Algemeen Huiswerk begeleiden

Begeleiden van huiswerk – de 7 beste tips !

Begeleiden van huiswerk

Begeleiden van huiswerk en huiswerk maken is in menig gezin toch wel een echte energievreter; zowel voor de ouders als voor de kinderen. Als de kinderen nog op de basisschool zitten, dan beperkt het huiswerk zich tot af en toe een velletje sommen of een spreekbeurt. Maar als ze wat groter worden zo vanaf groep 7/8 dan moeten ze toch echt al flink aan de bak. En als ze eenmaal op de brugklas zitten, dan is er elke dag bijna wel voor elk vak huiswerk.

Sommige kinderen doen dit moeiteloos en werken vooruit of combineren huiswerk maken zonder enige problemen met alle andere activiteiten en hobby’s die ze hebben. Je ziet dat vooral meiden het hier een stuk gemakkelijker hebben dan jongens. Maar voor een groot aantal kinderen is die combinatie nog best een kluif en moet je als ouder het helpen met huiswerk en het huiswerk begeleiden. Onderzoek wijst uit dat zelfs zo’n 70% van de jongeren vastloopt als ze geen huiswerkbegeleiding thuis krijgen.

Dit artikel over het begeleiden van huiswerk is geschreven op 9 december 2014 en in december 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Hoe hou je overzicht?

Hoe kun je het het huiswerk nou goed begeleiden en zorg je ervoor dat je kind niet voor verrassingen komt te staan? Hoe moet je eigenlijk huiswerk maken? En hoe zorg ik ervoor dat ik met een gerust gevoel de dingen kan doen die ik moet en wil doen. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar (en nog wel langer) hebben hierbij vaak nog de hulp van een ouder nodig. Planning en organisatie daar zijn hun hersens nog niet echt mee bezig, sterker nog, hun hersens zijn er nog niet aan toe. De frontaalkwab (dat gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij veel psychische functies, zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing en planning) is nog niet uitontwikkeld.

Het komt allemaal goed!

Dat op zich is al een hele geruststelling moeders! Het komt namelijk helemaal goed met die kinderen van je. Ze hebben jou alleen nog even nodig om hen te helpen bij iets dat ze nog niet kunnen. Net zoals vroeger toen je nog de veters moest strikken totdat ze het strikdiploma hadden, zo ben jij er nu nog om het huiswerk te begeleiden en te helpen bij het plannen en organiseren van hun huiswerk totdat ze het zelf kunnen. Maar hoe dan? Waar doe je goed aan, waar moet je helpen waar moet je ze juist loslaten en wie is verantwoordelijk voor welk stuk.

Begeleiden van huiswerk kost bakken energie!

We hebben voor jou 7 tips die je kunt inzetten om het je kind een stuk gemakkelijker te maken en waarmee je hem/haar helpt om zelfstandig te worden. Deze tips zullen je helpen om te structureren en zo voor jou en je kind rust te creëren. Want dat huiswerk maken vergt dan wel tijd, maar het moet jou niet onnodig leeg gaan trekken qua energie!

Huiswerk begeleiden doe je zo:

1. Toon oprecht interesse; je hebt het zelf druk en het voelt alsof er altijd nog vanalles moet, maar je weet ook dat als het met je kind goed, het met jou goed gaat. Investeer hier dus tijd in; geef onverdeelde aandacht. Drink een kop thee samen voordat jullie (hij/zij) start en laat in je gedachten alle andere beslommeringen even los.

2 Zorg voor een goede leeromgeving: Dat kan zijn een fijn en opgeruimd bureau met niet al te veel afleiding eromheen (bv de game-pc ernaast) maar dat kan ook zijn aan de keukentafel. Dat werkt bij ons heel goed. Het is voor een kind vaak gemakkelijker om de verbinding met het huiswerk vast te houden als jij in de buurt bent. Zorg ook dan dat er een ladenblokje of bakje staat met daarin pen, kladblok, kleurpotloden, lineaal etc. zodat je dit allemaal bij de hand hebt en in een greep ook weer kunt opruimen!

3. Bekijk samen de agenda: Laat je zoon of dochter wekelijks het rooster invullen in zijn coole agenda en neem dagelijks een kijkje. Wordt het huiswerk wel genoteerd?

4. Kijk samen in Magister: Dit is tegenwoordig op elke school dé plek om huiswerk, rooster en resultaten van je zoon of dochter in te zien. Het is een hulpmiddel op momenten dat het huiswerk eventueel niet goed in de agenda is genoteerd. Je kunt ook één keer per week samen de punten bekijken en bespreken.

 

5. Vul samen een huiswerkplanner in, en plan de tijden / taken zorgvuldig en reëel; we hebben bij SKUR superhandige huiswerk- en toetsplanners en in het blog: “Een weekje met de huiswerkplanner” wordt er nog eens expliciet ingegaan op hoe je die planners kunt gebruiken.

6. Leef mee met resultaten die je dochter of zoon haalt. Zet zijn punt of resultaat af tegen de inzet die hij heeft geleverd. Heeft hij hard gewerkt aan een vak dat ie lastig vindt en haalt hij/zij een onvoldoende wees dan niet verwijtend maar benoem wat er goed ging. B.v. in de voorbereiding of vergeleken met een vorige keer.

7. Laat hem/haar zien dat hij er niet alleen voorstaat! Voor je kind is het heel vervelend dat hij niet echt grip krijgt op de hele planning. Dat zorgt voor onrust en soms zelfs een onveilig gevoel. Benadruk dat hij/zij er niet alleen voorstaat en dat dit gewoon iets is dat hij moet leren en dat, net zoals bij leren fietsen zonder zijwieltjes, jij er bent met een handje in de rug.

RELAX!

Weet je, je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven zitten, maar gewoon dat stukje structuur en ik noem het maar omhulling is nog zo belangrijk voor ze. Het lijken soms wel al hele dametjes of kerels maar ze zijn nog maar klein hoor! Verwacht niet dat het allemaal in een keer gaat lukken maar geef jezelf en je kind de tijd om te wennen aan de structuur en dan komen ook de resultaten.

Je zult geheid zien dat er meer rust ontstaat en vooral meer zelfvertrouwen bij je kind. Het zal heerlijk zijn om te zien dat hij het beetje bij beetje zelf gaat oppakken.

Aan de slag met de huiswerkplanner

Eigenlijk willen jij en je kind gewoon hetzelfde: geen huiswerk-stress, een vrolijke tiener en goede schoolresultaten. En daar is een simpele oplossing voor: het huiswerk PLANNEN. Met het praktische doeboek “Plannen met Pubers” leert jouw tiener plannen. Wil je je kind helpen met huiswerk maken, ga dan aan de slag met de planners van SKUR; dan wordt huiswerk maken een makkie!
Bestel NU die handige planners met fikse pakket-korting en ontvang een unieke QR-code die je toegang geeft tot unieke tips & tools!