MAMA

Waarom heb ik toch altijd zo’n haast?

Ik ben georganiseerd, Ik maak keuzes en plan mijn dag altijd zorgvuldig – waarom heb ik dan toch vaak het gevoel dat ik me aan het haasten ben.Ik haast me als ik mijn zoon moet oppikken, ik haast me om op tijd op mijn werk te komen en ook op ’n koffieafspraak kom ik altijd aangehold.

Dit fenomeen speelde al een poos door mijn gedachten en iedere keer zei een stemmetje tegen me dat ik eens moest onderzoeken waarom ik toch altijd haast had en toch steeds het gevoel had dat alles maar op ’t nippertje lukte.

Afgelopen week ontdekte ik eindelijk waar die haast toch vandaan kwam. Het lag niet aan een gebrek of tijd of andere schizzle, nee! een kleine analyse leerde me dat er een aantal dingen zijn die ik fout aanpak en ook hoe ik deze valkuilen moet aanpakken!

Mijn 4 valkuilen en meteen de oplossingen die ik ga implementeren:

1. Nog eventjes één dingetje doen……

Mijn valkuil:
Zoals ik al zei, plan ik eigenlijk mijn activiteiten prima, met voldoende tijd om voor te bereiden dus mijn tas is gepakt en ik ben ruim van tevoren klaar voor vertrek. Ja zelfs zo ruim, dat ik pas over een half uur hoef te vertrekken. Nou in die tijd kan ik mooi nog even iets doen; het eten voor vanavond voorbereiden, vlug nog even naar de was kijken of mijn mail nog snel checken. Heerlijk, wat ’n efficiency. Nu is het zo dat een klusje dat ik start, ook af wil hebben dus ik check bij de laatste klus mijn klok (nog 5 minuutjes) en geef nog even gas zodat ik alles af heb voor vertrek. Oeh, dat duurde toch langer dan gedacht….. tas, jas en dan SJEEZE!

Mijn oplossing:
Ok, als ik dus op tijd klaar ben en ik heb tijd over, dan kies ik één klus die haalbaar is binnen de tijd en rond die naar behoren af. Als ik minder dan 10 minuutjes over heb, neem ik ’n kop koffie of vertrek eerder maar start geen nieuwe taak die ik dan toch niet af krijg of die zorgt dat ik te laat kom.

 2. Worst case – best case scenario

Mijn valkuil:
Oke, je hoeft geen doemdenker te zijn maar positivo tegen beter weten in brengt ook problemen. Ik ben bijvoorbeeld echt een druif als ik de weg moet zoeken. Vorige week nog moest ik naar Gulpen, ik type dan Gronsveld in (begint ook met een G) en verspil dus 10 minuten met deze domme actie. Ik heb nu eenmaal niks met topografie en ook die namen zeggen me niets dus ik verrijd me vaak en vraag regelmatig de weg. Toch denk ik altijd dat ik in vogelvlucht van A naar B geraak zonder omleiding en zonder de weg te zoeken. Ik bereken dan ook vaak te weinig reistijd met alle gevolgen van dien.

Oplossing:
De minimale reistijd als werkelijkheid nemen, levert zó vaak tijdsdruk op. Ik ga vanaf nu standaard 5 minuten toevoegen aan bekende routes zoals naar de dansles en een reëele reistijd (met soms wel 10 tot 15 minuten extra afhankelijk van de afstand) berekenen als ik afspraken extern heb.

3. Ben ik zo mee klaar, dat duurt maar 1 minuut!

Mijn valkuil:
Ik ben er een kei in; ik onderschat ongeveer alle dingen die ik doe – qua tijd dan. De was ophangen: minuutje. Mail checken: hooguit 5 minuten. Nog even die facebook post maken, dat is zo gepiept. Maar niets is minder waar. Want wat gebeurt er als je de was gaat ophangen, dan kan dat nieuwe machientje ook nog wel even worden aangezet en die broek die boven ligt, kan daar dan nog mooi bij. En bij het checken van de mail valt me in dat ik nog me nog moet aanmelden voor het afdelingsuitje dus die doen we ook nog vlug even. En eerlijk is eerlijk, zo’n facebook post, daar hoort toch ook een leuke foto bij, even zoeken en voordat je het weet ben je 3x zo veel tijd kwijt aan die dingen die je “EFFE” wilde doen.

Oplossing:
Vanaf nu vermenigvuldig ik al mijn “EFFE” klusjes met 3. Alles waar namelijk effe voor staat, duurt eigenlijk een kwartier en daar hou ik dan ook rekening mee. Dat betekent ook dat ik keuzes moet maken; ik kan dus geen 3 dingen doen, maar slechts ééntje! Realistische tijdsplanning, prioriteiten stellen en kiezen luidt het devies maar als ik die klus dan klaar en ook nog rustig naar mijn volgende afspraak kan ben ik heel tevreden!

4. Ik laat me zó snel afleiden!

Mijn valkuil:
Ik moet vanmiddag naar een verjaardag van een vriendin. Ik heb een leuk cadeau gekocht, ik moet het alleen nog even inpakken voor ik vertrek. Op weg naar de kelder waar het cadeaupapier en de strikjes liggen, struikel ik over een doos oud papier. Oh ja, het oud papier, weet je wat, ik bundel het alvast want overmorgen wordt het opgehaald. Hé wat zie ik daar liggen, is dat niet die cakevorm die ik laatst kwijt was. Nou die ga ik even op de goede plek opbergen en voordat ik het weet ben ik dus verstrikt in allerlei kelder-klussen die ik helemaal niet van plan was en zijn we zo een kwartier verder……

Oplossing:
Wederom realistische tijdsplanning; ik accepteer voor een deel dat ik snel ben afgeleid en dat een cadeautje me dus 15 minuten kost en geen 5, maar tegelijkertijd blijf ik ook alert en probeer mezelf terug te fluiten als ik weer een vlinder zie langskomen en ‘m achterna wil…

Mijn belangrijkste ontdekking

De belangrijkste ontdekking die ik heb gedaan toen ik naar mijn haast-gedrag keek, is dat ik ontdekte dat ik het dus eigenlijk zélf in de hand heb! Hoe vaak heb ik mezelf niet in de nesten gewerkt en onder druk gezet door bovengenoemde valkuilen.

Weet je, niet alles wat je wil en moet is even dringend en noodzakelijk. Ik bedoel die cakevorm vind ik echt wel weer als ik ‘m écht nodig heb. En als het voor mij zo belangrijk is dat al mijn bakspullen bij elkaar te vinden zijn, dan moet ik er misschien een keer werk van maken en een aparte opruimsessies aan wijden maar tot die tijd: NOT IMPORTANT!

Soms lukt het me om deze valkuilen te vermijden en soms heb ik het er lastig mee, maar het belangrijkste is dat ik nu weet wat het is en dat ik het dus kan voorkómen! Wat ’n opluchting is dat; het maakt dat ik veel relaxter door het leven kan gaan én geduldiger met de kids kan omgaan. Nice

En jij? Bouw jij tijdsdruk op zodat je uiteindelijk moet haasten en hollen?

PS: Met het GRATIS Simpel Samen Plannen Doeboek:

  • Leer je onze tijdbesparende routines
  • Gebruik je de 7 super CHECKLISTS
  • Creëer je meer tijd voor lol met je kids & je partner
  • en beleef je veel meer ME-time & minder stress!