Algemeen Huiswerk plannen Plannen

Waarom schreven wij dit planboek voor pubers?

Waarom een planboek voor pubers? Want pubers en plannen dat is toch een onmogelijke combi, right?! Tja, als je me nu zo op de vrouw af vraagt, waarom hebben jullie dit boek gemaakt, dan is mijn eerste reactie natuurlijk omdat we dol zijn op het delen van onze kennis en het alle moeders een stuk gemakkelijker willen maken. Maar als ik dieper nadenk dan komen er twee dingen naar boven.

Huiswerk maken is geen lolletje

Als eerste noem ik dan mijn lerares engels die, als ze ons huiswerk opgaf, standaard erbij vermeldde: “homework is fun boys and girls” en dan met zo’n big smile op haar gezicht. Ik had haar wel kunnen wurgen, sterker nog, ik voel het nu nog zo. Hoe komt zo’n mens erbij om zo iets te zeggen. Homework is geen fun! En zeker niet voor pubers. Tjonge jonge jonge…… maar goed, dit gezegd hebbende kom ik bij mijn statement: de meeste kinderen vinden huiswerk geen lolletje! Het is een noodzakelijk kwaad.

Ze zullen het dus never nooit gaan omarmen en zeggen, oh yes, nog twee uurtjes huiswerk maken; LOL! Nee, het enige dat je als kind denkt als je huiswerk opkrijgt is, shit, daar gaat mijn afspraak met mijn vriendinnen, of dat uurtje gamen. Nou, krijg die kids dan maar eens aan het huiswerk……

Pubers en plannen – een ongelukkige combinatie

En dat is toch wel een van de belangrijkste redenen waarom we dit doeboek maakten. De weerstand tegen huiswerk maakt gewoonweg deel uit van het opgroeien van je kind. Hoe jij er mee omgaat, maakt deel uit van de opvoeding. Voor je het weet wordt huiswerk maken namelijk standaard het moment voor strijd, ruzie en spanningen en dat hoeft niet. Nee, dat wil je ook niet! Maar hoe zorg je er dan voor dat het wat gemakkelijker gaat lopen? Dat is door te plannen, afspraken te maken en los te laten maar ook door het oefenen, overhoren e.d. makkelijker/leuker te maken.

Het hoge woord kwam eruit: Hij haatte leren

Er is nog een andere belangrijke reden waarom we dit boek schreven. Ik neem je even mee terug in mijn tijd. Mijn zoon (toen 7) zat in groepje 4. Dat is het jaar dat er voor het eerst zo’n beetje gestart wordt met schrijven, rekenen e.d. En ik merkte dat hij vanaf een paar weken na de start van het schooljaar niet lekker in zijn vel zat. Op een dag fietsten we terug van school door het park en hij viel met zijn fietsje. Huilen natuurlijk, maar hij huilde zó lang, dat ik dacht dit kan niet meer van die val zijn, hier speelt iets heel anders. Ik nam hem op het parkbankje op mijn schoot en vroeg wat er toch was, en toen kwam snikkend het hoge woord eruit. Die school en dat leren en dat opletten, hij kon dat allemaal niet. Hij haatte leren,…

Ajajaj, dat hakte erin!

Wij zijn met school gaan praten etcetc en hebben uiteindelijk onze weg hierin gevonden door hem naar een ander onderwijstype te brengen waar leren en doen meer werd afgewisseld en dat bracht voor hem soelaas. Hij ontspande volledig in deze nieuwe omgeving en was er op zijn plek. Maar wat me nog het meeste opviel was dat HIJ ER WEER ZIN IN HAD! Zin in het leven, zin om te ontdekken wat er allemaal speelde in de natuur, in zijn land, in de wereld! En dat vond ik de grootste winst! Zijn levenszin werd geprikkeld, hij was weer nieuwsgierig en open!

WILLEN, MOETEN, KUNNEN

Kinderen moeten lang naar school en als het voortdurend blijft voelen als MOETEN dan is dat een lange weg. Natuurlijk gaan ze liever lekker spelen of met vrienden eropuit, dat zal altijd zo blijven, maar het is daarnaast heel belangrijk dat de levensvreugde en de nieuwsgierigheid wakker blijft! Er komen vast vakken langs waar ze niks mee hebben en waarvoor toch geleerd moet worden. Maar als daarnaast genoeg dingen aangeboden worden, die ze wel de moeite waard vinden dan trekt dit het geheel weer in balans.

En daarom hebben wij juist het boek gemaakt! Het is zo belangrijk dat ze d’r zin in blijven houden en nieuwsgierig blijven in plaats dat ze leren als iets negatiefs gaan zien!

Op een fijne manier huiswerk maken en je huiswerk plannen zorgt er gewoon voor dat het niet voortdurend een strijd is; rust in huis maar ook in het hoofd van het kind! De resultaten die worden geboekt zorgen tevens voor een stimulans, een stuk zelfvertrouwen en de weerstand tegen het huiswerk maken wordt minder.

En dat gunnen we jou en je kind(eren) óók; kinderen met levensvreugde, kinderen met een drive, kinderen die ergens in hun achterhoofd aanvoelen: “hé dit wil ik later worden, of dat is iets voor mij. Ik moet er wel iets voor doen  maar later, dan word ik wie ik ben!” Het boek Plannen met Pubers helpt ze een handje op weg! (en jou ook…)

planboek voor pubers

Marina van der Wal (opvoedkundige en puberexpert) over ons boek

“Een nieuw schooljaar en ook het huiswerk gaat weer van start. Heb je er al zin in of zie jij er eigenlijk stiekem wel een beetje tegenop. Of misschien wel heel erg zelfs?! Zo’n 80% van de ouders vertelt dat huiswerk maken een redelijk drama is in huis. Bij het overgrote gedeelte blijft dat ook zo het hele jaar.”

Zo startte puberexpert Marina van der Wal haar mini-cursus “met een vliegende start het nieuwe schooljaar in”. Een toffe cursus die zij ontwikkelde voor puberouders en die op 11 september jl. van start ging.

En zeg es, herken je dit? Is huiswerk maken in jullie huis een drama. Lees dan vooral even verder.

Plannen met Pubers

Want Marina van der Wal (puber-expert, bekend van TV) noemt ons boek “Plannen met Pubers” hét handboek dat elke ouder en kind in huis zou moeten hebben. En ook de scheurblok is in haar ogen een absolute aanrader! En daar zijn wij en duizenden andere puberouders maar zeker ook professionals het roerend mee eens!

Marina is een groot voorstander van plannen over meerdere weken, zodat je gewoon vooruit weet wat er speelt aan proefwerken, SO’s, en werkstukken. Zodat je niet onverwacht voor verrassingen komt te staan. Ze vindt het een soort van basishandboek dat iedere ouder en ieder kind in huis moet hebben.

Huiswerkplanner-scheurblok

Over onze huiswerplanner-scheurblok zegt Marina dat ze het een absolute aanrader. Zij is een groot voorstander van plannen over meerdere weken, zodat je gewoon vooruit weet wat er speelt aan proefwerken, SO’s, en werkstukken. Zodat je niet onverwacht voor verrassingen komt te staan.

En last but not least, zowel ons boek als onze huiswerkplanner vindt ze erg fris vormgegeven, niet tuttig, dus voor jongens en meisjes geschikt!