Algemeen Huiswerk maken

Kleur; wat heeft dat nou met huiswerk te maken?

Onlangs zaten wij in een training en een van de deelnemers was de Belgische kleurexpert en socioloog: Ilse van Eetvelde van Kleureneffect. Tijdens de lunchpauze kwamen we in gesprek en er ontstond meteen al het idee om haar eens te interviewen. We zijn er nl zeker van, dat kleur veel invloed heeft op het welzijn van de mens, dus ook de puber. Lijkt ons leuk om met haar daar eens over van gedachten te wisselen, dus dat gaat er zeker van komen.

Dit gesprek met Ilse zette ons ook aan het denken: wij maken bij het plannen en organiseren eigenlijk best vaak gebruik van kleur. Want kleur geeft je vaak in één oogopslag, overzicht. En dat kan elke tiener goed gebruiken!

Tijd om die kleur-tips eens op een rijtje te zetten:

Kleuren/markers/visualiseer

Het lijkt soms zo simpel. En in dit geval is het dat ook nog: sorteren op kleur. Want wat doe jij als je een berg was hebt waar je  niet overheen kunt kijken? Ja, precies, je maakt er kleine bergjes was van. Je sorteert de was op kleur. Je maakt groepjes van de kleding die bij elkaar hoort en op dezelfde manier gewassen moet worden. Zo krijg je een beeld van welk type was je moet doen en je hakt het werk in stukjes. Helder toch?

Bij het maken van een huiswerkplanning, helpt het ook ontzettend als je b.v. toetsen, leerwerk, maakwerk maar ook sporten, de klusjes in huis of de ontspanning een eigen kleur geeft. Je kind ziet zo in 1 oogopslag wat er op het programma staat die dag. Maar ook, dat er b.v. veel toetsen zijn, of dat het allemaal wel meevalt, of dat er in verhouding wel heel veel vrije tijd is. Je weet maar nooit welke inzichten er ontstaan, maar dat het helderheid geeft, da’s zeker!

Als je met markers werkt, dan is ons advies: neem goedkope markers. De duurdere soorten geven heel veel inkt af en dat drukt vaak weer door op de volgende bladzijde of op het bureaublad!

En ja, voor de ideale huiswerkplanner ben je bij ons aan het goeie adres ?, je scoort ‘m in onze SHOP

Boeken in dezelfde kleur als het schrift 

Als het nieuwe schooljaar aanbreekt gaan we los! Wees maar eerlijk die puber gaat los bij de back-to-school afdelingen maar jij ook! Het is ook zo heerlijk al die nieuwe spulletjes, schriftjes en pennen. Ik ken geen enkele vrouw die niet dol is op nieuwe schritjes of een verse notitieblok. Mmmm, zalig. En ja, die spullen hebben we/ze ook echt nodig. Wie goed voorbereid het schooljaar in wil, zorgt dat er aan alle basisbehoeftes op het gebied van kantoorbenodigdheden is voldaan. Er komen genoeg onverwachte zaken op je pad, dus waar je op orde kunt hebben, heb je ook op orde ?.

Nu is het tegenwoordig zo dat lesstof vaak digitaal wordt aangereikt, maar vooralsnog zijn er ook nog fysieke ‘echte’ boeken. En die moeten beschermd tegen de dagelijkse sleurtocht tussen school en thuis, door middel van een kaft. Een secuur en soms zelfs tijdrovend klusje dat geklaard moet worden.

Nu zal menig puber kiezen voor een hip en trendy kaftpapiertje, maar wij geven je het volgende mee ter overweging.

  1. Neem simpel gekleurd papier
  2. Laat ze dat evt. pimpen met een etiket of andere stickers en
  3. Hou het simpel door 1 vak, 1 kleur in te voeren voor zowel kaft als schrift.

Dat is echt een gouden tip! Wiskunde is grijs, Engels is blauw. Laat je kind zelf de associatie van het vak met de kleur bedenken, dan beklijft het makkelijk. Ik vond en vind wiskunde vreselijk saai, dat associeer ik met grijs. Maar jouw kind heeft ook vast wel een paar kleurtjes die bij een bepaald vak horen (groen voor bio?)

Als de tas dan moet worden ingepakt a.d.h.v. het lesrooster, dan zijn alle spulletjes snel bijelkaar gezocht en zie je meteen als er iets mist; je  moet immers b.v. van Nederlands altijd 3 stuks hebben (leerboek, werkboek, schrift) dus 3x rood in de tas. En van een ander vak weer 2 stuks, dus je weet dat je 2x die kleur in je hand moet hebben / in je tas moet zitten. Ook dat is dan weer snel gecontroleerd.

Verdeel het huiswerk in kleuren en mixen maar!

Je kunt het werk ook nog eens verdelen in 3 kleuren:

  1. rood: opperste concentratie vereist;
  2. oranje: kan je kind zelf maar met jouw hulp; bewegen blijft mogelijk en
  3. groen: kan je kind alleen; wiebel er maar op los, maar af binnen de (reële) afgesproken tijd.

Dus werk rood, oranje, groene taken met elkaar af, maar wissel ook vakken af. Dat houdt het langer interessant. Voor de fervente wiebelaars onder de pubers is werk afwisselen een must, de spanningsboog is klein dus beter 5x 10 minuten een zgn ‘focus-klusje’ afgewisseld met wat doe en maakwerk, dan lang achterelkaar doorgaan.

Mensen doen wat een interieur hen toefluistert.

Toen Ilse dat zei, wist ik het helemaal zeker, we moesten haar interviewen. Want wat kan een kleur van een studeerkamer of huiswerkplek doen voor je kind? Zijn er do’s en don’ts en wat zegt de voorliefde voor een kleur over je kind? We vragen haar het hemd van het lijf, maar tot die tijd kun je voor meer info over kleur en effect terecht op Ilse website www.kleureneffect.com

Fotocredits @stijlt dank voor deze mooie foto van jouw werkplek !