Hoe kies je de middelbare school die bij jouw kind past – tips, vragen, inzichten!

middelbare school

Aan het begin van het jaar zijn er weer op alle middelbare scholen in het hele land de zgn. Open Dagen. Voor alle kinderen van groep 8 (of zelfs vaak al groep 7) een spannende gebeurtenis zo’n bezoek.

Ze gaan op zo’n dag toch kijken naar de plek waar ze straks naar toe gaan. Nu zijn ze nog druk met de laatste loodjes van de basisschool, de cito-toets en voor de zomer ‘de musical’. Maar na de zomer komt ‘de grote school’ eraan. Spannend.

En omdat het voor je kind zo spannend is en ook best een belangrijke keuze wordt, hebben we een aantal tips voor je op papier gezet.

5 TIPS ter voorbereiding op de Open Dag

 • Tip 1 Neem de tijd! Ja tuurlijk, je hebt ook andere dingen te doen in het weekend, maar het is belangrijk om rustig door zo’n school te wandelen. Vaak is er op een open dag de mogelijkheid om een proefles bij te wonen en vragen te stellen. Maar ook na afloop even ter plekke iets drinken, wat rond te kijken en alles te laten bezinken is goed.
 • Tip 2 Praat voordat je naar zo’n open dag gaat, eens met je kind over de scholen die jullie gaan bezoeken. Vaak willen ze naar een school waar hun broertje of zusje ook gaat, of waar hun vriendjes naar toe willen. Of misschien willen ze juist een heel andere keuze maken en lijkt hen die school die het verst weg ligt wel de tofste school. Goed om van te voren al eens even te peilen hoe het zit, maar ook om misschien al wat vragen op papier te zetten.
 • Tip 3 is dan ook: noteer een aantal vragen die je hebt. Niet om ze ter plekke allemaal af te kunnen vinken maar gewoon als reminder voor jullie zelf en ook een beetje als voorbereiding. Dat vinden kids altijd fijn.
 • Tip 4: Het klinkt misschien gek en inefficient, maar ik zou altijd met z’n tweeën naar zo’n open dag gaan. Ik bedoel jij, je kind en papa erbij. Want mannen kijken echt anders tegen dit soort dingen en aan en zien vaak andere dingen, letten op andere dingen en stellen ook andere vragen tijdens zo’n bezoek. Echt doen!
 • Tip 5: verdiep je ook in andere vormen van onderwijs zoals Montessori-onderwijs, Vrije School of Gepersonaliseerd Leren. Naarmate je kind ouder wordt, wordt ie ook steeds meer zichzelf en zijn/haar onderwijsbehoefte wordt duidelijker. Wellicht is er een andere vorm van onderwijs die beter bij de unieke kenmerken van jouw kind past!

Elke school zal op zo’n open dag z’n beste beentje voor zetten dus leuk is het er vast en zeker. Daar zul je ook niet veel verschillen in ontdekken tussen de ene en de andere middelbare. Maar waar moet je dan wel op letten? Welke vragen kun je stellen? Met de antwoorden op onderstaande 7 vragen kun je je een goed beeld vormen van de bezochte school

 7 belangrijke vragen om te stellen op de open dag:

 1. Zijn er brugklassen die een combinatie zijn van b.v. mavo/havo of havo/vwo. Jouw kind van 12/13 jaar kan in dat eerste jaar nog een stevige verandering laten zien. Als er na het eerste jaar pas een ‘definitief’ niveau wordt gekozen geeft dat voor je kind niet zo’n prestatie-druk. Hij/zij hoeft immers niet perse b.v. havo te halen.
 2. Hoe worden de leerlingen in dat eerste jaar begeleid? Is er een gewenningsperiode, zijn er veel mentor-uren waarin vaardigheden als plannen of leren, leren centraal staan. Dit maakt de overstap van basis naar middelbare school vaal net iets gemakkelijker.
 3. Zijn er toetsen/toetsweken, krijgen de leerlingen het eerste jaar al punten, hoe wordt er getoetst?
 4. Welke profielen biedt deze school aan en zijn er extra (eindexamen) vakken zoals Spaans, versterkt Engels etc.
 5. Hoe is het ouderconctact? Verloopt dat via de mentor, zijn er zgn 10-minuten gesprekken (en zo ja, hoe gaat dat dan (met kind erbij of niet)).
 6. Hoe wordt er omgegaan met speciale (onderwijs) behoeftes / passend onderwijs en wat is het aanbod op het gebied van b.v. dyslexie, sociale vaardigheden training, faalangstreductie trainingen, counseling? Maar denk ook aan b.v. vrijstelling als je kind aan (top-)sport doet.
 7. En last but not least, gewoon een gekke vraag aan elke medewerker die je spreekt: wat vindt JIJ/U het leukste, gekste, meest bijzondere aan deze school (of aan uw manier van lesgeven).

