Algemeen Huiswerk plannen

Huiswerk plannen Excel lijkt ideaal – Check deze 3 redenen waarom dit niet werkt!

Huiswerk plannen in Excel

Huiswerk plannen in Excel is, als je het ons vraagt, niet de oplossing. Oh zeker, veel kids vinden het heerlijk om lijstjes te maken in Excel of met digitale agenda te werken. En sterker nog, die kinderen zijn vaak veel liever bezig met hun laptop dan met hun huiswerk 🙂 Maar dat wil nog niet zeggen dat huiswerk plannen in Excel je echt helpt met je huiswerk of je echt leert plannen.

Wij zijn ervan overtuigd dat digitaal plannen voor pubers niet werkt en dat leggen we graag uit.

 

Huiswerk plannen in Excel is één, maar tijd inzichtelijk maken, da’s wat anders

Voor pubers is tijd iets ongrijpbaars. Ze kunnen nog niet inschatten hoeveel tijd iets vergt. Of dat nu een huiswerktaak is of een maaltijd bereiden. Ze hebben er geen beeld van of iets 5 minuten duurt of een half uur. Ook weten ze niet hoeveel vrije tijd ze ‘maar’ beschikbaar hebben om dingen als huiswerk, chillen, sporten allemaal in te combineren.

Het is dus zaak om die tijd inzichtelijk te maken. Te visualiseren zo je wil. Als je een to-do lijstje maakt met 1 punt  of met 10 punten dan zie je dat lijstje naar mate je schrijft langer worden. En zonder dat je het misschien wil, doet dat iets met je. Je gaat als het ware voelen of iets veel of weinig is. Als je daar dan ook nog eens de tijdsduur bij in kaart gaat brengen, pas dan krijg je gevoel bij wat er allemaal op je bordje ligt.

Als je datzelfde al typend doet, dan blijf het een lijstje. Iets dat niet van jou is. Je voelt er niets bij en leert dus niet het gevoel van tijd te ontwikkelen dat die puber zo nodig heeft. Als je kind op den duur het plannen helemaal onder de knoet heeft, dan kan hij altijd nog switchen. Maar believe me, wie schrijft die blijft!

DOWNLOAD HIER EEN GRATIS DAGPLANNER VOOR MEER INZICHT IN JE TIJDSBESTEDING

De iPad-school

Wij waren vorig jaar op bezoek bij een school die werkte volgens de methode Gepersonaliseerd Leren, ook wel bekend als de Zweedse Kunsskapsskolan. De kinderen krijgen ontzettend veel van hun stof digitaal aangereikt. De kinderen hebben een coach, die hun taken digitaal bijhoudt en wekelijks met zijn leerlingen doorneemt. En ook tussentijdse toetsen worden in een digitale quiz gegoten en is eerder fun dan stress. Erg leuk om te zien, wat er allemaal mogelijk is in de digitale wereld. In de pauze spraken wij de kinderen om te horen hoe zij dit allemaal ervaren.

Als je schrijft blijft het beter plakken

De kinderen waren erg enthousiast over de lesmethode. Ze voelden zich vooral erg op hun gemak en serieus genomen door deze manier van lesgeven en coaching. We vroegen ze uiteraard ook naar hoe ze hun werk planden en tot onze verbazing trokken ze vrijwel allemaal meteen hun blok uit hun tas. Ze schreven het dus op! En dat terwijl de GPL-methode voorziet in een huisierkplannings-systeem  dat ze met hun iPad kunnen beheren. Toen we even doorvroegen, vertelden de kids exact wat wij ook zeggen. Als je het schrijft, blijft het gewoon veel beter plakken!

Dat leert ons dus de gewone praktijk! Maar ook de wetenschappers zijn het er over eens. Onlangs stond hierover een interessant artikel in de pers (Dagblad Trouw):

Je hoofd wordt een trage computer als je niet genoeg schrijft

Het Platform Handschriftontwikkeling meldde zich in Den Haag met een petitie waarin het aandacht vraagt voor het schrijven met de hand, iets dat in het digitale tijdperk steeds minder wordt gedaan. Reden voor deze petitie is dat het platform ervan overtuigd is dat alles wat je schrijft beter wordt onthouden dan wanneer je het typt. Of zoals oud-docent Schoemaker in dit artikel zegt: ‘Je hoofd wordt een trage computer als je niet genoeg schrijft’ en hij licht dit toe:

“Uit diverse onderzoeken blijkt dat schrijven belangrijk en goed is voor de hersenontwikkeling van kinderen”, legt Schoemaker uit. “En dat geldt trouwens niet alleen voor kinderen. Uit onderzoek onder studenten blijkt ook dat de studenten die notities met de hand maakten de informatie beter konden onthouden dan de studenten die op een laptop werkten.”

Wat is er mis met digitaal

“De huidige generatie studenten kan zo snel typen dat ze bijna letterlijk overschrijven wat gezegd wordt”, zei Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, vorig jaar tegen Nieuwsuur. “Maar zo gaat informatie het ene oor in en er via je tien vingers weer uit. Je hersenen verwerken het niet.”

Wie daarentegen schrijft, maakt een motorisch geheugenspoor waardoor een uitgebreider patroon van hersenactiviteit kan plaatsvinden. “Wie overtypt wat de docent zegt, hoeft niet meer samen te vatten of te parafrasen”, zei Kirschner. “Terwijl dat juist heel belangrijk is. Als je iets in je eigen woorden opschrijft, dan doe je er iets mee en daardoor onthoud je het veel beter.”

Huiswerk plannen in Excel

Als je je kind wil leren plannen, een vaardigheid waar het z’n hele leven lang plezier van heeft, ga dan met pen en papier aan de slag. Onze huiswerkplanner is een heel eenvoudige methode, waarmee je kind snel inzicht krijgt in zijn/haar tijd. Ze leren vooruit te kijken, hun werk te verdelen en houden meer tijd over voor fun!

huiswerkplanner voor elke middelbare scholier

Online het overzicht kwijt

Met alle online systemen en communicatiekanalen, is het een ware zoektocht naar “welk huiswerk moet ik maken”? Er zijn vaak geen goede afspraken op school over waar exact het huiswerk te vinden is. Is dat in Magister of Somtoday? Is dat in de groepsapp? In de agenda? op een los instructievel? Nobody knows!

En als je je huiswerk af wil hebben op het juiste moment, dan moet je toch ook exact weten wat het huiswerk is? Ook hier is weer de oplossing: één plek, waar alles samenkomt en dat is de agenda! Elke dag als je uit school komt, noteer je alles op 1 plek en dat is in je agenda. In de klas: ook daar schrijf je het huiswerk dat de docent geeft, direct in je agenda. Komt er een appje van je docent over wat er geleerd moet worden voor die toets? Meteen in je agenda noteren. Onze SMART NOTES schoolagenda is hier perfect voor en je vindt ‘m in onze SHOP

 

de beste agenda voor elke middelbare scholier