op het programma zo’n jaar geleden?
- Mijn man was naast zijn fulltime job, zo’n 4 avonden per week niet huis.
- Ik was druk bezig aan ons boek Plannen met Pubers
- SKUR draaide op volle toeren en mijn creatieve kriebels hadden ruimte nodig
- Ik kampte zo’n 3 maanden met griep / griepverschijnselen
- Mijn zoon zat op de 2e van de middelbare en kreeg het een en ander voor de kiezen; hij had mij nodig.
- En het ijshockeyseizoen met uitwedstrijden van Amsterdam tot Groningen was in volle gang.
Een flinke boterham zullen we maar zeggen.
En ik weet zeker dat jullie ook wel eens van die periodes hebben dat alles bij elkaar komt: ziekte, extra werkdruk, familie-gedoe of een van de kids die om welke reden dan ook niet zo lekker in z’n vel zit en je nodig heeft. En dan hollen wij maar door en houden alle ballen in de lucht. Niet erg, maar wel zo fijn als je dit kunt doen zonder jezelf te vloeren. Want al zijn we de spil van het gezin en willen we al deze varkentjes het liefst zelf wassen zonder ook maar de indruk te wekken dat we er last van hebben, het vreet energie! En dat kan zelfs de sterkste vrouw te veel worden.
Wat heb ik gedaan toen ik meer dan me lief was op mijn bordje kreeg?
Mijn menuplanning
Daar is ie weer, en hij blijft ook wel mijn favoriete planner. Gezond eten en mijn gezin verzorgen is voor mij heel belangrijk. Als ik door welke reden dan ook dit niet kan doen naar behoren, dan frustreert me dat enorm; met alle gevolgen van dien. Als ik dit kan voorkomen door wekelijks een kwartiertje te investeren en mijn planner in te vullen en een boodschappenlijst te maken, dan is dat een last van mijn schouder.
Je kunt het zelfs voor 2 of meerdere weken doen als je eenmaal in de flow zit. Geloof met het bespaart je veel tijd en energie! Als je het nog niet geprobeerd hebt, om je maaltijden voor een week of langer te plannen kijk dan eens naar onderstaande blogs:
- Menuplanner /menuplanner/
- Week menuplanner /week-menu-planner/
Onze weekplanning
Onze weekplanning bestaat uit grofweg 2 dingen: de routines en de uitzonderingen. Routines zijn heerlijk, ze geven me de mogelijkheid om dingen op de auto-piloot te doen als het drukker wordt. Je hoeft even niet na te denken en toch gebeurt er vanalles!
Als ik het drukker krijg dan kan de berg werk die ik moet verzetten, me echt verlammen en dan weet ik soms niet waar ik moet beginnen. Mijn routines en mijn planning geven me dan houvast. En als ik echt ’n break nodig heb, dan skip ik iets en ga lekker een kop koffie drinken met ’n vriendin of een rondje lopen om wat stoom af te blazen. Maar ik weet dat als ik me min of meer aan mijn routines vasthou, het huishouden redelijk loopt.
Ik heb mijn huishoudelijke taken vast ingepland op bepaalde momenten van de dag; nl. als iedereen uit huis is en ik nog niet aan het werk ben, zo tussen 8.00-9.00 uur en ’s middags als de rest van ons gezin nog niet thuis is, dus tussen 15.00-17.00 uur. Ik ben daar eerlijk in: huishouden is niet mijn hobby en ik ga liever bloggen dan dat ik poets, maar ik kom er niet onderuit. Mijn hulp komt elke woensdagochtend een paar uurtjes maar de was en de strijk etcetc moet toch echt ook gebeuren.
Niet lullen maar poetsen!
Enfin, niet lullen maar poetsen dus, want ik vind het ook vreselijk als mijn huis een rommeltje is en er geen schone onderbroeken meer op de stapel liggen. Ik heb dus echt geen poets-tic maar ik hou wel van een opgeruimd huis.
Ergo, stick to the plan! Want als ik me aan mijn planning hou, stapelt de was zich niet op, wordt de keuken geen slagveld en lopen de zaken op rolletjes. Saai, maar het werkt wel zo.
Dit is in de basis mijn weekschema. Ik heb natuurlijk niet alles genoteerd en in een planning vervat, maar dit is wel zo’n beetje de basis waarop ons gezin draait. Ik doe dit uiteraard niet alleen hoor, want om alles in en rondom het huis voor elkaar te krijgen werken we samen en draagt ieder z’n steentje bij! Het is soms best handig om een dergelijk weekschema voor jezelf te maken; het geeft je inzicht in waar je je tijd aan besteedt en helpt je om nieuwe keuzes te maken.
Zonder deze planner hadden we het écht niet gered!
Mijn super-check-lists
Als ik het drukker krijg, dan wordt het ook rommeliger in mijn hoofd. Dan zal ik vaker iets vergeten en dat veroorzaakt dan weer onrust. Om te voorkomen dat ik in deze neerwaartse spiraal terecht kom, ga ik snel weer gebruikmaken van een aantal superhandige checklists!
- Boodschappenlijstje; alleen nog maar aanvinken wat je nodig hebt.
- To-do-list: om al die gedachtenkronkels een plek te geven en zo 1 lijstje te hebben waar je alles noteert waar je aan moet denken (en je lekker kunt afstrepen als ze DONE zijn).
- De avond-checklist: waarmee je ’s avonds de dag van morgen voorbereid en je ’s ochtends op de automatische piloot kunt functioneren.
- Keuken must-haves: snel even checken of je basis voorraad op orde is voordat je naar de winkel gaat.
Een voor een ontzettende waardevolle lijstjes, die me een hoop denkwerk & tijd besparen in tijden dat er meer moet in dezelfde tijd! Ben je dol op handige lijstjes? Check dan even onze SHOP, daar vind je onze ebooks Plannen met Kids, en de SKUR BRUGKLAS EDITIE, beide met praktische lijstjes en planners!!
Onze mood-barometer
We zijn allemaal drukke bijtjes. We houden ervan om vanalles te doen, te ontdekken, te sporten etc. Je zou kunnen zeggen dat we best veel tijd alleen doorbrengen. En als je zo’n ‘einzelgänger’ bent, dan is het natuurlijk oppassen geblazen. Want voordat je het weet is je tijd volgepland met dingen die je alleen doet. Niet omdat je niet dol bent op je gezin, maar omdat je gewoon een doener bent.
Gelukkig hebben wij alle drie ons voelertje hiervoor. Die behoedt ons voor uit elkaar groeien en zorgt ervoor dat we regelmatig tijd maken om dingen écht samen te doen. Die zondagochtend samen hardlopen b.v. dat is heerlijk. We sporten wat, komen ontspannen aan op onze pleisterplek, drinken wat samen en kletsen over vanalles en nog wat.
En omdat we gevoelige types zijn, voelen we ook haarfijn van elkaar aan wat er bij de ander speelt. Of er aandacht of een gesprek nodig is, of iemand ergens mee zit of dat we gewoon wat tijd met elkaar moeten doorbrengen. Dan gaat de planning aan de kant, want nood breekt wetten. En het geluk van mijn gezin gaat me bovenalles, dus daar maak ik altijd tijd voor!
Ik noem het maar mijn mood-barometer. Blij dat die er is!
Met deze 4 belangrijke tools sla ik me door drukke periodes. Ik ben benieuwd hoe jij dat doet? Vertel je het ons hieronder in een reactie?!