Huiswerk plannen – moet dat nou? Een vraag die je jezelf misschien wel stelt, maar die je puber jou zeker zal stellen is: “Waarom is plannen zo belangrijk? Ik wil gewoon lekker ‘go with the flow’ leven en de dingen doen zoals ze in me opkomen.” En ik zou bijna zeggen, geef ze eens ongelijk. Want plannen is niet altijd gemakkelijk én het vergt iets van ons. Het vergt iets van onze wilskracht.
Een puber heeft net als jij 24 uur in een dag. Deze tijd moet je kind verdelen tussen:
- School; De uren van school kun je niet beïnvloeden; er zijn vaste lesroosters en af en toe aanvullende activiteiten.
- Geplande vrije tijd; de invulling van geplande vrije tijd kan heel divers kan zijn; denk aan sport, muziek, creativiteit, dansen en dergelijke. Dit zijn bezigheden op vaste tijden en afspraken die volgens een bepaald schema verlopen.
- Vrije tijd; In de vrije tijd moet er ruimte worden ingeruimd voor huiswerk maken en oefenen. Je kind ondervindt druk om te presteren op school. Elk jaar neemt de hoeveelheid huiswerk toe. Ook stellen we de verwachtingen bij omhoog.
Huiswerk plannen = meer in minder tijd
De eerste jaren gaat het vullen en verdelen van de tijd meestal nog moeiteloos en kan je kind op een willekeurig moment een ‘huiswerk-moment’ inlassen. Naar mate de hoeveelheid échte vrije tijd kleiner wordt en/of de hoeveelheid huiswerk c.q. verplichtingen groter, is een goede planning van groot belang. Dit begint in de bovenbouw van de lagere school maar en zet zich voort in de brugklas en volgende klassen.
Als er meer moet in minder tijd, dan ontkom je er niet aan om te gaan organiseren. Dat geldt voor jou, maar zeker voor jouw puber. Dit is het moment waarop je dus ritmes, rituelen, vaste gewoontes en een planning kunt implementeren, nee moet implementeren. In het kader van ‘jong geleerd is oud gedaan’ levert deze investering je kind heel veel op. Want wat je nu (lees op jonge leeftijd) nog redelijk gemakkelijk in de gewoonte kunt brengen, vormt later voor een volwassene een grote strijd.
Dat is dus al de eerste belangrijke reden waarom er gepland moet worden. Maar dan nu de reden waarom nét JIJ je kind daarbij moet helpen.
Je kind kan het zelf nog niet!!
HET zou misschien wel willen, maar zijn hersenen er nog niet aan toe zijn.
De “frontaalkwab” (gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij veel psychische functies zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing en planning) in de puberteit extra gevoelig voor het aanleren van deze vaardigheden. Deze vaardigheden worden ook wel de executieve functies genoemd.
Het ontwikkelen van vaardigheden als plannen, organiseren, doorzetten, impulse-controle, lange termijndoelen, focus en time-management spelen een héél belangrijke rol bij het succesvol doorlopen van school en de opstap naar een beroepscarrière. Ze zijn doorslaggevend voor een gelukkig leven.
De ontwikkeling van deze vaardigheden is essentieel voor de mate waarin jouw kind succesvol zal zijn op school en in zijn werk. En niet alleen dat. Wereldwijd zijn er namelijk tal van onderzoeken gedaan die zeggen dat: kinderen met minder ontwikkelde executieve functies later als volwassene eerder kampen met een slechtere gezondheid, een lager inkomen en sneller in aanraking komen met criminaliteit.
Nu investeren – straks het resultaat
Het betekent concreet dat als je NU met je kind aan de slag gaat met huiswerk plannen, organiseren, regels stellen en eraan vasthouden, je kind daar meer aan heeft, dan aan zijn IQ of het niveau basisschoolrekenen of –lezen. Het mooie van deze vaardigheden is dat je ze kunt trainen. Het is niet iets dat je wel of niet hebt, maar je kunt die vaardigheden ontwikkelen. Natuurlijk zal de een meer aanleg hebben voor bepaalde functies, en ook tussen jongens en meisjes zit verschil, maar het is te leren!
Zoals we al eerder vertelden, is de puber vooral bezig met wat hij leuk vindt en waar hij zin in heeft (chillen, gamen, appen met vrienden) en hij zal dan ook weerstand voelen bij veel van de structuur die jij hem gaat bieden. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en hou vast aan je plan.
De moeite waard!
Doordat je kind zijn huiswerk plant en dus resultaten boekt (huiswerk af, met goed gevoel naar een toets gaan, want hij heeft geleerd), komt je kind niet meer zo snel voor verrassingen te staan. Hij zal het verschil gaan ervaren tussen iets dat leuk is en iets wat een dieper gevoel van tevredenheid geeft. Voor dat laatste moet je moeite doen en doorzetten. Maar huiswerk plannen is meer dan de moeite waard, want zo kun je na voltooiing trots op jezelf zijn. Als dat geen mooie les is die je je kind kunt meegeven……..
Wil jij met je puber aan de slag, dan is ons boek Plannen met Pubers een prachtig houvast. Het boek geeft een kijk in het puberbrein. Het legt uit wat een puber wel én nog niet kan en waarom een uber zijn ouder nog hard nodig heeft om hem te sturen en te begeleiden. De puber kan meteen aan de slag met een heel specifieke serie planners en een stappenplan om het plannen onder de knie te krijgen.