Ik denk dat wanneer je deze vragen beantwoord krijgt, dat je dan een heel goed beeld krijgt van de school en vooral wat je wel en niet kunt verwachten! Een middelbare school is echt iets anders dan de basisschool. Er wordt van de kinderen én van de ouders iets anders verwacht dan op de lagere school en het is goed om dat helder te hebben.

Schoolkinderen op een rij

En dan nog een drietal vragen die wij in de loop der jaren kregen over schoolkeuze & open dagen. We hebben misschien niet hét antwoord erop, maar wel heel zeker onze ervaring en ideeën die we graag met jullie delen:

VEELGESTELDE VRAGEN

1. Bezoek je zo’n open dag nou ook al in groep 7, of gewoon wachten tot groep 8?

Tja, da’s een goeie vraag. Mijn zoon zat in een combinatie-groep 7/8 en omdat alle kinderen bezig waren met ‘de middelbare’ hebben wij ook in groep 7 al 2 scholen bezocht. Ik vond het achteraf gezien een goede keuze. Temeer omdat mijn zoon erg opziet tegen alles wat nieuw is. Toen hij in groep 8 dus voor ‘het echie’ naar de open dagen ging, was hij voor zijn gevoel al bekend daar. Dat hielp hem om ontspannen door de school te lopen en rond te kijken. Hij vond het iets minder spannend daardoor. Ik kan me ook voorstellen dat als je zo’n spring in het veld hebt, die zich niet zo druk maakt, zo’n open dag bezoeken best kan wachten tot groep 8. Kortom: kijk. Naar je kind!

2. Wat is de juiste school voor mijn kind?

Dat is natuurlijk een vraag die voor elk kind anders te beantwoorden is. En daarin ligt dan ook meteen het antwoord. Want als je kind naar de basisschool gaat, dan kies je dat vaak op basis van wat jij een leuke school vindt. Of wat er past bij jullie visie op opvoeding, of gewoon wat er in de buurt ligt. Maar als je kind ouder wordt dan wordt er steeds duidelijker, wat voor type kind, jouw kind is. Welke karakter hij/zij heeft, welke interesses en behoeftes. Ik denk dan ook dat je per kind moet kijken welke school / onderwijstype bij hem/haar past. Ik ken meerdere gezinnen waar elk kind naar een andere school laten gaan. Laat je vooral niet leiden door afstand, wat andere kinderen doen, of wat anderen je adviseren. Ga op jullie eigen gevoel af!

3. Bepaal jij of laat je je kind bepalen welke school het wordt? 

Het zou natuurlijk hartstikke hip zijn om te zeggen “laat je kind zelf aangeven op welke school hij/zij zich ziet zitten”. Maar de waarheid is, dat wij daar anders over denken. Misschien niet hip, maar wel onze mening!

