Algemeen Brugklas

Weetjes over de brugklas – deze 15 dingen veranderen er op de brugklas

Weetjes over de brugklas

Wanneer je kind naar de brugklas gaat dan verandert er heel veel. Dat die stap van de basisschool naar de brugklas best een grote is, mag je gerust zo zeggen. Want op de basisschool, liepen ze immers maar liefst 8 jaar rond, kenden ze het gebouw op hun duimpje, was geen leerkracht vreemd en hadden ze hun plek. Maar als ze naar de brugklas gaan, dan wordt alles anders. En niet zo’n beetje ook! En dat geldt voor je zoon of dochter, maar ook voor jou.

In dit blog delen we graag een aantal weetjes over de brugklas, zodat je weet welke 15 dingen er veranderen wanneer je kind naar de brugklas gaat. Gewoon, zodat je een beetje een idee hebt wat er op jullie afkomt.

Dit artikel met “Weetjes over de brugklas is geschreven op 7 april 2019 en in juli 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Deze 15 dingen veranderen er wanneer je kind naar de brugklas gaat

1. DE SCHOOL: waarschijnlijk zat de basisschool ‘om de hoek’ maar moet er voor de middelbare school toch een stukje gereisd worden. Dat kan zijn te voet, maar vaak genoeg moet er een stukje gefietst worden of zelfs met bus of trein gereisd worden. Even de route oefenen, of het ritje met bus of trein al een paar keer maken voordat de schoolstart is daarom wel aan te raden.

2. DOCENTEN: had je kind op de lagere school nog 1 juf of meester, nu is er voor elk vak een docent(e). Je kind krijgt daarnaast een mentor die ervoor moet zorgen dat alles goed gaat en vinger aan de pols houdt. Hij/zij houdt de schoolresultaten in de gaten en is de eerste contactpersoon voor jou als ouder.

3. VAKKEN: nieuwe vakken en meer vakken! denk bijvoorbeeld eens aan wiskunde of een vreemde taal als Duits of Frans. Hartstikke nieuw. Da’s hartstikke leuk, want meestal zijn tieners ook toe aan iets nieuws. Maar het kan ook veel zijn of je kind kan b.v. ervaren dat deze nieuwe vakken hem/haar niet liggen.

4. LOKALEN: nee, niet één vaste plek, maar voor elk vak een ander lokaal. Ze lopen zich die eerste weken suf te zoeken naar al die verschillende leslokalen. Het kan best wel voor wat verwarring zorgen. Komt allemaal goed maar het is wel wennen.

5. PAUZE: elke 2 uur is er pauze. Kleine pauzes na een blok van 2 uur, of een grote lunchpauze tussen de middag. En dan is op de middelbare meestal niet ‘buiten spelen’ maar ‘buiten chillen’. Gewoon wat op een bankje hangen, je telefoon checken, een hapje eten en wat kletsen.

Ook deze veranderingen hebben grote impact:

6. KANTINE: de meeste middelbare scholen hebben een kantine, waarin eten en drinken verkrijgbaar is. Dat zo’n broodje bal cooler is dan een gezonde sandwich van thuis dat mag duidelijk zijn. Het kan dus handig zijn om daar afspraken over te maken, of wat geld mee te geven voor het geval dat.

7. HUISWERK: op de basisschool krijgen ze ook al huiswerk en opdrachten en op sommige scholen ook al best veel. Maar de middelbare school is toch echt andere koek. De hoeveelheid neemt toe, maar ook de mate van zelfstandigheid die van ze gevraagd wordt, is groter en de diversiteit aan opdrachten neemt toe. Dat naast de vele en nieuwe vakken, maakt dat huiswerk echt een klus wordt waar ze hun weg in moeten zoeken. En jouw hulp nog nodig is! Lees hier meer tips over het begeleiden van huiswerk

8. ROOSTER: elk uur een andere docent, een ander vak, een ander lokaal. Die 3 dingen vind je terug in het lesrooster. Vaak is een lesrooster voor een trimester vastgelegd, maar er zijn ook dagelijks wijzigingen. Goed dus om elke dag even te checken of er nieuws is op lesrooster gebied.

9. DIGITAAL ADMINISTRATIE SYSTEEM: Veel scholen werken met digitale platforms zoals Somtoday of Magister. Een plek waar je kind (en jij) kunnen zien wat het rooster is, of er lesuitval is, wat de cijfers zijn, maar ook je kind huiswerk bij zich had, wel/niet aanwezig was bij de les. Het is goed om (samen) regelmatig Magister te checken. Op deze plek wordt ook vaak het huiswerk genoteerd door de docent.

10. BERGEN BOEKEN: je kent vast wel dat beeld van de brugpieper met de zware rugzak. Zo zwaar dat ie bijna van z’n fiets kukelt. Elk vak heeft eigen boeken, werkboeken, lesmateriaal. En natuurlijk hoeft je kind dat niet elke dag mee naar school te nemen, en sommige boeken zijn gewoon voor thuis gebruik bedoeld (b.v. een woordenboek), maar het zijn er veel. En je kind moet dus zelf dagelijks voor de juiste boeken zorg dragen.

Puber in the house!

11. AGENDA: misschien had je kind op de basisschool ook al een agenda, nu is ie onmisbaar! Elke dag geven docenten huiswerk op en dat moet genoteerd worden. Oh zeker, huiswerk komt ook steeds vaker via Magister, of via schoolmail maar om overzicht te houden moet je echt 1 plek hebben en dat is wat ons betreft de gewone papieren schoolagenda. Wist je trouwens dat de papieren schoolagenda nog steeds veruit het populairste back-to-school-item is?

12. KLUISJES: handig (je hoeft niet alles mee te slepen), cool (dat had je op de lagere school niet), maar wat stop je er in en wat haal je eruit. Zo’n extra plek om dingen achter te laten kan ook averechts werken. Vergeten gymspullen, boeken die eigenlijk mee naar huis hadden gemoeten vanwege huiswerk, of de broodtrommel die achterblijft. #tismaardatjehetweet

13. PLANNEN: op de lagere school lukte alles zo’n beetje wel. Spelen, school, hobby’s, klusjes en familie. Alles kwam vanzelf aan bod, en er was tijd genoeg. Maar op de middelbare school krijgt elk kind het drukker. Vaak langere dagen op school, geen woensdagmiddag meer vrij, meer huiswerk en schoolopdrachten, en dat terwijl ze het liefst gewoon chillen met vrienden en vriendinnen. Dat kan als ‘druk’ gaan voelen. Wist je dat 7 op de 10 brugklasser vastlopen op het feit dat ze niet goed kunnen plannen?! Plannen is een vaardigheid die ze echt moeten leren. Niet door ze te zeggen dat ze moeten plannen maar door ze te trainen in plannen. Lees hier meer over plannen met pubers

14. VRIENDEN: Die BFF van school blijft misschien, maar grote kans dat ie plaats moet maken voor nieuwe klasgenoten van je kind. Er komen in elk geval nieuwe vrienden bij én ze gaan een belangrijkere rol in het leven de puber spelen. Was jij eerst nog het grote voorbeeld, nu is de klasgenoot/leeftijdsgenoot het referentiekader. Ja mam, je wordt minder interessant hahaha

15. PUBERTEIT: misschien was je kind al aan het puberen, misschien nog niet, maar feit is dat tegen de tijd dat het kerstmis is, jouw kind een grote stap heeft gemaakt. Je ziet vaak dat de zachte, kinderlijke lijnen een beetje verdwenen zijn en dat ze zich al echt groot voelen. De puber-tijd is een heftige maar ook leuke tijd! Wij helpen je graag genieten.

Voorkom brugklas-stress en ga nu aan de slag met een goede voorbereiding!

Deze weetjes over de brugklas zorgen ervoor dat jullie weten wat je op je afkomt. Meer tips voor het middelbaar nodig? Check dan even dit BLOG met 25 handige tips voor de brugklas  Heb je het gevoel dat je zoon of dochter meer hulp en voorbereiding kan gebruiken zodat het vol vertrouwen van start kan in de brugklas? Ga dan aan de slag met de planproducten van SKUR, je vind ze in de SHOP.