Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken

Een huiswerkuurtje als oplossing voor huiswerkstress – klinkt goed hè?!

Een huiswerk uurtje, zou dat de oplossing zijn?

Een huiswerkuurtje als oplossing voor huiswerkstress. Klinkt goed hè! Het was Karin Rossen die ons dit idee aanreikte en we gingen erover met haar in gesprek. We wilden graag weten wat zo’n huiswerkuurtje precies inhoudt.

Het is maandagmiddag als ik met de leerkracht uit Bavel skype. Karin zetelt thuis, ik op mijn werkplek in Zweden. Karin Rossen straalt rust uit, in alles wat ze doet en zegt. Heerlijke rust. Ook haar werk is veelal gebaseerd op het creëren van rust; in de koppies van kinderen. Op die manier kunnen kinderen de informatie die ze op school krijgen aangeboden ook echt verwerken. Karin is leerkracht in het basisonderwijs en tevens coach voor beelddenkers op de school waar ze werkt. Voordat ze mij inwijdt in de geheimen van het huiswerkuurtje, deelt ze haar kennis en enthousiasme over mindmappen, visualiseren en het werken met kinderen in zijn algemeenheid.

Dit artikel over “Een huiswerkuurtje als oplossing voor huiswerkstress” is geschreven op 23 maart 2018 en op 18 september 2021 ge-updatet.

Eerst je hoofd leegmaken

Karin Rossen: “Wat ik doe met de kinderen is eerst leren hun hoofd leeg te maken en dan alle informatie die ze hebben te rangschikken. Ik laat ze vakjes maken of laatjes, naar wat ze zelf fijn vinden. Een vakje voor economie, eentje voor geschiedenis en ga zo maar door. Maar we maken ook een Parkeervak voor de dingen waar we nu eventjes niet mee bezig zijn. En een flinke Prullenbak, voor alle overbodige ballast. Zodra we met een onderwerp aan de slag gaan,  maken we het daarbij behorende vakje open. “

Onverdeelde aandacht

Rossen vindt het een bittere noodzaak om op deze specifieke manier informatie te visualiseren en te reguleren: “Voor veel kinderen is onverdeelde aandacht lastig. Door alle externe prikkels is het moeilijk om geconcentreerd aan de slag te gaan. De kwestie is om alles wat er in je hoofd zit, te visualiseren en vervolgens te rangschikken. Eigenlijk zo’n beetje wat je ook doet met mindmappen. “

Mindmappen

Karin vertelt dat ze een groot voorstander is van mindmappen. Ze zet het op veel manieren in als ze met de kinderen aan de slag gaat: “Mindmappen is ideaal om samenvattingen te maken en heeft veel voordelen”:

een huiswerkuurtje

  • Tijdens het maken van de mindmap leer je al.
  • Je hebt sneller de kern te pakken.
  • Hoofd- en bijzaken worden op een natuurlijke manier onderscheiden.
  • Verbanden worden sneller duidelijk.
  • Door het gebruik van kleuren, zorg je dat de stof beter wordt opgenomen en onthouden.

Mindmappen is dus een heel handige methode om samenvattingen te maken. Zeker als je eens iets anders wil dan schrijven en blokken. Het is zeker niet alleen geschikt voor beelddenkers. Je creëert er overzicht mee en maakt van die berg leerstof een overzichtelijk plaatje. Zo voorkom je een hoop huiswerkstress.

Huiswerkuurtje

En dan komt het huiswerkuurtje ter sprake, want dat is de aanleiding voor dit interview: wat is een huiswerk uurtje en hoe werkt het?

Karin vertelt: “Nou, het zit zo, ik heb met Fenne en Niels (Karins kinderen, resp. 13 en 10 jaar) een aantal afspraken gemaakt over school en huiswerk. Eén van de afspraken is dat we van maandag t/m donderdag tussen 19.00-20.00 uur een huiswerkuurtje hebben. Ze maken dus zelf hun huiswerk als ze uit school komen, maar als er hulp nodig is qua plannen, overhoren of uitleg, dan weten ze dat er ná het eten tijd is. Maar wel maximaal een uurtje. “

Als Karins gezin aan tafel zit, komt het huiswerkuurtje ter sprake: “Als ze veel hulp nodig hebben, dan regelen ze zelf wie hoe lang tijd van me krijgt. Echt lachen hoe die kids dat zelf organiseren en opkomen voor hun eigen hulpvraag. En ik laat het zo, want zij weten zelf het beste waar en hoe ze mijn hulp kunnen gebruiken.”

Toetsweek

Voor de toetsweek kijken Karin en haar kroost wél nog even samen naar wat er van de kinderen verwacht wordt, of alles duidelijk is en of ze weten wat hen te doen staat.

“Dan spendeer ik ook wel eens wat meer dan een uur aan het overhoren of helpen. Gelukkig krijgen ze daar ook steeds meer zicht op en weten ze steeds beter wat en hoe ze de dingen moeten aanpakken en worden ze zelfstandiger.” (PS: de ideale toets- en taakplanner van SKUR doet wonderen!!)

Naar de brugklas

De eerste maanden van haar dochter in de brugklas kan de Bavelse docente zich nog herinneren als de dag van gisteren: “ Dat was echt een heftige tijd.  Ze werden overspoeld door de hoeveelheid huiswerk. Alles was opeens anders en nieuw. Er was minder tijd om af te spreken of te ontspannen. Elke dag is vermoeiend voor ze en zeker tot de kerst is het echt pittig. Als ze er dan ook nog alleen voor staan met huiswerk maken en plannen, dan is dat echt too much.”

Als ouder is het denk ik de kunst om je kinderen het gevoel te geven dat je vertrouwen in ze hebt maar dat je ook nog helpt bij de dingen die ze nog niet kunnen. Zoals overzicht krijgen, vooruit denken, oorzaak en gevolg benoemen. Maar wel vanuit gelijkheid en niet van uit het beter weten.

Eigen verantwoordelijkheid

Karin vervolgt haar verhaal: “Ik heb mijn kinderen aan de ene kant een stuk verantwoordelijkheid gegeven. Maar aan de andere kant heb ik door dat huiswerkuurtje ook nog een vinger aan de pols. Voor mezelf maar ook zodat ze weten dat ik er voor ze ben. Je hebt dan ook veel sneller een beeld of ze niet overvraagd zijn, of ze misschien niet te veel tijd besteden aan schoolwerk of dat ze zich er met een jantje-van-leiden vanaf maken.

De mentor zei aan het begin van het schooljaar dat je kind max. 1,5-2 uur tijd kon besteden aan het huiswerk. Wat niet af was, was dan maar niet af. Zo hou je wel een gezonde maat, voorkom je huiswerkstress en heb je een goede indicatie of je kind niet overvraagd wordt.

Het pad van je kind

Tot slot leg ik Karin nog een stelling voor die we vaak als tegenargument voor het helpen bij huiswerk horen: Laat je kind toch lekker op z’n bek gaan, daar leren ze van.

Karin is daar heel stellig in. “Eigen ervaring is goed, maar helemaal loslaten nee. Laat je kind zijn/haar eigen pad gaan. Je hoeft dat pad niet schoon te vegen, maar je moet er wel voor ze zijn als ze vastlopen om samen te kijken naar een oplossing. “ Deze metafoor omvat grotendeels Karins visie op opvoeden. Ze schreef het volgende vers dat ik jullie niet wil onthouden

Het pad schoonvegen voor onze kinderen is niet het beste wat we hen kunnen bieden…

Vaak willen we als ouder graag
Het pad vrij maken voor ons kind
Ze beschermen voor wat er komt
Ze behouden voor wat tegenwind

Toch helpen we hen daar niet mee
En verliezen ze daardoor hun eigen kracht
En dat is juist wel wat ze nodig hebben
Want het leven is niet altijd zacht

Dus laten we onze kinderen bijstaan
In wat ze tegenkomen in hun leven
Ze het vertrouwen geven dat ze dit kunnen
Dat is het mooiste wat we hen kunnen geven