Want natuurlijk is het heel belangrijk hoe je kind zich ergens voelt, en of het hem/haar daar leuk lijkt. Daar heeft je kind best wel kijk op en ook gevoel voor. En als je kind puur op zijn eigen intuïtie kon afgaan, dan zou het ook heel goed zijn om naar hem/haar te luisteren. Maar tegelijkertijd zijn er zo veel zaken die invloed hebben op de gedachtes van jouw tiener: ik noem maar de vriendjes, neefjes, nichtjes. Voor je kind is naar de middelbare school gaan een grote stap en als ie ervoor kan zorgen dat deze stap iets minder eng is, dan zal ie dat niet nalaten. Dus de keuze voor de school waar ook die best friend naar toe gaat, is dan snel gemaakt.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarvan scholen haarfijn aanvoelen dat tieners dit leuk vinden en zich er dan ook graag mee profileren: buitenlandse reisjes, toffe workshops, en niet te vergeten de kluisjes! Whaa. Mijn zoon koos eerlijkwaar voor de school waar ze de kluisjes hadden laten zien tijdens de open dag, ik bedoel maar. Kinderen kiezen op die leeftijd vaak op basis van hun driften en lusten. En tuurlijk zijn reisjes en workshops hartstikke leuke extra’s maar daar gaat het niet om. Het gaat om een school die bij jouw kind past!

PS: mijn zoon is inmiddels 16 jaar en toen we hem laatst vroegen wat er volgens hem niet mocht ontbreken aan de volgende auto die we zouden kopen zei hij: stoelverwarming, aux-aansluiting en ……. goed voor het milieu. Ik bedoel maar, verstand komt echt met de jaren!

Enfin, ik wens jullie fijne open dagen toe en hoop dat jullie er in slagen om een keuze te maken die voor iedereen goed voelt. Overigens heeft de VO-gids een heel handig overzicht met alle open dagen van de middelbare scholen in Nederland. Even je postcode invullen en de straal waarin je een school zoekt en huppetee, de data op een rij! Inschrijving op de middelbare school naar keuze moet overigens vóór 1 april gebeuren. Noteer het vast in je agenda 🙂

https://www.devogids.nl/scholen/open-dagen-planner

 

Goed Voorbereid naar de middelbare school

Zoals ik al eerder zei, die overgang naar de middelbare is een enorme stap voor jouw kind. Er komt heel wat op ze af, zeker dat eerste brugklas-jaar. Nieuw gebouw, stuk fietsen of treinen misschien, veel vakken, meer huiswerk en nieuwe vrienden en dat in de meest roerige tijd van zijn of haar leven!

Op de basisschool was alles nog vertrouwd, klein en controleerbaar. Nu breekt dan toch écht de tijd aan van loslaten.

Jouw kind gaat vanaf nu zijn/haar eigen weg, maakt nieuwe vrienden, gaat op zoek naar een eigen identiteit en de hormonen springen van hot naar her. De puberteit breekt aan.En in deze heftige tijd is er dan ook nog die nieuwe school met nieuwe docenten, veel vakken en in de ogen van je kind: bergen huiswerk! Zo veel zelfs, dat 7 op de 10 brugpiepers erover struikelt of zelfs vastloopt.

Ze hebben immers niet of nauwelijks geleerd om te plannen en hun huiswerk te verdelen. Oh zeker, in groep 8 maken ze kennis met de agenda en snuffelen ze misschien ook al aan een soort van huiswerkplanning. Maar op de middelbare school is dat toch andere koek. Na de introductieperiode aan het begin van het schooljaar, wordt er gas gegeven. Dan komt er voor elk vak huiswerk, toetsen en werkstukken op hun bordje. Een flinke klus voor je kind!

Een klus die hij/zij niet alleen kan klaren, maar waarbij jouw hulp absoluut nog nodig is! Want dat puberbrein kan nog niet plannen, organiseren en vooruitkijken. Maar het kan het wel leren! Samen met jouw hulp en ons boek: Plannen met Pubers en de HUISWERKPLANNER-scheurblok

Het is een absolute must-have voor je puber als het gaat om leren plannen, organiseren en vooruitkijken. Zie het boek als jullie leidraad om de eerste jaren middelbare school te overleven. Of zoals puberexpert en opvoedkundige Marina van der Wal zegt:  “Plannen met Pubers is hét handboek dat elke ouder en kind in huis zou moeten hebben en ook de scheurblok is een absolute aanrader!”

Ga goed voorbereid naar de middelbare school en bestel NU het boek en de blok bestellen in onze SHOP 

Check onze planners!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *