MAMA

Menuplanner – bespaar tijd en geld door vooruit te plannen

Dat onze menuplanner mooi is kunnen jullie op de foto zien, maar we willen je ook graag uitleggen hoe handig het is om de avondmaaltijden voor een week vooruit te plannen!

In mijn strijd om tijdwinst te boeken in ons gezin, was het plannen van het weekmenu wel een van de belangrijkste winstpakkers. Met het plannen van het weekmenu bedoel ik : kijken op welk tijdstip we (samen) kunnen eten, en hebben we dan tijd voor een uitgebreide maaltijd of moet het juist een ‘snel-klaar-maal’zijn, maar ook: eten we een beetje uitgebalanceerd en welke boodschappen moet ik hiervoor in huis halen.

Ik doe dit plannen nu al meer dan 10 jaar, en het lukt me gemakkelijk om in een kwartier de week menu planner klaar te hebben en de bijbehorende boodschappenlijst.

Menuplanner – plan van aanpak!

1 . Neem jullie weekplanner of kalender erbij

En kijk op welke dagen er veel/weinig tijd is om te eten en te koken. Ik maakte zelf wel eens een schema dat er zo uitzag:

Zaterdag Op tijd weg ivm sportwedstrijd Broodjes & vis van de markt
Zondag Vrij Lekkere pasta met kip
Maandag Eten om 16.30 uur Stamppot + gehakt
Dinsdag J+S Sporten Nasi / komkommer
Woensdag J+S om 17.45 weg. Eten om 17.00 uur Opgebakken aard/vega-burger/boontjes
Donderdag Vrij; eten om 18.00 uur Puree, spinazie, rode bietjes, vissticks
Vrijdag Vrij; eten om 18.00 uur Samen koken a la Jamie (recept blz. 113)

 

2. Menuplanner

Nu vul ik het in op de ‘SKUR-wat eten we vandaag planner’! Op die manier kom ik niet in de knoei met de tijd. Iedereen weet hoe laat we eten en wat er op het menu staat. Alle boodschappen kan ik op vrijdag en zaterdag in huis halen en zo is er voor de hele week alles op voorraad.

 

3 . Laat de kinderen en je partner meedenken over het schema

Als ik op donderdag of zo, mijn menuplanner invul, dan vraag ik meestal aan mijn man en kinderen: wat willen jullie eten, waar heb je nu nog eens echt zin in. Natuurlijk neigen kinderen vaak naar dingen als patat of pizza,  maar ook dat moet 1x per week kunnen. Daarnaast vinden ze het leuk om eens iets nieuws uit te proberen, dus we nemen regelmatig de Allerhande of een kookboek erbij en dan laat ik ze iets uitkiezen dat ik dan maak op een dag dat ik daar echt tijd voor heb, of we koken samen. Dat is ook gezellig; mits daar de tijd voor is natuurlijk!

Wat ik ook een voordeel vind van zo’n weekplanner is, dat je kunt variëren in pasta, rijst, aardappel maar ook vlees, vis, vegetarisch en tevens een beetje de calorieën in de gaten kunt houden. Daarnaast ga je ook nog zuiniger om met je geld want er wordt veel minder weggegooid; alles werd immers gericht ingekocht!

 

4. Boodschappenlijstjes maken

SHOWUP3Vanuit de menuplanner maak ik  mijn boodschappenlijstje. Ik vul dan in wat ik bij de supermarkt moet halen, als ik tijd heb om apart naar de bakker, slager, groenteboer en de markt te gaan, dan noteer ik dat ook apart. Maar als dat niet uitkomt, dan haal ik alles in 1 keer bij de super. Het kan dan ook voorkomen dat ik toch een gepland gerecht aanpas omdat ik geen tijd heb om naar de markt te gaan voor vis b.v. en dan switch ik naar iets anders.

 

 

5. Naar de winkel

Je kunt natuurlijk een mooi boodschappenlijstje hebben, maar daarbij hoort ook de tijd om naar de winkel te gaan. Plan dit moment dan ook zorgvuldig. Het plannen geeft me op die manier keuze-vrijheid; een soort bewustwording ook. Ik wil nl zelf heel graag het liefst biologische groente, brood en biologisch/scharrel vlees, daar moet ik voor naar drie verschillende winkels. Maar omdat ik me heb gerealiseerd dat ik het heel graag wil, maak ik daar ruimte vrij voor. Ik heb ervoor gekozen om op vrijdag na mijn werk naar de supermarkt te gaan, langs de scharrelslager en de groenteboer. Op zaterdagochtend gaat mijn zoon naar de bakker (lekker vers brood of broodjes bij het ontbijt) en daarna gaan we samen naar de markt.

 

Op deze manier hebben we met een minimale inspanning, een optimale planning bereikt! Je creëert ook betrokkenheid en overzicht voor de rest van de gezinsleden en dat werkt goed. Volgens mijn zoon moet ik zijn favoriete en snelle recept met jullie delen, dus bij deze:

Recept van de dag!

  • 1 pak penne (liefst een goed merk: De Cecco of Barilla)
  • 2 blikjes tonijn
  • 1 pakje slankroom
  • 1 potje rode pesto van Barilla
  • Gemengde salade naar wens

En nu….. water opzetten voor de pasta, in een pan de tonijn met slankroom en een paar eetlepels pesto mengen. Pasta gaar koken en bij het tonijnmengsel doen en klaar….. Salade erbij, smullen ! Je zit binnen 15 minuten aan tafel

PS: dit gerecht kunnen ook de kids maken dus grijp je kans!

PPS: de menuplanner en het boodschappenlijstje zijn natuurlijk verkrijgbaar in onze Shop