Hoe kan ik mijn kind helpen met plannen

helpen met plannen

Hoe kan ik mijn kind helpen met plannen

Helpen met Plannen – hoe doe je dat nou, zonder dat je het van je kind overneemt? Voor een kind is het vanaf een bepaalde leeftijd een must om te plannen, maar ook ’n crime!

In ons blog “Waarom heeft mijn kind zoveel moeite met plannen” vertelde ik al dat het brein van je tiener echt nog niet klaar is om te plannen, te structureren of vooruit te zien! De hersens van een tiener werken dus anders als de hersens van een volwassene. Ze hebben moeite met overzicht houden, kunnen zich lastig concentreren, vinden plannen en anticiperen heel moeilijk en ook keuzes maken en prioriteiten stellen gaan niet vanzelf!

Dit artikel over hoe kan ik mijn kind helpen met huiswerk plannen is geschreven op 29 december 2014 en in december 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Waarom moet je kind plannen?

Maar tegelijkertijd begint het leventje vanaf het moment dat hij/zij naar school gaat, steeds voller te worden; naast school zijn er clubjes, vriendjes, hobby’s en huiswerk. Ieder kind / ouder maakt daarin zijn eigen keuze en op een gegeven moment is zo’n kinderleven best al gevuld. Als je dat legt naast de wensen en mogelijkheden van jezelf, je man en andere kinderen dan zal je er niet onderuit komen om de boel te plannen.

Maar ook je kind zelf zal zich toch al wat moeten organiseren want als je op woensdag een feestje hebt en op donderdag een spreekbeurt, dan moet je op tijd beginnen nietwaar? Maar hoe doe je dat met je kind, want alleen kan hij het (in 9 van de 10 gevallen) nog niet! Jij kunt je kind helpen met plannen.

Ahwel, jij gaat hem/haar helpen met plannen én organiseren; dat is de basis bij het begeleiden van het huiswerk maken. Je gaat ‘m leren vooruit kijken en vooruit te leren en een stukje discipline is hierbij natuurlijk onontbeerlijk (hou vol!!!).

Helpen met plannen van het huiswerk in 7 stappen

 1. Neem het GRATIS ebook voor de brugklasser; daarin vind je een dagplanner die je een heel praktische basis zal bieden voor het inplannen van al het huiswerk. In onze blogs over huiswerk plannen kun je er meer over lezen!
 2. Neem de SKUR huiswerkplanner; deze is te vinden in het SKUR boek Plannen met PUBERS . Met deze planner plan je het maak- en leerwerk voor je huiswerk, toetsen, werkstukken en extra opdrachten of overgebleven huiswerk. Samen met de huiswerkplanner-weekend is dit je complete huiswerkplanning voor een week.
 3. Neem de agenda erbij; spreek met je kind af dat hij dagelijks het huiswerk noteert, zo wordt het hen immers ook op school geleerd, en bekijk dagelijks (of 2x dagelijks) het huiswerk zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit is wat ons betreft de meest ideale schoolagenda. 
 4. Neem Magister erbij;  de meeste scholen werken met een leerlingvolgprogramma zoals bijvoorbeeld Magister, en het is een fantastische manier om te gebruiken als aanvulling op de agenda; het geeft nl. een overzicht van al het huiswerk, de toetsen maar ook de schoolresultaten zodat je vinger aan de pols kunt houden en je niet aan het end van het trimester verrast wordt!
 5. Neem de familie weekplanner erbij; dat kan je agenda of familieplanner zijn. Op die manier zie je ook wat de plannen en verplichtingen van jullie gezin zijn, en kun je rekening houden met de dagen dat er niet zo veel tijd is om te leren, of je geen tijd hebt om te overhoren of te helpen!
 6. Verdeel de vakken / huiswerk over de dagen aan de hand van alles dat er in de agenda staat en vul je huiswerkplanner in; met de gebruiksaanwijzing die je erbij krijgt is invullen hartstikke simpel!
 7. Maak samen afspraken over de indeling van de tijd na school; b.v. eerst kwartiertje chillen en dan aan de slag, of meteen doorwerken zodat er nog tijd is om te sporten of andere ontspanning op een ander moment.

Er zijn dus verschillende manieren om je kind te helpen met plannen.

Routines helpen altijd!

Daarnaast kun je door een aantal gezinsroutines in te voeren ervoor zorgen dat jullie aan minder dingen hoeven te denken. Spreek bijvoorbeeld af dat je :
• De schooltas ’s avonds al inpakt,
• De huiswerkspullen klaarliggen op een vaste plek (Kladblok, lineaal, pen etc.)
• De gymtas, sleutel, gsm e.d. op een vaste plek liggen.

Met deze simpele routines voorkom je zoveel stress en ze scheppen tegelijkertijd duidelijkheid en structuur, zowel voor jou als voor je kind.

Meer informatie over het begeleiden en plannen van huiswerk

In ons blog over “De 7 beste tips bij het begeleiden van huiswerk” delen we een aantal  inzichten die het jullie wederom een stukje gemakkelijker zullen maken. Het is beslist geen makkie maar samen met wat SKUR-hulp gaat het jullie zeker lukken. Wil je weten waarom is plannen en organiseren belangrijk, lees dan ons blog hierover.

Aan de slag met plannen en organiseren?

Wil je je kind helpen plannen, kijk dan in de shop welke planner voor jullie een eerste stap kan zijn!

Comments

comments

4 reacties op “Hoe kan ik mijn kind helpen met plannen

 1. Francien van Hulsen Zeemans zegt:

  Ik zie in het bericht ‘probeer de gratis huiswerkplanner’ Die kan ik helaas niet vinden. Ik heb al van alles geprobeerd voor mijn dochter. Dus dat ik deze eerst zou kunnen downloaden en uitproberen zou wel een oplossing zijn.

  • Petra Daemen zegt:

   Hallo Francien, onze site wordt momenteel bijgewerkt want de gratis huiswerkplanner is inderdaad niet meer te downloaden…. Je mag de planner (en trouwens al onze producten) retourneren als je niet tevreden bent, dat dan weer wel 🙂

 2. Danielle van Rietschote zegt:

  Mijn dochter van 11 zit in Groep 7 en heeft nu al moeite om overzicht te houden en te plannen, door meerdere omstandigheden waaronder ook karakter enzo.
  Zou de huiswerkplanner nu al hierbij helpen?

  • Petra Daemen zegt:

   Hallo Danielle, wat fijn dat je ons gevonden hebt en goed dat je deze vraag stelt. Veel kinderen hebben moeite met overzicht houden. Soms is het hun persoonlijke groei die hun parten speelt, net zoals vroeger toen ze klein waren. Als ze dan een zogenaamd ‘sprongetje’ in hun ontwikkeling maakten, dan waren ze een poosje van slag. Dat is nu nog steeds zo. Ook jouw dochter groeit elke dag, zowel fysiek als mentaal als hormonaal. Allemaal zaken die meespelen. Net als inderdaad karakter. Het ene kind vindt plannen en zaakjes regelen nu eenmaal makkelijk en fijn om te doen, terwijl een ander kind daar veel moeite mee heeft. Dat zal misschien ook nog wel een poos zo blijven, wie zal het zeggen. Maar belangrijk is dat je kind inderdaad een steuntje in de rug krijgt bij het overzichtelijk maken en houden van dagelijkse taken en bezigheden. Het is misschien goed om eens met haar te kijken wat ze zoal op een dag doet en wat er allemaal aan vaste activiteiten gepland staan in een week. Dat geeft al wat inzicht in waar al die tijd aan op gaat. Misschien kan een dag of weekplanner uit ons boek Plannen met Pubers jullie daarbij helpen. Maar ook het invoeren van wat meer routines zal haar goed doen. Het wekelijks invullen van een huiswerkplanner zou daar heel goed bij kunnen helpen. De planner is heel overzichtelijk en geeft voldoende ruimte voor zowel huiswerk als andere activiteiten. Ook het invullen op een vast moment b.v. elke zondagmiddag geeft structuur en houvast.

   Daarnaast denk ik dat het een grote hulp zou zijn als het plannen van huiswerk al een soort van routine is, die ze zich eigen kan maken voordat ze naar de middelbare gaat. Want daar wordt de hoeveelheid huiswerk groter en de eisen die aan de kinderen worden gesteld alsmaar groter. Fijn als ze dan al een stevige basis hebben, waarop ze kunnen voortborduren. Heel veel succes ermee, en mocht je nog vragen hebben, mail ons gerust. Groetjes, Angelique & Petra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *