Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk plannen

Waarom heeft mijn kind zoveel moeite met plannen

Moeite met plannen

Veel kinderen hebben moeite met plannen. Plannen (en in het bijzonder plannen van huiswerk) is niet voor iedereen een natuurlijke actie! Voor ons als ouder niet, maar zeker voor kinderen niet. Waarom zouden ze immers hun huiswerk plannen? Kinderen leven zo heerlijk in het HIER EN NU en zijn nog lekker niet bezig met wat er straks, morgen of over een week gaat gebeuren. Zij kunnen dat zó goed; ik ben er soms jaloers op! Het maakt ze zorgeloos en zorgt ervoor dat ze intens genieten van alles wat ze meemaken.

Dit blog over “Moeite met plannen” van 29 december 2014 is ge-update op 26 april 2021.

Werken met een planning

Maar soms is die gemoedstoestand ook wel een beetje onhandig. Want als ze ouder worden dan wordt toch van hen verwacht dat ze bepaalde zaken op orde hebben en dat ze daar beetje bij beetje zelfstandig in worden. Uiteraard begeleid je daar in het begin nog mee, maar een kind van 10 jaar mag b.v. best al zelf zijn sporttas verzorgen en de vuile spullen eruit, en schone spullen erin doen. Dat klusje mag je al mooi op zijn/haar bordje neerleggen.

Vaak beginnen vanaf dat moment ook wel de conflicten te komen en ineens “doet ie niet meer wat je zegt 🙂 en dan is plannen van huiswerk een lastig dingetje. En toch is werken met een planning de oplossing om een beetje relaxt door de middelbare school te rollen en je hobby’s en studie te blijven combineren. Ook als het drukker wordt. Maar ja, die puberteit hè. Het is de heftigste ontwikkeling in een mensenleven, en die fase valt net samen met de middelbare school periode waarin er vanalles ‘moet’ en van je gevraagd wordt.

Wat verandert er allemaal als je kind in de puberteit komt? Lees hieronder de 3 belangrijkste veranderingen.

1.Loslaten

Tieners gaan zich losmaken; ouders moeten leren loslaten. Dat is voor het kind lastig maar zeker ook voor de ouders; we raken immers meer en meer op de achtergrond en je kinderen gaan nu ook dingen delen en meemaken met anderen. De leeftijdsgenoten worden het referentiepunt en niet meer jij als ouder. Je kinderen worden vaak wat minder mededeelzaam, maar met leeftijdgenoten wordt er veel gecommuniceerd; denk maar aan al dat gechat en ge-app! Ze zoeken hun heil bij hun vrienden als het gaat over problemen, twijfels en zorgen. Hun hoofd is echt niet bezig met het plannen van huiswerk.

2. Het puberbrein

In deze leeftijdsfase (zo vanaf 10 jaar) handelen de kinderen wat impulsiever en kunnen nog niet zo goed nadenken over hun keuzes en ook de eventuele gevolgen niet goed inschatten.Tieners zijn emotioneel gevoelig en ze beleven alles zeer intens en hebben de neiging om te overdrijven.

De hersens van een tiener werken dus anders als de hersens van een volwassene. Met betrekking tot school, huiswerk, plannen en organiseren is het goed om te weten dat tieners o.a.:

  • Moeite hebben met overzicht houden
  • Slechtere concentratie hebben
  • Moeite hebben met plannen en anticiperen.
  • Moeite hebben met keuzes maken en prioriteiten stellen
  • Moeilijk om kunnen gaan met kritiek en tegenslag

3. Ontwikkeling van het eigen motief

Tja, hoe zal ik dat nu het best omschrijven. Je kindje komt ter wereld vanwege jullie motief, vervolgens krijgt zijn leven invulling volgens jullie motief maar gaande zijn leven zal hij zijn eigen (levens-) motief moeten ontdekken. Dat is natuurlijk een heel breed begrip, want dat omhelst ook de vraag wat is zijn/haar doel in het leven; dat mag jouw kind zelf gaan ontdekken.

Om dat te ontdekken gaat je kind, onder jouw begeleiding, zijn eigen pad bewandelen. En hij/zij zal dus zijn eigen kompas moeten leren herkennen. Om deze weg te gaan zal je hem/haar de ruimte moeten geven. En tegelijkertijd ben jij ,als je kijkt naar bovenstaand stukje over het tienerbrein, er ook om je kind te helpen bij het plannen en organiseren.

Je voelt het al aan; deze zaken 1) het loslaten, 2) het ontwikkelen van een eigen motief en 3) het tegelijkertijd toch voor ’n stuk de touwtjes in handen houden, gaan lastig samen. En dat gaat zo nog wel een aantal jaartjes door want voordat ze helemaal zelfstandig zijn dat duurt nog wel eventjes!

Daarom verloopt deze periode dan ook vaak moeizaam en stuit je helaas regelmatig op onbegrip! Alleen al deze wetenschap is heel belangrijk!

Kort samengevat:

  • Probeer je kind niet te overtuigen van de zin van een planning, want hij vat ‘m niet! Laat het hem/haar ervaren!
  • Laat ‘m af en toe zijn fouten maken, koppel terug waarom het mis is gegaan met het huiswerk en hoe je dat in de toekomst beter kunt doen. Je mag hem ook best helpen om het probleem op te lossen, maar dat is eenmalig, hij moet er wel iets van leren!
  • Grijp niet altijd in! Jouw motief is niet het zijne en misschien heb jij wel een totaal ander beeld van hoe b.v. dat werkstuk uit moet zien dan het beeld dat je kind ervan heeft; laat hem werken vanuit zijn motief! Je kunt hem uiteraard wel herinneren aan de exacte opdracht en bespreken of hij wel voldoet aan de opdracht als hij ‘m zo uitvoert zoals hij dat wil.
  • Respecteer en waardeer zijn initiatieven! Het zijn nl de eerste tekenen van het vuurtje dat in hem/haar brandt! Geef een beetje ruimte om te kijken of het levensvatbaar is. B.v. hij wil liever eerst een uur chillen als hij thuiskomt; jij denkt al te weten dat dat niet werkt, maar probeer het en kom samen tot de conclusie dat het niet (of misschien wel) werkt.

Leren plannen en organiseren

En ik weet het, dit is allemaal veel gemakkelijker gezegd dan gedaan maar het is een begin. Het besef, dat dit de situatie is waarin jullie zitten, moet er zijn voordat je gaat plannen en structureren met je kind. Dit is de PASSIEVE kant van het verhaal.

In ons blog “Hoe kan ik mijn kind helpen plannen” kun je meer lezen over de ACTIEVE kant van het verhaal; we laten je zien hoe je stapsgewijs kunt komen tot een huiswerkroutine die bij jullie beiden past en je kind kunt helpen bij het plannen van huiswerk.

Beter leren plannen? dan is er natuurlijk Plannen met Pubers. Dit boek over huiswerk organisatie en planning is dé ultieme manier is om inzicht te krijgen in het planbrein van je tiener en tegelijkertijd alle mogelijke kids planners, checklists en oefenbladen maar ook handig leermateriaal bevat; van topo tot taal!

Heeft jouw kind moeite met plannen en wil je praktisch aan de slag? Dan is het huiswerk plan-pakket jouw musthave! Je vindt de planners en de voordelige pakketten in de shop. Ze bevatten ook een plannen en organiseren voorbeeld .