Welke vragen stel je tijdens een Open Dag van een middelbare school?

SKUR school

7 vragen om te stellen op de Open Dag van een middelbare school

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een enorme en spannende stap. Zo’n Open Dag is dan ook een belangrijk moment voor jou en je kind om kennis te maken met de middelbare school, leraren en andere werknemers. Al die nieuwe indrukken kunnen overweldigend zijn. We hebben daarom een lijstje met vragen voor je opgesteld die je kunt stellen tijdens de Open Dag . Zo weet je zeker dat je niks vergeet en alle informatie krijgt die je nodig hebt!

 

Belangrijke vragen voor op de Open Dag middelbare school

  1. Zijn er brugklassen die een combinatie zijn van b.v. mavo/havo of havo/vwo. Jouw kind van 12/13 jaar kan in dat eerste jaar nog een stevige verandering laten zien. Als er na het eerste jaar pas een ‘definitief’ niveau wordt gekozen geeft dat voor je kind niet zo’n prestatie-druk. Hij/zij hoeft immers niet perse b.v. havo te halen.
  2. Hoe worden de leerlingen in dat eerste jaar begeleid? Is er een gewenningsperiode, zijn er veel mentor-uren waarin vaardigheden als plannen of leren, leren centraal staan. Dit maakt de overstap van basis naar middelbare school vaal net iets gemakkelijker.
  3. Zijn er toetsen/toetsweken, krijgen de leerlingen het eerste jaar al punten, hoe wordt er getoetst?
  4. Welke profielen biedt deze school aan en zijn er extra (eindexamen) vakken zoals Spaans, versterkt Engels etc.
  5. Hoe is het ouderconctact? Verloopt dat via de mentor, zijn er zgn 10-minuten gesprekken (en zo ja, hoe gaat dat dan (met kind erbij of niet)).
  6. Hoe wordt er omgegaan met speciale (onderwijs) behoeftes / passend onderwijs en wat is het aanbod op het gebied van b.v. dyslexie, sociale vaardigheden training, faalangstreductie trainingen, counseling? Maar denk ook aan b.v. vrijstelling als je kind aan (top-)sport doet.
  7. En last but not least, gewoon een gekke vraag aan elke medewerker die je spreekt: wat vindt JIJ/U het leukste, gekste, meest bijzondere aan deze school (of aan uw manier van lesgeven).

Ik denk dat wanneer je deze vragen beantwoord krijgt, dat je dan een heel goed beeld krijgt van de school en vooral wat je wel en niet kunt verwachten! Een middelbare school is echt iets anders dan de basisschool. Er wordt van de kinderen én van de ouders iets anders verwacht dan op de lagere school en het is goed om dat helder te hebben.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je helemaal goed beslagen ten ijs verschijnen, lees dan ook nog even ons blog met tips over de voorbereiding van het bezoek aan zo’n open Dag. En ga aan de slag met onze handige Planpakketten en huiswerkplanners in de SKUR shop.

 

Comments

comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *