Algemeen

Zakelijk bloggen: 9 dingen die je blog verknallen

Zakelijk bloggen biedt veel voordelen, maar er zitten ook zeker nadelen aan. Eerder gaven wij je een overzicht van 9 voordelen van zakelijk bloggen. Een goed, professioneel en sterk blog biedt uitsluitend voordelen. Helaas heeft niet ieder bedrijf een zo’n blog. Een klein iets kan een heel zakelijk blog verknallen. Als jij verantwoordelijk bent voor het zakelijk bloggen – en er is niemand anders bij betrokken – dan verknal jij de boel als het blog niet succesvol is. Het is natuurlijk wel heel makkelijk om te zeggen dat er dan maar één ding is dat de boel verknalt. Dat ‘ding’ ben jij. Gelukkig werkt het niet zo. Als je niet weet wat je verkeerd doet kun je het ook niet beter aanpakken.

Zakelijk bloggen op een succesvolle manier

Je kunt het zakelijk bloggen op meerdere manieren aanpakken. Er zijn enkele zaken die heel goed werken, maar er zijn ook zaken die je zakelijke blog echt om zeep helpen. Zonde, want zakelijk bloggen doe je niet voor niets. Je wilt meer naamsbekendheid, meer omzet, meer waardering.. Dit krijg je alleen als jij het zakelijk bloggen goed aanpakt. Hieronder vind je de 9 belangrijkste dingen die een blog verknallen, zodat jij precies weet welke zaken je anders aan moet pakken om wél succes te hebben met het zakelijk bloggen.

1. Te weinig zakelijk bloggen

Er zijn bedrijven die maar eens per maand, eens per kwartaal of zelfs eens per jaar bloggen. Dit is echt te weinig om er veel succes uit te kunnen halen. Om je eerste voordelen van het zakelijk bloggen te merken moet je er gemiddeld 100 online hebben staan. Om dit aantal op te bouwen moet je wel heel veel geduld hebben als je zo weinig blogt. Het is het beste om je minimaal eens per week bezig te houden met het zakelijk bloggen. Dan doe je er nog bijna twee jaar over om 100 blogs te publiceren, dus eens per week is nog altijd wat weinig.

2. Blogs van anderen kopiëren

Kopiëren is echt not done! Als je even geen inspiratie hebt om een zakelijk blog te schrijven is het al snel heel verleidelijk om dan maar iets te kopiëren van een ander. Dit blijft zelden onopgemerkt. Het kan kort duren of lang duren, maar uiteindelijk komen er altijd problemen van. Er zijn wereldwijd bijna 80 miljoen WordPress blogs en toch moet je ervoor zorgen dat die van jou altijd origineel is. Het valt niet altijd mee, maar kopiëren is nooit een optie. Als je er echt niet meer uit kunt komen met het zakelijk bloggen, dan is het verstandiger om (tijdelijk) een blogabbonement af te sluiten. Jij kunt in de tussentijd zelf een voorraadje nieuwe blogs aanleggen op de momenten dat je wel inspiratie hebt.

3. Zakelijk bloggen over irrelevante zaken

Zakelijk bloggen doe je over jouw bedrijf, over jouw expertise en jouw kwaliteiten. Niet over die van een ander en ook niet over je privéleven. Off topic bloggen kost je lezers, altijd! De lezers van jouw zakelijke blog willen meer weten over jouw bedrijf en over wat jij voor hen kunt betekenen. Zij hebben geen interesse in ‘the story of your life’. Zakelijk bloggen mag absoluut persoonlijkheid tonen – graag zelfs – maar blijf wel on topic.

4. Een teveel aan gastblogs

Een gastblogger een plekje geven op jouw website is niet erg. Het kan zelfs heel nuttig zijn om eens een blog te laten schrijven door een gastblogger. De kans is namelijk aanwezig dat deze blogger zijn of haar gastblog op jouw website deelt op social media en via de eigen site. Hier haal jij ook weer je voordeel uit, want de lezers van het andere blog komen vanzelf naar jouw website toe. Het is alleen niet de bedoeling dat je 3 van de 5 blogs per week laat verzorgen door een gastblogger. Eentje per maand is prima, maar dat is echt het maximum.

5. Zakelijk bloggen over vandaag

We komen toch wel regelmatig zakelijke blogs tegen waarop we ‘nieuws van de dag’ vinden. Bedrijven laten in het blog van vandaag weten wat er vandaag te gebeuren staat, zoals een evenement. Dit is dus alleen interessant voor mensen die precies op die dag het blog lezen. Dan moeten zij dit ook nog doen vóórdat het evenement van start gaat. Morgen is het blog oud nieuws en heeft het totaal geen waarde meer. Probeer zo veel mogelijk evergreen content te schrijven.

6. Last minute blogs publiceren

De zogenaamde last minute blogs zijn een doorn in het oog van een tekstschrijver en iedere beheerser van de Nederlandse taal. Deze blogteksten zitten over het algemeen vol fouten. Maken wij dan geen fouten? Ja, natuurlijk wel! Sterker nog, wij schrijven zelden een blog in één keer foutloos. Het verschil is dat wij geen last minute blogs schrijven. Voor de duidelijkheid, een last minute blog is een blog dat geschreven wordt en direct wordt gepubliceerd. De tekst wordt niet nagelezen en er is ook geen proeflezer aanwezig die de ogen er even overheen laat gaan. Zo post je blogs die niet goed in elkaar zitten en waarin vaak fouten te vinden zijn. Zonde, want dit kost je lezers. Zakelijk bloggen kost tijd, dus neem deze tijd ook. Schrijf je blog nu en laat deze een dag of twee liggen om deze dan te checken op fouten en opbouw. Heb je echt haast? Zorg dan voor een proeflezer die de Nederlandse taal goed beheerst en fouten kan verbeteren.

7. Geld verdienen met advertenties

Het klinkt heel interessant om geld te verdienen met advertenties bij je zakelijke blogs. In werkelijkheid kost dit je meer dan dat het je oplevert. Mensen komen naar jouw blog om je blog te lezen en niet om advertenties te bekijken. De advertenties zijn eerder hinderlijk dan nuttig of winstgevend. Zakelijk bloggen gaat om het overbrengen van kennis, van waardevolle informatie. Het heeft totaal niets met adverteren te maken. Laat je blogteksten dan ook niet omringen door advertenties.

8. Reacties niet checken

Als je een zakelijk blog hebt kun je toestaan dat mensen hierop reageren. Dit hoeft niet. Je kunt deze functie ook uitschakelen, zoals wij hebben gedaan. Heb je geen tijd of geen zin om de reacties bij te houden en regelmatig te controleren? Schakel de functie dan uit. We zien vaak zakelijke blogs met veel spamreacties. Dit is geen reclame voor je blog. Daarnaast zien we ook met regelmaat serieuze reacties met toch wel belangrijke vragen waarop gewoonweg niet gereageerd wordt. Ook dit werkt in je nadeel. Zorg ervoor dat je de eventuele comments dagelijks meerdere keren controleert, dat je spam verwijdert en dat je serieuze reacties beantwoord. Kun of wil je dit niet? Schakel de functie dan uit.

9. Gebakken lucht verkopen

Zakelijk bloggen is een serieuze zaak. Je lezers moeten kunnen vertrouwen op wat jij zegt. Natuurlijk kun je een blog helemaal volstoppen met statistieken en praktische weetjes, maar kun je de vermelde feiten ook bewijzen? Het komt voor dat bedrijven nieuwe feiten bedenken om maar iets interessants te kunnen bieden. Dit kan je duur komen te staan. Als je feiten in je blog vermeldt, zorg er dan voor dat je deze feiten ook kunt onderbouwen. Verzin geen toevoegingen en verdraai de zaken niet. Zakelijk bloggen is eerlijk bloggen, altijd.

Zakelijk bloggen uitbesteden?

Een zakelijk blog bijhouden is niet eenvoudig. Je hebt er absoluut doorzettingsvermogen voor nodig. Daarnaast moet je ervoor kunnen zorgen dat de blogs uniek, foutloos en interessant zijn. Het is geen ramp als dit niet lukt. Het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. In dit geval is het altijd beter om het zakelijk bloggen aan een ander over te laten dan dat je aan blijft modderen zonder resultaat. Zonde van je tijd.