Algemeen Groep 8

Hoe kies je de middelbare school die bij jouw kind past – 5 tips, vragen, inzichten!

Een middelbare school kiezen

Aan het begin van het jaar zijn er weer op alle middelbare scholen in het hele land de zgn. Open Dagen. En daarmee komt het kiezen van een middelbare school steeds dichterbij. Voor alle kinderen van groep 8 (of zelfs vaak al groep 7) is zo’n bezoek een spannende gebeurtenis. Want die grote middelbare school is toch wel even hele andere koek, dan de kleine vertrouwde basisschool.

Jouw kind gaat op zo’n dag kijken naar de plek waar het straks naar toe gaat. De keuze van de middelbare school bepaalt voor een stuk zijn of haar nabije toekomst. Op dit moment zijn ze nog druk met de laatste loodjes van de basisschool, de cito-toets en voor de zomer ‘de musical’. Maar na de zomer komt ‘de grote school’ eraan. Een middelbare school kiezen is dan ook enorm spannend!

En omdat het voor je kind zo spannend is en ook best een belangrijke keuze wordt, hebben we een aantal tips voor je op papier gezet.

Dit artikel over “Hoe kies je de middelbare school”  is geschreven op 27 december 2017 en in januari 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Een middelbare school kiezen? Wij geven jou onze tips voor de Open Dag

Tip 1. Neem de tijd! Ja tuurlijk, je hebt ook andere dingen te doen in het weekend, maar het is belangrijk om rustig door zo’n school te wandelen en de sfeer te proeven. Vaak is er op een open dag de mogelijkheid om een proefles bij te wonen en vragen te stellen. Maar ook na afloop even ter plekke iets drinken, wat rond te kijken en alles te laten bezinken werkt mee in het maken van een goede keuze.

Tip 2. Praat voordat je naar zo’n open dag gaat, eens met je kind over de middelbare scholen die jullie gaan bezoeken. Vaak willen ze naar een middelbare school waar hun broertje of zusje ook gaat, of waar hun vriendjes naar toe willen. Of misschien willen ze juist een heel andere keuze maken en lijkt hen die school die het verst weg ligt wel de tofste school. Goed om van te voren al eens even te peilen hoe het zit, maar ook om misschien al wat vragen op papier te zetten. Stel vast wat voor jouw kind van belang is bij het kiezen van een middelbare school.

Tip 3. is dan ook: noteer een aantal vragen die je hebt. Niet om ze ter plekke allemaal af te kunnen vinken maar gewoon als reminder voor jullie zelf en ook een beetje als voorbereiding. Dat vinden kids altijd fijn. Wij hebben trouwens ook een paar vragen die je kunt stellen op zo’n open dag; vragen waar je misschien niet meteen zelf aan denkt. Je vindt de VRAGEN HIER

 

Verbreed je blik

Tip 4. Het klinkt misschien gek en inefficiënt, maar ik zou altijd met z’n tweeën naar zo’n open dag gaan. Ik bedoel jij, je kind en papa (partner, broer, zus) erbij. Want mannen kijken sowieso echt anders tegen dit soort dingen en aan en zien vaak andere dingen, letten op andere dingen en stellen ook andere vragen tijdens zo’n bezoek. En ook iemand die er net iets verder vanaf staat, kan met een frisse blik kijken. Echt doen! Voor een kind is het ook fijner om voor een middelbare school te kiezen waar je samen bent geweest.

Tip 5: verdiep je ook in andere vormen van onderwijs zoals Montessori-onderwijs, Vrije School of Gepersonaliseerd Leren. Naarmate je kind ouder wordt, wordt ie ook steeds meer zichzelf en zijn/haar onderwijsbehoefte duidelijker. Wellicht is er een andere vorm van onderwijs die beter bij de unieke kenmerken van jouw kind past! Het is goed om verschillende types onderwijs en de diverse middelbare scholen te overwegen.

En dit is handig: OPEN DAGEN PLANNER. Perfect om de Open Dagen bij jou in de buurt te checken en meteen in je agenda te noteren:

Wat vraag je op zo’n Open Dag

Elke school zal op zo’n open dag z’n beste beentje voor zetten dus leuk is het er vast en zeker. Daar zul je ook niet veel verschillen in ontdekken tussen de ene en de andere middelbare. Maar waar moet je dan wel op letten? Lees ook ons blog over vragen die je kunt stellen tijdens een Open Dag.

Wil je jouw kind goed voorbereiden op de middelbare school en alle zaken die daarbij komen kijken, zoals huiswerk maken en plannen? Leer je kind alvast de kunst van plannen met leuke praktische huiswerkplanners of planpakketten uit onze SKUR shop!