Algemeen Huiswerk maken

Huiswerk maken op een goede werkplek – onze 7 tips!

Huiswerk maken op een goede werkplek

Tuurlijk wil je je je huiswerk maken op een goede werkplek, maar wat is dan een goede werkplek? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden met een standaard omschrijving, omdat dat voor iedereen wel een beetje anders is. Er zit wel absoluut een lijn in en die wil ik graag met jullie delen.

Een goede werkplek is díe plek die er voor zorgt dat je optimaal kunt presteren; wat dat ook moge zijn. Of dat nu je werk is of zoals voor het kind het huiswerk.

Voor zelfstandige tieners, is een fijne slaapkamer met bureau voldoende, maar wat als jouw kind niet zo zelfstandig is en b.v. moeite heeft om zich te concentreren, om de aandacht erbij te houden of b.v. snel spullen kwijt is en moeite heeft om overzicht te bewaren? Dan zijn er een aantal punten die je kunt bekijken en evt. aanpassen.

In 7 stappen huiswerk maken op een goede werkplek

Je werk doen op een fijne plek helpt iedereen. Je presteert beter in een omgeving waar je op je gemak voelt en waar je alles bij de hand hebt. En als je weet dat je naar een prettige omgeving kunt gaan om je huiswerk te maken, dan stimuleert dat enorm.

Een plantje, een fijne schrijfblok, of lekker dicht bij mama in de buurt kan de drempel om aan de slag te gaan verkleinen. Bekijk onderstaande 7 stappen en ontdek wat voor jouw kind een goede plek is om het huiswerk te maken.

  1. Alleen of samen: Spreek met je kind af, waar het huiswerk wordt gemaakt. Is dat alleen, op de eigen slaapkamer aan het bureau of toch liever beneden in de woonkamer/keuken, of wissel je wel eens af. Afhankelijk daarvan richt je de betreffende plek in. Een werkplek is pas geschikt, als je ‘m zo kunt inrichten dat hij voor jou en je kind werkt. Dus heb je behoefte aan rust en lopen er nog 4 kinderen rond, dan wordt een open keuken een lastige plek!
  2. Omgeving; bij het bepalen / inrichten van de omgeving moet je kijken naar de behoefte van jou en je kind. Moet er juist een pc in de buurt staan t.b.v. het huiswerk of leidt die te veel af (games), wil je dat je kind zijn gsm in de buurt heeft, of spreek je af dat die tijdens het huiswerk maken ergens anders ligt aan de oplader (heb je dat ook weer geregeld). Is er voldoende licht in de ruimte om goed te kunnen werken en zo niet, kan er dan een bureaulamp of spot bij.
  3. Benodigdheden: alles wat er niet is, is een excuus om het werk neer te leggen 🙂 !! Dus zorg voor voldoende pennen, stiften, lineaal, rekenmachine, kladpapier, gekleurd papier etc. Als je kind op zijn slaapkamer werkt, dan moeten die spullen allemaal binnen handbereik zijn. Maakt je kind beneden in de huiskamer, keuken of werkkamer zijn huiswerk, zorg dan voor een ladenblokje of een bak waar al die spullen in passen, zodat ook daar alles aanwezig is, maar dat alles ook in een handomdraai kan worden weggepakt als het eten klaar is!
  4. Boeken/schriften; veel kinderen zijn visueel ingesteld. Het helpt dus bij het organiseren van hun huiswerk, om de schriften en boeken in effen kleuren te kaften. Helemaal ideaal is engels boek rode kaft – engels schrift rode kaft. Wiskunde grijs etcetc. Het vereenvoudigd het inpakken van de schooltas en maakt de dingen in één oogopslag overzichtelijker.
  5. Boekenrek; zorg dat er een aparte plek is om de boeken en schriften op te bergen op hun slaapkamer of een plek in de keuken, huiskamer of werkkamer(boekenkast of -rek). Wat erg handig werkt is 3 categorieën:
    • Werkboeken (dit zijn de boeken waar in mag/moet worden geschreven)
    • Studieboeken
    • Schriften

Eerst organiseren en dan plannen

Bij het inpakken van de boekentas weet je kind dat er voor elk vak, van elke categorie (stapel) een boek in de tas hoort. Boeken/schriften die uit de tas worden gehaald, meteen weer op de goede stapel terug!

  1. Huiswerk – losse vellen – opdrachten: Dit is een categorie die vaak voor onrust zorgt; gemakkelijk vergeten of kwijt. Wat erg handig is, is om een aparte map met vakjes te hebben. Deze mappen hebben tabjes waar je dan de vakken op kunt schrijven en losse vellen, huiswerk of andere zaken die mee moeten, kunnen in die map worden opgeborgen. Deze map gaat standaard elke dag mee naar school!
  2. Schema’s – lesrooster – planning; een prikbord is ideaal! Maar tegenwoordig zijn er ook magneetborden of magneetverf waarmee je een stuk wand magnetisch kunt maken. Samen met wat leuke magneten kun je hier het lesrooster ophangen, POST-IT’s met reminders, maar ook de huiswerkplanning ! Ideaal om op 1 plek overzicht te hebben.

Huiswerk maken met liefde en geduld

En het belangrijkste ingrediënt bij het huiswerk maken op een goede werkplek, ik zou het nog haast vergeten, is een omgeving met veel liefde en geduld! Voor mij een héle lastige, want ik stond absoluut niet vooraan in de rij toen ze geduld uitdeelden, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Ik ga stapje voor stapje vooruit, maar ja, ik krijg dan ook veel oefening 🙂

Huiswerk & toetsen plannen?

Huiswerk maken op een goede werkplek maakt het huiswerk niet leuker, wel makkelijker! Wat het ook makkelijker maakt, zijn die handige SKUR Planners! Heb jij ze al? JA? Super! Nog niet? Ga dan snel naar de SHOP want de SKUR planners zijn onmisbaar bij het huiswerk maken!