Mooie uitdrukking en vaak gebruikt ook door puberouders! Soms zijn broertjes en zusjes als water en vuur maar we horen ook vaak dat ouders en kinderen in de puberteit als water en vuur zijn. En da’s heel begrijpelijk voor zowel het kind als de ouder, want waar ergeren wij ons niet allemaal aan:
- dat gehang op de bank
- veel en vaak zeuren
- humeurig
- waar we eerst nog alles deelden, krijgen ze steeds meer hun eigen wereldje
- school, huiswerk, taken, het boeit ze allemaal geen moer
- ongeïnteresseerd gedrag
- ze lijken niet te luisteren en horen je niet (althans zo lijkt het)
- ze zetten zich af tegen alles waarvan jij denkt dat goed is
- ze nemen niks meer van je aan
- en doen vaak zonder te denken
En na een ergernisje of 10 en na het zoveelste brutale antwoord, sta je voordat je het weet en zonder dat je het eigenlijk wil met opgeheven vinger te briesen en te schreeuwen; water en vuur! Jij vind het diep in je hart vreselijk en die arme kindertjes kunnen er ook niets aan doen. Hun hormonen zijn op tilt, hun lichaam maakt een hele ontwikkeling door en sociaal & emotioneel zijn ze ook hun weg aan het zoeken.
Fysieke ontwikkeling
Zowel fysiek als ook hormonaal gebeurt er een heleboel. Ze groeien flink, krijgen haargroei op verschillende plekken, bij jongens komt de baard in de keel, bij meisjes start de menstruatie. Verliefdheid en interesse voor jongens/meisjes gaat een rol spelen. De verschillende hersengebieden groeien niet in hetzelfde tempo en daarom hebben pubers moeite met bepaalde vaardigheden zoals plannen, vooruitkijken, ordenen en anticiperen. Bovendien zijn geen twee jongeren gelijk, de een is er met alles juist vroeg bij terwijl de ander een laatbloeier is. Alle combinaties zijn mogelijk en dat is heel mooi. Alleen al die gedachte kan enorm geruststellend zijn. Vergelijk je kind dan ook niet met anderen want je zult altijd verschillen zien en dat mag ook. Realiseer je dat jouw kind het in zijn eigen tempo doet op momenten dat hij/zij er klaar voor is.
Sociaal
Pfff, lastig hè, want eigenlijk vinden we dat WIJ weten wat het beste voor hen is, en niet iemand anders! Denk van tijd tot tijd eens terug aan de periode dat je zelf jong was, toen had je ook lak aan wat je ouders te melden hadden, vond alles wat zij deden en wat zij zeiden per definitie STOM! Awel, da’s voor die jantjes van ons, precies hetzelfde!
Tieners gaan zich losmaken van het ouderlijke gezag en wij als ouder moeten leren loslaten. Dat is voor het kind een zoektocht maar zeker ook voor de ouders; wij als ouders raken immers meer en meer op de achtergrond en je kinderen gaan nu ook dingen delen en meemaken met anderen.
Emotioneel
Tieners handelen nu impulsief (hier en nu) en kunnen nog niet goed nadenken over hun keuzes en ook de eventuele gevolgen niet goed inschatten.Vreugde en verdriet volgen elkaar razendsnel op. Ze zijn emotioneel gevoelig en beleven alles zeer intens en hebben de neiging om te overdrijven. Ze worden zwijgzamer en minder mededeelzaam naar de ouders, maar met leeftijdgenoten wordt er veel gecommuniceerd; denk maar aan dat whatsappen, snapchatten en alle posts op Facebook; om gek van te worden :)! Jongeren zoeken hun heil bij hun vrienden als het gaat over problemen, twijfels en zorgen, en niet meer bij jou!
Als je dit allemaal leest en als je weet hoe ellendig jij je voelt als je ongesteld bent (hormonen), dan kun je je ook een beetje voorstellen hoe het voor die kids aanvoelt. Ze zitten in een roller-coaster van emoties en veranderingen waar ze zelf ook helemaal geen raad mee weten.
Wat leren de natuurelementen ons?
Maar als we nu eens terug gaan naar dat beeld van water en vuur. Wat kunnen deze natuurelementen ons leren? Als je kind zo apathisch doet, lui is, hangt en nergens toe komt, dan heeft zijn waterkwaliteit de overhand, als wij daar dan met ons vuur tegenover gaan staan dan komt dat hard aan! er is geen verbinding mogelijk, je staat tegenover elkaar. Als je zijn waterstroom indamt door een daad te stellen of een regel, zonder emotie/oordeel (lees: zonder vuur) dan krijgt je puber een dijkje aangereikt waar hij zacht tegen aanklotst en het water binnen de perken blijft. Jouw vuur krijgt ook geen kans om zwaar te ontvlammen want je draait de brandstofkraan laag (= je haalt de emotie eruit). Voor beiden wordt deze ergernis een zachte botsing in plaats van een flinke confrontatie en daar doen we het voor als pubermoeder!
Weet je, je komt in de pubertijd absoluut vaker tegenover elkaar te staan, maar je maakt het jezelf zo veel makkelijker als je er met wat humor naar kijkt en op tijd de grenzen aangeeft. Neem het de kids niet kwalijk en wees een beetje mild voor hen en voor jezelf!
We zouden graag van je horen, hoe het jou lukt om de puber-periode luchtig te houden. Laat hieronder een berichtje achter!
Wil je meer informatie over het puberbrein of met je puber aan de slag met de huiswerplanning, kijk dan eens in ons boek Plannen met Pubers